NIEUW: Deugden voor kinderen

Uitgeverij ACT on Virtues,  heeft een kaartenset met 52  ‘Deugden voor kinderen’ uitgegeven. Hiermee kun je samen met kinderen vanaf de peuterleeftijd iedere week aandacht aan een deugd besteden. Annelies Wiersma: “Steeds vaker kregen we de vraag of we een speciale kinderversie van de deugdenkaarten konden uitgeven. Dat doen we nu. Op deze kaarten laten kinderen zelf zien hoe zij hun goede eigenschappen in praktijk brengen. Daardoor spreken ze zowel kinderen als ouders aan.”

Positief opvoeden
Uit onderzoek is gebleken, dat negatieve aandacht voor kinderen heel slecht is. Wat een open deur. Maar toch gebeurt het te vaak dat je als ouders naar een dergelijk ‘opvoedingsmiddel’ grijpt. Vooral kleine kinderen begrijpen nauwelijks wat je bedoelt met gemopper zoals “Hou op …”, “Zeur niet zo …”,  “Schiet nou een op…” of “Doe niet zo …” Grotere kinderen horen het niet eens meer. Veel beter is het en werkt het om kinderen positieve aandacht te geven. Maar hoe doe je dat?

Karaktereigenschappen
“Ik bewonder je geduld of doorzettingsvermogen!” als een peuter haar eigen schoenen wil aandoen, klinkt heel anders en heeft een veel positiever effect dan “Wat ben jij langzaam, laat mij maar even,” vertelt Annelies Wiersma, die de kaartjes bedacht. “De deugdenkaartjes helpen ouders deugden die kinderen tonen op te merken en te benoemen. Voor je kind is erkenning en waardering van wezenlijk belang: horen welke deugden je inzet helpt een positief zelfbeeld op te bouwen. Wanneer een kind zich niet gedraagt zoals je zou willen, kun je de ontbrekende deugd aanreiken: “Hoe kan ik je helpen? Doe jij je voet in de schoen? Dan strik ik de veter. Kijk zo werken we samen!” Tot je verrassing zie je dat het gedrag van kinderen positief verandert. Met de 52 deugdenkaarten kun je ook gericht, samen met kinderen een jaar lang elke week op een vast moment een deugd centraal zetten. Kies er eentje uit en laat kinderen reageren. Zo leer je – als ouders en als kinderen – alle deugden (her)kennen.”

Lees meer op www.opvoedenmetdeugden.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.