Opvoeden: Luister eens naar me

Yvette van Bommel, bizzyboard.
Luister eens naar me!’, is het thema van de Week van de Opvoeding. Ik had een tijd waarin ik dit zinnetje regelmatig in de mond nam. Gelukkig heb ik ervaren dat een hoop conflicten te voorkomen zijn door goede communicatie. Hierom heb ik destijds ook de bizzyboard bedacht. Met handige pictogrammen kan je samen met je kinderen de week en dag plannen. Toen mijn zoon de kleuterleeftijd had bereikt, vond ik het soms vervelend om mezelf herhalen. Daar ging ik weer: ‘we zouden eerst samen je kamer opruimen, dán gaan we lunchen en daarna gaan we naar opa en oma! Dus nee, we wachten nog heel even met eten, dus je krijgt nu geen cracker van mij’ Het frustreerde ook mijn zoon. Hij had het overzicht niet.

Ik zocht naar bestaande planborden op internet en in de winkels maar werd hier niet blij van. Je wil tenslotte wel iets dat er ook nog leuk uitziet in de keuken! Vandaar dat ik zelf een weekplanner ben gaan ontwikkelen met magnetische pictogrammen en op de markt heb gebracht! Ik heb zoveel mogelijk pictogrammen bedacht die voor mij en andere gezinnen handig zijn. Maar zoveel mensen zoveel wensen, dus suggesties voor nieuwe pictogrammen zijn altijd welkom!

Van de bizzyboard hebben we nog dagelijks profijt. Elke zondagavond heb ik met mijn kinderen van inmiddels zeven en elf jaar oud, een momentje van samenzijn waarin we de komende week inplannen. Erg praktisch maar ook een fijn gezinsmoment. We horen van elkaar waar we mee bezig zijn en wat we die week willen en moeten doen. Wil mijn zoon in het weekeind logeren dan kan hij zijn taak om dan de afwasmachine in te ruimen, ruilen met zijn zusje. En gedurende de week hoef ik hen niet meer continu ze op hun taakjes of afspraakjes te wijzen. Ik verwijs ze alleen maar naar de bizzyboard!

Ook van andere gezinnen krijg ik soortgelijke verhalen te horen: ‘ze had gewoon zélf haar zwemtas ingepakt omdat het op de bizzyboard stond!’, schreef een trotse gebruiker me. ‘Je hoeft wat minder politieagentje te spelen’, is er ook een. En laten we eerlijk zijn, dat is toch het vervelendste gedeelte van het ouderschap, politieagentje spelen… ‘Luister eens naar me!’, zeg ik heus nog wel af en toe maar gelukkig een stuk minder!

Yvette van Bommel

Founder bizzyboard

 

Een reactie

  1. is een mooi bord, maar niet voor thuisgebruik, is eerder voor in de klas of leefgroep bij kinderen met autisme …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.