Weerbaar tegen pesten

door Linda Ketting-Spek, www.zelfzekerkind.nl .
Eén van je grootste angsten wordt waar, zodra je erachter komt dat je kind gepest wordt. Verschrikkelijk! En het pesten gebeurt niet zomaar één keer, maar elke dag weer. Je kind is er echt van slag door en jij ook. Pesterijen gebeuren tegen de zin van je kind in en kunnen op veel verschillende manieren plaatsvinden. Er zijn manieren van pesten die je kunt zien, zoals negeren, duwen, opwachten, uitlachen en nare berichtjes via internet en mobiele telefoon. En er zijn manieren die je niet kunt zien, bijvoorbeeld buitengesloten worden of opzettelijk nooit een uitnodiging voor een kinderfeestje krijgen.
Pesten is vreselijk en kan nare gevolgen hebben voor de toekomst van je kind. Je kind zal niet meer naar de plek durven gaan waar hij gepest wordt. Bijvoorbeeld school, maar ook kamp, de sportclub, een vaste vakantieplek of de speeltuin. Je kind zal met excuses er onderuit proberen te komen.  Jouw kind verdient het om gelukkig te zijn en niet gepest te worden. Wat kan je doen? Hoe kan je handelen zonder dat de pesterijen erger worden? Weet dat veel pestkoppen zelf onzeker zijn en deze onzekerheid willen verbergen door iemand te zoeken die zij kunnen pesten. Pesters weten niet hoe ze op een leuke manier met andere kinderen moeten omgaan. Ze doen stoer zodat andere kinderen hen leuk vinden. Ook voeren ze pesterijen uit om de aandacht op een ander te richten in plaats van op zichzelf.

Pesters hebben de neiging kwetsbare kinderen uit te zoeken waarvan ze geen verweer verwachten: meestal de verlegen kinderen. Deze kinderen stralen van nature onzekerheid uit en durven zichzelf niet te verdedigen. Ze komen nauwelijks voor zichzelf op en durven geen weerwoord te geven. Ze zijn dus helaas een makkelijk ‘slachtoffer’ voor pestkoppen.  Als je kind gepest wordt, zijn er veel mogelijkheden om op zowel de korte als lange termijn het pesten aan te pakken.

Mogelijkheden voor de korte termijn.

  1. Pesters leren hoe ze goed moeten spelen. Als de pestkop voordringt, kun je tussen beide komen en zeggen: ‘Als je gewoon op je beurt wacht, kan iedereen spelen.’ Of als hij met zijn pesterijen bezig is: ‘Mijn zoon/ dochter wil niet met jou spelen als je hem verdrietig maakt.’
  2. Je kind laten vertellen dat pesters zich anders moet gedragen. Het is goed voor het zelfvertrouwen van je kind wanneer hij het gevoel heeft zelf iets aan pesten te doen. Blijf in de buurt wanneer je kind de pestkop aanspreekt.
  3. Contact opnemen met volwassenen uit de omgeving (zoals de leerkracht, schoolarts, huisarts of ouders van de pester) en samen het pesten aanpakken.

Vaak is de beste oplossing de lange-termijn-aanpak: zorg ervoor dat je kind versterking krijgt door vriendschappen met aardige kinderen te sluiten. Net als er vaak kinderen met de pestkop meelopen, kunnen er ook kinderen met jouw kind meelopen. Verlegen kinderen die worden gepest blijken zich, met mensen om hen heen, wel te durven verdedigen.

Door een vriendengroep te vormen, wordt het leven van je kind weer plezierig en is de kans groot dat pesters hem met rust laten. Door de versterking van goede vrienden, kan het pesten minder worden als de pestkop wordt aangesproken door andere kinderen. Kinderen die zeggen dat de pester moet ophouden. Ook kan met behulp van vrienden een volwassene worden aangesproken met de vraag om hulp.

Doorloop samen met je kind de onderstaande vier stappen om te ontdekken met welke kinderen jouw kind vriendschappen kan sluiten en tot versterking kan komen.

  1. Bespreek met je kind de verdeling van de vriendengroepjes op de plek waar je kind gepest wordt. Schrijf de namen van de kinderen die met elkaar bevriend zijn op. Doe dat per vriendengroepje. Dus:

 

vriendengroepje 1 – Jan, Piet en Marie

vriendengroepje 2 – …

enz.

Als er kinderen zijn die buiten de vriendengroepen vallen, schrijf je deze apart op. Trek eventueel nog een lijn tussen de kinderen van de verschillende vriendengroepen die ook met elkaar bevriend zijn.

*Markeer nu de namen. Geef alle pesters een kleur. Geef alle kinderen die ook gepest worden of eenzaam zijn een andere kleur.

*Bespreek met je kind of het mogelijk is dat hij met de kinderen die ook gepest worden of eenzaam zijn, vrienden kan worden. Zou hij met deze kinderen een praatje kunnen maken?

*Laat je kind met deze kinderen een vriendengroep vormen en samen sterk staan.

Door Linda Ketting-Spek van ZelfZekerKind. Linda is auteur van het mini e-boek ‘De eerste 5 stappen naar een succesvol zelfverzekerd kind’. Ga naar www.zelfzekerkind.nl voor het aanvragen van je eigen gratis exemplaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.