Zindelijk maken van je kindje, wachten of beginnen?

door: Debby Mendelsohn, www.spelendzindelijk.nl.
ZindelijkVoor veel ouders is het moment waarop hun kind zindelijk is een mijlpaal in de opvoeding. Je kindje hoeft geen luiers meer om maar doet zijn plas en/of poep op een potje of de wc. Maar wist je dat je kindje veel eerder uit de luiers kan zijn, dan nu vaak gebruikelijk is?

Vroeger zindelijk

De aanleiding om te achterhalen of kinderen eerder zindelijk kunnen zijn was tijdens de verjaardag van mijn eerste kind. Ik sprak mijn buurvrouw van 80 jaar oud en zij vertelde me dat al haar kinderen met 1 jaar uit de luiers waren. Het leek me erg handig om mijn dochter snel zindelijk te hebben, want de tweede was op komst. Daarom begon ik met de potjessessies. Ik maakte er een leuk moment van de dag van, zodat mijn dochter er naar uit keek en ook voldoende lang op het potje bleef zitten voor een goed resultaat.

Bewezen succesvolle aanpak

Mijn vriendinnen vroegen me hoe ik het zindelijk maken aanpakte en gebruikten dezelfde aanpak. Vaak al na een week vertelden zij mij dat het lukte en makkelijker en sneller ging dan zij dachten. Zo is het idee ontstaan om te delen hoe je je kindje kunt helpen zindelijk worden. De aanpak zoals ik die heb toegepast, is geschikt voor jonge kinderen van rond een jaar, maar werkt precies hetzelfde bij wat oudere kindjes. Hier onder staat de aanpak in het kort beschreven.

Stap 1 Je kind op het potje laten zitten

Het doel hierbij is dat je kindje vertrouwd raakt met het potje. Dit kun je doen door elke keer dat je kindje op het potje gaat samen te spelen. Bijvoorbeeld een verhaaltje voorlezen. Je kindje gaat hierdoor het moment van het potje als iets speciaals zien en hij zal er graag op gaan.

Stap 2 Het eerste succes

Doordat je kindje vertrouwd is met het potje zal hij zijn plas en /of poep in het potje doen. Hoe vaker je hem neerzet, hoe groter de kans dat er wat in het potje komt. Wanneer je kindje iets in het potje doet zeg dan iets als: ‘Goed gedaan.’

Stap 3 Het potje wordt dagelijkse routine

De kans dat je kindje wat op het potje doet, is het grootst als je hem neerzet wanneer hij behoefte heeft. Dit is bij de meeste kinderen na het eten en bij het wakker worden. Je kunt je kindje steeds vaker op het potje zetten. Uiteindelijk zal het gebruik van het potje een onderdeel van de dagelijkse routine worden.

Stap 4 Je kind geeft zelf aan dat het op het potje wil

Je kindje is nu gewend aan het potje. Geleidelijk zal je kindje ook zelf aangeven, wanneer hij behoefte heeft. Wanneer hij dat doet, verschilt per kindje. Er zijn kindje die met twee jaar heel goed zelf kunnen aangeven dat zij behoefte hebben. Andere kindjes hebben meer tijd voordat zij zelf aan het potje denken. Zolang een kindje nog niet er zelf aan denkt, is het aan jou als ouder om te helpen. 

Stap 5 Je kind slaapt overdag en ‘s nachts zonder luier

Deze stap volgt vanzelf na het doorlopen van de vorige stappen. Doordat je kindje overdag regelmatig zijn blaas heeft geleegd, zal deze voor de nachten leeg zijn.

Kinderspel

Ik hoop dat deze stappen je handvatten geven om te beginnen bij het helpen zindelijk worden van je kind. Wanneer je begint is jouw keuze. Want of je vroeg of laat begint: Het belangrijkste is om er samen een leuke activiteit van te maken. Je zult dan zien dat terwijl jullie zo samen spelen, je kind zindelijk wordt. Want Zindelijk maken is Kinderspel. Wil je meer lezen? Kijk op www.spelendzindelijk.nl

Debby Mendelsohn is psycholoog, moeder van zes kinderen en auteur van de boeken Zindelijk maken is Kinderspel. Je kunt het boek bestellen bij bol.com voor 12,95 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.