Alleenstaande ouder, red jij het financieel?

door: Femke. Blog van een alleenstaande moeder.
Alleenstaande ouderNa mijn scheiding sta ik er praktisch alleen voor met mijn zoontje. Gelukkig heb ik niet veel meer met mijn ex te maken. Als het minder met me gaat denk ik wel eens: ‘hoe red ik het allemaal financieel en wie zorgt er voor Tim als mij iets zou overkomen?’

Alleenstaande ouder

Vlak na de scheiding zat ik met mijn handen in het haar want hoe moest ik rondkomen nu ik er alleen voor stond? Alle lasten komen op mij neer, want ik ontvang geen alimentatie. Dat zit een beetje ingewikkeld in elkaar, maar mijn ex vriend is niet de biologische vader van Tim. Met zijn echte vader heb ik om persoonlijke redenen geen contact en dat wil ik graag zo houden! Hij heeft Tim ook nooit erkend.

Ik was alleen nog maar aan het piekeren

Ik sta er dus nu echt helemaal alleen voor. Ook financieel gezien. Geld overhouden om te sparen, anders dan een wasmachine die vervangen moet worden, heb ik niet. Ik wilde graag in hetzelfde huis blijven wonen, want Tim heeft veel vriendjes in de straat. Voor hem is het toch al een klap en dat wilde ik niet ook nog van hem afnemen. Maar het is natuurlijk wel een dure grap als je er alleen voor staat. Dat idee zorgde bij mij voor slapeloze nachten. Uiteindelijk kwam ik bij een therapeut terecht omdat ik alleen nog maar aan het piekeren was.

Gelukkig kon ik goed met haar door een deur. Samen hebben we alles op een rijtje gezet. Het was alleen al een opluchting dat er iemand met je meedenkt! Ik heb toen ook een gesprek met mijn werkgever betreft flexibiliteit aangevraagd en heb het zo kunnen regelen dat ik enkele middagen vrij ben en ’s avonds vanuit huis verloren uren in kan halen. Zo hoef ik veel minder kinderopvang te betalen.

Een stuk meer rust

Ook maakte ik me zorgen over de toekomst. Stel dat mij iets zou overkomen. Ik heb het er toen met mijn zus over gehad en het zo afgesproken dat zij zich over Tim zal bekommeren. Maar mijn zus en haar gezin staan er financieel niet echt rooskleurig voor. Haar man is sinds kort werkloos geworden en zij heeft ook maar een parttime baantje. Daarom heb ik eens gesurft op het internet. Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat het toch wel zinvol is om een verzekering af te sluiten. Voor een relatief klein bedrag komt er dan genoeg geld vrij die zorgt voor een financiële buffer voor mijn nabestaanden zodat zij zelf niet in de problemen komen. Stel dat Tim naar mijn zus zou gaan, dan hoef ik haar dus niet met extra financiële lasten op te zadelen. Ik merk dat mij dit toch wel een stuk meer rust geeft.

Goedkoop

Ook heb ik eens goed gelet op mijn uitgavenpatroon. Ik heb de sticker ‘geen reclame’ op de brievenbus weer verwijderd en blader nu iedere week even de relevante folders voor om de aanbiedingen in de gaten te houden. Dit heeft me al best wel wat opgeleverd. En hoe gek het ook klinkt, ik heb er plezier in gekregen om te kijken hoe ik zo goedkoop mogelijk uit ben! Door mijn besparing op de boodschappen en op de kinderopvang heb ik nu wat meer lucht gekregen. Het is nog steeds geen vetpot, maar ik kan nu als alleenstaande ouder weer af en toe iets extra’s doen en dat is echt genieten!

Een reactie

  1. Ik vind het echt een “sport” om zo goedkoop mogelijk boodschappen te doen & kleding enzo te kopen. Het is geen schande om rond te moeten komen met weinig & als het lukt mag je terecht trots zijn 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.