Laat je kind niet vallen

Consument en Veiligheid start kinderveiligheid campagne.

Als ouder moet je er niet aan denken dat je kind iets overkomt. Toch breng je je kind nog te vaak onbewust in gevaar. Zo laat maar liefst 80% van de ouders hun kind wel eens alleen op het balkon spelen, gebruiken 3 van de 5 ouders geen raamslot, en laat 20% hun baby wel eens alleen op de commode liggen.

Dit zijn verontrustende cijfers volgens Consument en Veiligheid. Vandaar dat zij deze week start met een campagne om ouders bewust te maken van het gevaar van een val van hoogte. Jaarlijks worden 25.000 kinderen van 0 t/m 9 jaar op een Spoedeisende Hulpafdeling behandeld als gevolg van een val van een trap, commode, klimrek of balkon. Daarnaast worden er nog eens 3.000 kinderen in een ziekenhuis opgenomen. Het betreft dan vaak fracturen aan een arm of been en hersenletsel. Elk jaar overlijden 4 kinderen aan de gevolgen van een val van hoogte.

Ouders overschatten hun kind vaak. In tegenstelling tot wat veel ouders denken, kun je kinderen tot 2 jaar nog weinig leren. Maatregelen als een traphekje plaatsen zijn daarom erg belangrijk. Maar ook samen spelen en bewegen is goed om inzicht te krijgen in wat je kind al wel kan en niet kan. Naarmate je kind ouder wordt, kun je de maatregelen afbouwen en je kind leren zelf gevaar in te schatten.

Voor deze en meer praktische tips kun je terecht bij je consultatiebureau en op www.valwijzer.nl. Op deze site vind je informatie over EHBO, de ontwikkelingsfase van kinderen, gekoppeld aan tips om ongevallen te voorkomen en beweegoefeningen. Daarnaast organiseert Consument en Veiligheid valclinics op basisscholen. Op kinderdagverblijven worden kinderen gestimuleerd om te bewegen, omdat een goede motoriek de kans op een val verkleint.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.