Mindmapping als leermiddel

door: Margriet Schmitz-Darwinkel, www.happyfamilylife.com.

Een kind heeft dagelijks veel informatie te verwerken. Zeker naar mate het ouder wordt heeft het steeds meer te lezen, aan te horen en te ervaren. De vergaarde kennis wordt grotendeels opgeslagen in de hersenen met de bedoeling om er later iets mee te kunnen doen; verbanden te kunnen leggen of te kunnen reproduceren om te laten zien dat het de lestof heeft begrepen.

Om de lesstof te kunnen onthouden worden vaak aantekeningen of uittreksels gemaakt door onder elkaar dingen op te schrijven. Maar is dit wel in lijn met hoe onze hersenen werken? Of, is er een andere effectievere manier voor je kind om informatie gemakkelijk te verwerken, te onthouden en terug te halen?

Vaak gebruiken we pen en gelinieerd papier om de dingen op te schrijven om ze te kunnen onthouden. Is dit logisch? Nee eigenlijk niet. Want, onze hersenen werken niet lineair. Ze werken associatief. Associatief denken is intuïtief, is verbonden met je eigen wijsheid en gedachtepatronen,  en je creëert daardoor een unieke structuur. Een hulpmiddel dat het associatief denken van onze hersenen ondersteunt is Mindmappen®. Mindmappen is een techniek die je kan helpen om informatie, gedachten en denkpatronen in kaart te brengen. Ze helpen je kind nieuwe verbanden te zien en overzicht te behouden. Steeds meer kinderen lijken sterk associatief te denken en kunnen veel baat hebben bij deze techniek. Het maken van Mindmaps ondersteunt namelijk het denken beter, en ze werken meer inspirerend dan gewone, lineair uitgeschreven zinnen. Ze zetten ons letterlijk aan tot creatiever en ‘beter’ denken en helpen ons dingen beter en langer te onthouden.

Uit onderzoek is ook gebleken dat we onze hersenen niet optimaal gebruiken. Meestal draait onze linkerhersenhelft op volle toeren – waar logica, volgorde, analyse, rijtjes en regeltjes huizen. En, dat terwijl voor het leren zelf, het geleerde visueel maken ook heel belangrijk is. Leren door dingen visueel voor je te zien of door visueel te kunnen waarnemen gebeurt met name in de rechterhersenhelft. Het deel van de hersenen dat zich bezig houdt met o.a. kleur, 3D, verbeelding en ruimtelijk inzicht.

In de praktijk

Hoe maak je (samen met je kind) een Mindmap?

  1. Neem een blanco vel en leg het dwars (landscape) voor je neer;
  2. In het midden van het blad schrijf je jouw onderwerp of teken je een plaatje dat jouw onderwerp symboliseert;
  3. Teken dikke takken vanuit het centrum. Deze mogen recht zijn, maar ook gegolfd zoals de takken van een boom;
  4. Schrijf sleutelwoorden in HOOFDLETTERS net boven de hoofd-takken. Begin rechts boven aan (de plaats 1 uur op de klok);
  5. Teken nu aftakkingen per hoofd-tak en schrijf op wat er ook maar in je hoofd opkomt in relatie tot het sleutelwoord dat erbij staat. Het is belangrijk dat je alles opschrijft wat je denkt en wat je voelt. Later kun je nog woorden gaan samenvoegen of weglaten.
  6. Gebruik per hoofd-tak en de bijbehorende zijtakken dezelfde kleur. Gebruik plaatjes als dat je helpt te onthouden.

Als je kind voor het eerst een Mindmap maakt zal het dit misschien raar vinden of bang zijn dat wat hij opschrijft niet voldoende is. Maar al gauw zal hij merken dat zijn brein het werken met Mindmaps erg plezierig vindt en het leren leuker maakt. Eenmaal er aan gewend gaat leren sneller. Je kind kan deze Mindmap techniek gebruiken voor het maken van aantekeningen, verslagen, spreekbeurten en ja zelfs spiekbriefjes (;-). Het  is een briljant leermiddel waar het niet veel meer voor nodig heeft dan zijn eigen brein, papier en gekleurde pennen. En dat heeft iedereen wel in huis (of op school).

Samenvattend kun je dus zeggen dat een groot voordeel van Mindmappen is dat het je kind enorm helpt bij het onthouden, en het achteraf reproduceren van de lesstof. Door de opzet ervan en het visuele aspect, slaat het de zaken die er echt toe doen sneller en beter op in zijn geheugen. En, achteraf zijn de sleutelwoorden en de tekeningen de toegangscodes. Deze zorgen er voor dat de rest van de informatie die  ergens in onze hersenen opgeslagen ligt weer sneller naar boven komt en gebruikt kan worden.

Er zijn ook steeds meer scholen die Mindmappen gebruiken. En voor ouders zelf is het ook een heel bruikbaar hulpmiddel. Er zijn tegenwoordig ook computer programma’s beschikbaar, waarmee je een Mindmap op de computer kunt maken. Maar ga eerst samen lekker met kleurtjes en papier aan de slag.

Op de volgende link www.google.nl vind je mooie voorbeelden van mindmaps. Verdere inspiratie bronnen over Mindmappen zijn de boeken van Eva Hoffman. En in ons boek ‘Opvoeden vanuit het Hart’ staat ook een Mindmap in relatie tot hoe je kind leert: ‘Ontdek je eigen kracht’. Voor meer informatie kun je ook op de Happy Family Life website www.happyfamilylife.com kijken onder ‘leren’.

Veel plezier!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.