Kindgebonden budget vervangt kindertoeslag met ingang van het nieuwe jaar

Het opvoeden van kinderen kost geld. Veel geld. Sommige gezinnen moeten elke maand de eindjes aan elkaar knopen. Daarom komt er vanaf 1 januari 2009, ter vervanging van de kindertoeslag, een kindgebonden budget. Een aanvulling op de kinderbijslag.

Gezinnen met kinderen tot 18 jaar kunnen in aanmerking komen voor het kindgebonden budget. De hoogte van het totale kindgebonden budget per gezin is afhankelijk van het bruto gezinsinkomen, de leeftijd van de kinderen én van het aantal kinderen in het gezin: Hoe meer kinderen een gezin telt, des te hoger het totale bedrag.

In 2009 worden de bedragen van het kindgebonden budget verhoogd voor gezinnen met meer dan één kind. Hoe meer kinderen een gezin telt, des te hoger het total bedrag. Vanaf een gezinsinkomen van € 29.914 wordt het bedrag geleidelijk verlaagd. Bij een gezinsgrootte van 4 kinderen ligt de grens voor het ontvangen van kindgebonden budget bij een gezinsinkomen van € 54.700. Het kindgebonden budget is geen vervanging van de inkomensonafhankelijke kinderbijslag die de Sociale Verzekeringsbank (SVB) verstrekt en dus blijft bestaan.

Vanaf 2010 wordt het kindgebonden budget uitgebreid met een tegemoetkoming in de schoolkosten voor kinderen vanaf 12 jaar. De Belastingdienst keert de vergoeding iedere maand uit.

Het bedrag is afhankelijk van het inkomen, het aantal kinderen en de leeftijd van de kinderen.

In 2008 was er ook financiële ondersteuning speciaal voor gezinnen met lage- en middeninkomens. Het kabinet gaf deze gezinnen, ongeacht het aantal kinderen, een toelage van maximaal € 994. Vanaf een gezinsinkomen van circa € 46.700 was er geen recht meer op een toelage.

Welke gezinnen krijgen in 2009 de maximumbijdrage van het kindgebonden budget?

✔✔Gezinnen met kinderen jonger dan 18 jaar en een jaarlijks gezinsinkomen dat lager is dan € 29.914. Bij één kind krijgen ze jaarlijks maximaal € 1.011 bij twee kinderen maximaal € 1.322 en bij drie kinderen maximaal € 1.505

Welke gezinnen kwamen in 2008 in aanmerking voor een kindertoeslag van maximaal € 994?

✔✔Gezinnen met kinderen jonger dan 18 jaar en een jaarlijks gezinsinkomen dat lager was dan circa € 46.700. Voor gezinnen die in 2008 een kindertoeslag ontvingen, wordt de toeslag indien van toepassing automatisch omgezet in een kindgebonden budget.

Andere financiële regelingen

 

De invoering van het kindgebonden budget maakt deel uit van een pakket financiële regelingen, die bedoeld zijn om minder draagkrachtige gezinnen te ondersteunen. Een overzicht: 

✔✔Kinderbijslag Inkomensonafhankelijke bijdrage voor alle ouders met één of meer kinderen.

De regeling wordt uitgevoerd door de Sociale Verzekeringsbank.

✔✔Tegemoetkoming in de onderhoudskosten voor thuiswonende gehandicapte kinderen (TOG-regeling) De regeling is bedoeld voor ouders met thuiswonende gehandicapte kinderen tot 18 jaar. De regeling wordt uitgevoerd door de Sociale Verzekeringsbank.

✔✔Kinderopvangtoeslag Inkomensafhankelijke financiële bijdrage in de kosten voor kinderopvang, bestemd voor ouders die beiden werken. De regeling wordt uitgevoerd door de Belastingdienst/Toeslagen.

✔✔Ouderschapsverlofkorting Korting op de inkomstenbelasting voor ouders die ouderschapsverlofopnemen.

✔✔Alleenstaande ouderkorting Inkomensonafhankelijke bijdrage voor alleenstaande werkende ouders, met kinderen in de leeftijd tot 27 jaar. Het is een bedrag dat in mindering wordt gebracht op de gecombineerde inkomensheffing.

✔✔Aanvullende alleenstaande ouderkorting Deze korting geldt voor alleenstaande ouders die werken met kinderen tot 16 jaar. Het is een bedrag dat in mindering wordt gebracht op de gecombineerde inkomensheffing.

✔✔Combinatiekorting Deze korting geldt voor ouders die werken met kinderen tot 12 jaar. De korting wordt toegepast door de Belastingdienst. Het is een bedrag dat in mindering wordt gebracht op de gecombineerde inkomensheffing.

 

Meer informatie over dit onderwerp vindt u op de websites van het Ministerie van Jeugd en Gezin (www.jeugdengezin.nl) en van de Belastingdienst (www.toeslagen.nl). Ook kunt u contact opnemen met de Belastingtelefoon, tel. 0800 – 05 43.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.