Rugjekietel, het belang van aanraken

Door: Margriet Schmitz-Darwinkel, www.happyfamilylife.com.

Eigenlijk was ik het al een beetje vergeten hoe belangrijk het is. Of vergeten is misschien niet het goede woord. Het is bij ons zo normaal dat ik er niet meer over nadenk, maar het gewoon dagelijks doe. Doordat onlangs een redacteur van een blad voor ouders mij liet weten dat ze – een aantal jaren nadat ze had deelgenomen aan mijn workshop “Opvoeden vanuit het Hart” – nog steeds haar kinderen ’s avonds voor het slapen “rugjekietel” geeft, werd ik me er weer bewust van.

Haar kinderen – en ook die van mij – vragen er om. Je ziet ze “ontdooien” na een drukke dag, een lekker behagen gevoel krijgen en ontspannen de nacht in glijden. Wat is die behoefte aan aanraken en waarom is het van wezenlijk belang voor de ontwikkeling van je kind?

In een maatschappij waarin kinderen al snel met meerdere opvoeders te maken hebben en met veel hectiek, activiteiten en prikkels, is het tot rust kunnen komen en het lekker in je vel zitten een hele uitdaging. Welke rol kan masseren of aanraken hierbij spelen? Wat gebeurt er met je kind als je het liefdevol aanraakt? Naast het geven van een gevoel van geborgenheid en veiligheid is het van grote invloed op het gehele welzijn en de gezondheid van je kind. Aanrakingen versterken het immuunsysteem en helpen je kind lekker te ontspannen. De hoeveelheid angst en stress hormonen in het bloed nemen af.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat kinderen die te weinig of alleen liefdeloos worden aangeraakt onder andere slechter groeien, minder goed leren, kwetsbaarder zijn voor ziektes en zich minder in anderen kunnen inleven. En eenmaal volwassen hebben ze meer moeite met intimiteit, kunnen ze moeilijk hun draai vinden en zitten ze “niet lekker in hun vel”. Onvoldoende huidcontact kan leiden tot onrust, verdriet of angst. Zonder aanraking sterft zelfs een zuigeling, ook al is er aan alle andere levensbehoeften voldaan. Steeds duidelijker wordt dat huidstimulatie geen luxe is, maar een absolute noodzaak en een onmisbare schakel tot gezondheid en de goede ontwikkeling van de hersenen. Alle reden dus om er eens goed bij stil te staan.

Word je zelf eens bewust hoe je tegenover aanraken staat. Hoe vaak raak jij je kind aan? Hoe vaak knuffel je ze? Geef je ze een aai over de bol, of neem je echt de tijd om hun rug, handen of voeten te masseren?

Hoe sta jezelf tegenover aanraken en aangeraakt worden. Vind je het fijn? Wil je graag aangeraakt of geknuffeld worden? Dit bepaald in grote mate ook het gemak waarmee je je kind zelf zult gaan masseren of aanraken. En wat vind je ervan als een ander kind jouw kind liefdevol aanraakt.Want, aanraken thuis is dan nog redelijk gewoon, maar aanraken op scholen en kinderdagverblijven is bijna uit den boze. Stel je voor dat het geassocieerd wordt met verkeerde vormen van aanraken…. En toch kan op een positieve manier (elkaar) aanraken ook daar. Er zijn hele mooie voorbeelden van onderlinge kindermassage. In Zweden waar men dagelijks tijd uittrekt voor onderlinge massage blijkt dat kinderen meer respect voor elkaar ontwikkelen en er minder agressiviteit onderling is. Gelukkig beginnen ook steeds meer scholen en kinderdagverblijven het belang van massage in te zien.

Nu je weet hoe belangrijk aanraken is kun je daar specifieke momenten voor gaan inbouwen binnen jullie gezinsleven. Als je een boekje leest bijvoorbeeld lekker je kind tegen je aan laten leunen. Of, smeer je kind na het bad lekker in of masseer zijn handjes heerlijk in met massage olie terwijl het in bad zit. Of introduceer het “rugjekietel” ritueel zoals wij dat al jaren doen voor het slapen gaan. En, laat jezelf ook eens door het kind masseren; je handen, je voeten of je rug. Want, de effecten van masseren werken twee kanten op: zowel bij de gemasseerde als bij degene die masseert een positief effect.

Wil je meer lezen over het belang van masseren en mogelijke aanraakspelen en onderlinge massage, lees dan het boek van Marijke Sluijter “Aanraken een levensbehoefte” (isbn 90 6665 435 x) of het hoofdstuk “Het belang van aanraken” uit mijn boek “Opvoeden vanuit het Hart”. Veel plezier en hopelijk gaan jouw kinderen er ook om blijven vragen als je er eenmaal mee begonnen bent. Een waardevolle toevoeging in hun opvoeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.