Binnenkijken

door: Marielle Kleynjan, www.moem.nl.

Ik las laatst een artikel over het grote succes van televisieprogramma’s die je laten zien hoe het er in een ander huis aan toe gaat. Opvoedproblemen, relatiecrisissen, vervuilde woningen; alles gaat erin als zoete koek. We vinden het allemaal erg prettig om te zien. Heerlijk om te kijken naar al die ellende en je eigen zegeningen te tellen: eigenlijk heb ik het nog niet zo slecht! We identificeren ons natuurlijk helemaal niet met die arme stumperds maar met de redders. Want laten we eerlijk zijn, wij zouden het nooit zover laten komen! 🙂
Kijken naar mooie dingen vinden we ook wel leuk natuurlijk. Modetijdschriften staan vol onbetaalbare outfits, gefotografeerd op de Malediven. In woonbladen vind je fotoreportages (‘5x binnenkijken’) van de meest exclusieve huizen, gebouwd door architekten, ingericht door binnenhuisarchitekten, met tuinen ontworpen door landschapsarchitekten en dat alles betaald door de steenrijke en altijd aantrekkelijke huiseigenaren die glimlachend of al rollebollend met hun kinderen op de foto staan. Kennelijk ergeren we ons daar niet aan en voelen we ons niet minder dan deze mensen. Onze tijd komt nog wel, als wij straks de staatsloterij hebben gewonnen.

We nemen blijkbaar aan dat een mooi huis en mooie kleren voldoende zijn om ons gelukkig te maken. Maar misschien is die mevrouw in die enorme villa aan de Côte d’Azur alleen maar bezig met kussentjes kopen en opschudden en struinen naar van die antieke gobelins om haar huis mee te verfraaien. ’s Avonds is ze veels te moe en omdat ze ook nog eens moe werd van het gezeur van haar man heeft ze een eigen kamer betrokken in hun enorme villa zodat ze hem nooit meer hoeft tegen te komen als ze daar geen zin in heeft. De laatste keer dat ze samen ontbeten was in 1998 en ze kan zich niet meer herinneren wanneer ze voor het laatst seks met hem heeft gehad. En die meneer die zo lief naar zijn dochtertje lacht in die geweldige woonboot in Scandinavië is misschien ook niet zo gelukkig als hij eruit ziet. Zijn vrouw ‘begrijpt hem niet’ en daarom is hij eigenlijk nooit thuis behalve nu, voor de foto. Daarom kijkt dat meisje zo raar; ze kent die meneer niet zo goed!

Ik hoorde van een nieuw televisieprogramma waarin leuke, gewone stellen gevolgd worden die door een relatiecoach geholpen worden om hun relatie nog spannender, beter en fijner te maken. Geen programma over grote ellende maar ook niet over alleen maar uiterlijk vertoon. Iets ertussen in. Zoals wij dus zijn 😉 Hartstikke goed idee. En dan ook graag een tijdschrift erbij in dezelfde stijl. Over gewone, hele gelukkige gezinnen of stelletjes die ons glimlachend op een doe-het-zelf-achtige manier vertellen wat ze precies hebben gedaan om hun relatie zo goed te krijgen. Zo’n foto erbij met ondertitel: ‘toen Willem vreemd ging’ en daarnaast een foto van hoe gelukkig Ans en Willem nu zijn, na de relatie-renovatie. Alles precies uitgelegd, zodat je weet wat je kunt doen als jouw Karel op een avond thuiskomt en je zegt dat hij je iets te vertellen heeft. Of misschien gaat het artikel over John en Mariska die altijd al heel gelukkig zijn en ons best wel willen vertellen wat hun geheime recept is.

Het resultaat is minder glamoureus dan de Résidence of Eigen Huis. Ik denk meer aan een blad als 101 woonideeën. Neem het laatste nummer, verander een paar woordjes in de kop van de keukenspecial en je bent al aardig op weg: ‘Is je relatie niet meer helemaal naar je zin en de bodem van je creativiteit aardig in zicht? Geen paniek, een compleet nieuwe man aanschaffen is niet nodig! Ook zonder sloopwerk kun je je relatie nieuw leven inblazen. Met een paar nieuwe speeltjes, een andere manier van met elkaar praten en vrijen of een duwtje in de goede richting bijvoorbeeld. Kortom, zet je wensen op een rij, laat je inspireren en aan het werk!’

liefs, Marielle

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *