De keuken in met Omar Sy! film & recept

Een schuimig recept voor frambozen espuma. L’écume des jours, oftewel ‘het schuim der dagen’. Dat is de titel van de nieuwe film van de Franse regisseur Michel Gondry, in het Frans klinkt het natuurlijk nog romantischer (wat niet?). Deze film is vanaf 23 mei te zien in een bioscoop bij jou in de buurt. De heerlijke Omar Sy heeft een hoofdrol, de man die een miljoenenpubliek wist te ontroeren door zijn rol in de film hit van het afgelopen jaar: Intouchables. Waar er in Intouchables nog chique voor hem werd gekookt, is hij in L’écume des jours zelf de kok van de creatieve uitvinder Colin en zijn liefje Chloé.

De film lecume des jours met audri tatouL’écume des jours is het surrealistische en poëtische verhaal van de vindingrijke idealist Colin (Romain Duris). In zijn huis in een magisch-realistisch Parijs wordt hij omgeven door gekke uitvindingen en het goede gezelschap van zijn beste vrienden Nicolas (Omar Sy) en Chick (Gad Elmaleh). Het enige dat nog mist is een grote liefde. Dan ontmoet hij Chloé (Audrey Tautou – ook presentatrice van het Cannes filmfestival van dit jaar!). Maar na een spectaculaire bruiloft wordt hun idyllische huwelijk ruw verstoord door de bittere werkelijkheid wanneer Chloé ziek wordt van een waterlelie in haar long. Colin moet in steeds absurdere omstandigheden werken om Chloé te kunnen verzorgen. Ondertussen raakt hun appartement meer en meer in verval en valt hun groep vrienden uiteen.

Het schuim der dagen, de titel maakt niet alleen benieuwd naar de film, maar schuim wordt ook steeds meer in de keuken gebruikt bij allerlei recepten. Het is een kenmerkende techniek van de moleculaire keuken, die door de Spaanse chef Ferran Adrià  bij het grote publiek bekend werd. In zijn befaamde restaurant El Bulli werden de meest bijzondere gerechten geserveerd, dat hem meerdere Michelin sterren opleverden en een bizarre wachtlijst van drie jaar om aan te mogen schuiven aan zijn tafels. ‘Werden geserveerd’, want het restaurant is helaas gesloten, omdat Adrià nog meer van zijn tijd wil wijden aan het experimenteren met voedingsstoffen in zijn laboratorium.

Het maken van schuim werd bij toeval ontdekt in de keuken van El Bulli. Normaal gesproken wordt een slagroomspuit (ook wel kidde of sifon genoemd) slechts gebruikt voor slagroom, maar je kan er ook heel luchtig schuim (Spaans: espuma) mee maken van iedere smaak die je wil, zowel hartig als zoet. Het wordt gemaakt van vloeistoffen waarbij de lucht kan worden vastgehouden door eiwitten, vetten of gelatine. Geen scheikundig wonder, maar toch eens de moleculaire keuken uit willen proberen? Lees en probeer onderstaand recept voor frisse Frambozen Espuma!

Proef het heerlijke schuimSchuimige Frambozen Espuma

Ingrediënten:

800 gram frambozen
100 gram suiker
5 gelatineblaadjes

Nodig voor het schuimigste schuim:
Slagroomspuit (kidde/sifon) met een gaspatroon (verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Blokker). Let op! Je hebt 1 patroon nodig per halve liter vloeistof.
Fijne zeef
Foto: Passie.horeca.nl

bereiden van het luchtige schuimBereiding van het luchtige schuim
Kook de frambozen en voeg de suiker toe, pureer en haal door een zeer fijne zeef.
Verwarm 200 ml van de frambozenpuree tot 60°C en roer er de geweekte (in koud water) gelatine onder. Voeg de rest van de frambozenpuree toe en laat afkoelen.  Klop het geheel even op en giet in de sifon. Breng de sifon onder druk met een gaspatroon, schud even en plaats 2 tot 4 uur in de ijskast. Je schuim is goed gelukt als er geen luchtbellen te zien zijn. Het schuim blijft drie dagen houdbaar in de koelkast.

Proef het heerlijke schuim op je lippen

Serveer in een glaasje met onderaan een klein bolletje ijs en je hebt een fantastisch moleculair toetje om je eters voor te schotelen! Trek gekregen in meer Omar Sy en schuim? L’Écume des Jours is vanaf 23 mei in de bioscoop!