Goede voornemens: samen afvallen

Heb jij een maatje meer? En je partner ook? En hebben jullie het voornemen daar vanaf januari in het nieuwe jaar wat aan te doen? Goede voornemens hebben we allemaal. Maar de kunst is vooral het volhouden. De één stopt met roken, de ander gaat meer bewegen of op dieet. Maar werkt een dieet wel? Of val je na een paar maanden altijd weer terug. Misschien maak je een denkfout.

Het jojo-effect

Algemeen bekend is inmiddels wel dat afvallen met een dieet vooral op korte termijn effect heeft. Je ziet een paar maanden af. Laat alles staan wat je lekker vindt. En ja, de kilo’s vliegen eraf. Maar dan? Als je stopt met je dieet, val je vaak weer in je oude gewoonten. Dan zitten die kilo’s er zo weer aan. En vaak zelfs nog meer dan je er had. Het jojo-effect. Dat laat je achter in de overtuiging dat een slanke lijn voor jouw lichaam gewoon niet is weggelegd. Maar dat hoeft niet zo te zijn.

Langzaam afvallen

Veel effectiever is het om langzaam je eetgewoonte aan te passen. Voor de langere termijn. Begin bijvoorbeeld met het ontbijt. Neem in plaats van gewoon brood eens speltbrood of fruit als ontbijt. Of een groene smoothie met groente en fruit. Eet verder zoals je gewend bent. Als je gewend bent aan je nieuwe ontbijt, zet dan pas de volgende stap. Laat bij het avondeten pasta, rijst en aardappelen weg bijvoorbeeld. Het duurt even voordat dat went misschien. Maar je zult al snel voelen dat je je fitter voelt. En als bonus val je er ook nog van af.

Heb je lichaam lief

afvallen goede voornemensAls je veel snoept, bouw dat dan langzaam af. Neem in plaats daarvan rozijnen, dadels of noten. En voel wat dat met je energie doet. Je zult je minder vaak moe en lusteloos voelen. Als je dat eenmaal voelt is het veel gemakkelijker de juiste dingen te eten. Je krijgt weer contact met je lichaam. Kijk ook samen regelmatig in de spiegel. Zie hoe mooi je bent. Koop leuke kleren voor hem en jezelf, ook al is het een maatje meer. En ga voelen dat anders eten geen straf is. Het is ‘beter voor je lichaam zorgen’. Afvallen is dan slechts een resultaat in plaats van een doel op zich. Heb je lichaam lief, daar word je slank van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *