Mama’s onrustige baby’s voelen zich niet geholpen

Moeders van onrustige baby’s slippen door de mazen van het reguliere zorgnet in Nederland. De mama’s ontvangen weinig hulp en steun. De geboden hulp is vaak ineffectief. Isolement, somberheid, wanhoop en bovenal: veel tranen bij het kleintje zijn het onnodige gevolg. Dit blijkt uit navraag bij de mama’s van onrustige baby’s van Ik ben Mama.nl.

De mama’s hebben aangegeven in een informatiequeste te belanden. Klachten die bij de onrustige baby horen worden in de zorg vaak afgedaan met ‘de eerste maanden zijn nu eenmaal zwaar’ of ‘darmkrampjes’. Ook het nieuwe beleid op Consultatiebureaus van Rust, Regelmaat & Inbakeren zet niet altijd zoden aan de dijk. Zo melden de moeders dat als het beleid niet aanslaat bij hun baby, dit wordt verweten aan de moeder: zij past het beleid niet goed toe. Kortom: de onrust van de baby is de schuld van de ouders. Ook wordt meer dan eens blindgestaard op de voordelen van Rust & Regelmaat.. Soms is er een fysieke oorzaak voor onrust en deze wordt dan te lang over het hoofd gezien. Het gevolg: moeders gaan twijfelen aan hun capaciteiten als mama. Het ‘niet goed presteren’ versterkt de wanhoop. Isolement en eenzaamheid komen in veel gevallen voor. Dit wordt verstrekt door de omgeving, die met goed bedoelde tips en adviezen de mama alleen maar verder isoleren omdat zij zich niet begrepen voelt. De baby huilt onnodig lang en krijgt hierdoor soms hechtingsproblemen, spanningen in het lijfje en gaat slecht drinken en slapen (met groeiachterstanden tot gevolg).

Gelukkig is er wel een oplossing. De mama’s hebben namelijk aangegeven veel steun te halen uit de ervaringen van andere moeders met onrustige baby’s. Ook overzichtelijke informatie op een plek helpt de moeder in haar zoektocht en bespaart haar veel tijd (want dat heeft ze niet). Gebleken is namelijk dat goed geinformeerd op pad gaan leidt tot snellere resultaten. Simpelweg omdat de mama kortdater wordt en eerder gaat aandringen op hulp.

Om deze mama’s te helpen, met ervaringen, tips en alle informatie op een plek heeft Ik ben Mama op 4 maart j.l. een nieuwe internetsite gelanceerd: www.onrustigebaby.nl. Gebaseerd op de ervaringen van moeders en gedegen informatie. Er kan altijd worden gemaild met vragen. Of voor een luisterend oor. Inmiddels zijn al onrustige ukjes en hun mama’s verder op weg geholpen. Zo simpel kan het zijn!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.