(advertorial) Dominique (4) heeft Diabetes

Een dochter met diabetes… Anja (29) en Dominique (4)
Een gemiddelde week ziet er voor Dominique en moeder Anja héél anders uit dan bij andere gezinnen. Toch blijven ze beiden dapper en positief. Diabetes kan je gemoedstoestand behoorlijk beïnvloeden. Door de pieken en dalen van de suikerspiegel in je bloed. Anja: ‘Vandaag was een ‘gemiddelde’ dag. Eigenlijk is elke dag met een kind met diabetes spannend, elke dag weer anders. Ik vraag me weleens af hoe het voelt, al dat dalen en stijgen. Ik zie precies wat Dominique is en wat diabetes. Dominique is blij en spontaan. De diabetes is… het tegenovergestelde.
Spelen met vriendinnetjes
Dominique speelt liever niet bij anderen. Er komen wel vriendinnetjes bij haar over de vloer. Spelen bij anderen is lastig vanwege alle handelingen die bij de diabetes van Dominique komen kijken. Bovendien vindt ze het zelf ook eng om ergens anders te gaan spelen. Ze vraagt dan: ‘wie gaat mij dan helpen?’. Nee, ze blijft liever thuis.

Wat is het toch een dappere meid
Dominique is een nuchtere meid met een makkelijk karakter. Ondanks de naalden waarmee ze de insuline krijgt toegediend. En haar billen die stuk, droog en jeukerig zijn. ‘Dat van mijn mooie haar is een leuk cadeautje, en diabetes een stom cadeautje.” Zei ze vandaag…

Oma durft nog niet op Dominique te passen
Vandaag werd ik eraan herinnerd hoe lastig het is een oppas te vinden voor Dominique. Zo durft oma de zorg voor Dominique nog niet aan. En dat snap ik wel. Al die nauwkeurige handelingen zijn van directe invloed op Dominique’s gezondheid. Er kan natuurlijk altijd wat gebeuren. En dan?

Een leuke, maar zware dag voor Dominique
Dominique is één van de ‘hoofdrolspelers’ in de nieuwe campagne van het Diabetes Fonds. Zo’n dag op fotoshoot is leuk, maar voor Dominique ook belastend. Door de spanning schoten haar waarden omhoog. Uiteindelijk werd ze wat rustiger, en de foto’s zijn mooi geworden. Daar ben ik blij om.

Ik hoop op een betere toekomst!
Anja: ‘Mijn gedachten dwaalden vandaag af naar Dominique, wanneer ze op eigen benen staat. Ik geloof dat diabetes straks te genezen is. Ontwikkelingen gaan snel, ook dankzij het Fonds. Misschien duurt het nog een jaar of vijftien? Ik hoop dat Dominique’s leven er heel anders uitziet als ze in de twintig is.’
‘Toevallig werk ik vlakbij het Diabetes Fonds. Sinds Dominique de ziekte heeft, besef ik goed wat ze daar dagelijks doen. Begrijp het belang van het onderzoek dat het Fonds mogelijk maakt. Het is nooit even een dagje niet. Ik kijk uit naar de dag dat diabetes te genezen is.

Meer informatie
Heeft u een kind met diabetes? Of kent u iemand waarbij diabetes voorkomt binnen het gezin? De nieuwe brochure ‘Mam, wat is diabetes?’ staat vol tips en ervaringsverhalen. Bestel hem nu gratis op diabetesfonds.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.