Kinderen moeten zich ook leren ontspannen

door: Margriet Schmitz-Darwinkel, www.happyfamilylife.com.

Kinderen leren zich te ontspannen. We weten dat dit van wezenlijk belang is. Maar, hoe doe je dat als je als ouder ook amper tijd hebt om rustig te gaan zitten en tijd voor jezelf te nemen. En dat geldt vaak met name voor moeders. En, helaas gaan we ons vaak pas leren echt leren ontspannen als het lijntje gebroken is of als de spanning zo voelbaar hoog is dat het lijf en hoofd het niet langer meer kunnen verdragen. En dat terwijl we heel goed weten dat voorkomen beter is dan genezen.
Het is voor ouders en kinderen vaak een hele uitdaging om alle activiteiten die op het programma staan te combineren. Na schooltijd snel met de kinderen naar zwemles of eerst naar huis omkleden en dan naar de sportles. Weer thuis en dan even nog willen spelen met een vriendje of vriendinnetje voor het eten en het liefst bij thuiskomst nog even televisie kijken. En de lijfjes en hoofdjes draaien continu op volle toeren. Waar ligt de grens van het haalbare en wat nog oké is voor de gezondheid van je kind? Want, het is heilzaam voor de gezondheid, leerprestaties en het algehele welzijn van je kind om de kunst van het ontspannen al op jonge leeftijd te leren beheersen. Hoe maak je het kind duidelijk dat ontspannen belangrijk is en hoe plan je dit in? 
Het begint met zelf als ouder het goede voorbeeld te geven en bijvoorbeeld een plek of gezellig hoekje thuis te creëren waarin je je heerlijk kunt terugtrekken en ontspannen. Richt deze plek in met dingen die voor jou rustgevend zijn, en dat mag van alles zijn: foto’s, planten, mooie kussens en ook lekker wierook of een cd speler om ontspannende muziek te kunnen draaien. En als je deze plek hebt gecreëerd trek je dan af en toe hier eens terug en geniet van de rust en kalmte op deze plek.
Nodig dan je kind eens uit in jouw ontspanningsruimte. Het is waarschijnlijk al lang nieuwsgierig en benieuwd naar wat je daar doet. Vraag haar of ze er zich prettig voelt en of ze zelf ook zo’n plekje zou willen hebben op haar kamer of ergens anders in het huis.
Op zich al een leuke ontspannende bezigheid om samen leuke dingetjes te verzamelen, foto’s op te hangen en muziek uit te zoeken. En in deze ontspanningsruimte kun je ook nog ontspanningsoefeningen samen doen, zoals luisteren naar je hart, elkaars handen of rug masseren of luisteren naar een visualisatie oefening of verhaaltje.

En dat het werkt heeft Ingeborg moeder van drie kinderen ervaren. “In het begin was het nog wat onwennig, en zeker mijn zoon van 10 had in het begin grote weerstand tegen ontspanningsoefeningen. Maar dat schijnt wel vaker voor te komen en dan met name bij jongens. Ik heb daarom de eerste keer heerlijk een fleece deken over hem heen gelegd en hem op zijn buik laten liggen in plaats van op zijn rug. Dat maakt het lichaam minder kwetsbaar en de oefening minder bedreigend.Toen kon hij zich heerlijk ontspannen en ik heb zachtjes mijn handen op zijn schouders gelegd. Nu vragen mijn kinderen zelfs om samen de ontspanningsoefeningen te gaan doen of om een bepaalde cd op te zetten”.

Kinderyoga
Naast de dingen die je thuis kunt doen om een kind zich te leren ontspannen, kun je ook activiteiten buiten te deur vinden die ontspannend zijn. Een er van is kinderyoga. Kinderyoga helpt bij de concentratie van kinderen en om meer rust te krijgen. Zeker wanneer je kind op school en thuis veel moet nadenken is het voor het hoofd en lichaam van je kind heel goed om regelmatig helemaal aan niets te denken om dan te voelen wat er is. Of om juist aan iets fijns te denken en om naar muziek of een mooi verhaal te luisteren. Dit noemen we ontspanning en na een ontspanning kan je kind zich veelal weer beter concentreren.
Kinderyoga is niet te vergelijken met yoga voor volwassenen. Het gaat veel meer spelenderwijs. Kinderen leren bovendien niet alleen om zich te ontspannen, maar ook hun eigen gevoelens beter te herkennen. Er wordt aandacht besteed aan het unieke karakter van elk kind om op die manier respect te krijgen voor zichzelf en voor anderen. En respect hebben voor jezelf en jezelf goed kennen betekent dat je jezelf accepteert. Iets wat op
school of elders in de leefwereld van kinderen belangrijk is. Want het verkrijgen van een stukje zelfinzicht, bewustwording en zelfvertrouwen leert je om zonder competitie- en prestatiedrang een plaatsje vinden voor jezelf in deze wereld. En dat geeft minder stres. Yoga is respect hebben voor elkaar en aardig zijn voor jezelf en anderen, en dat geeft rust en ontspanning.

Helen Purperhart auteur van het boek “Het yoga-avontuur voor kinderen” zegt hier als yogadocent over
“Er zijn kinderen die een druk leven vol activiteiten prima aankunnen. Maar er is ook een grote groep kinderen voor wie dat niet geldt. Zij krijgen problemen in een maatschappij die steeds drukker wordt, en steeds meer van kinderen vraagt.” Het zijn vooral de sociale, geïnteresseerde, gevoelige kinderen die de dupe zijn. Zij kunnen zich moeilijk afsluiten voor alle prikkels die de hele dag door op ze af komen. Ze vinden het moeilijk om nee te zeggen, en ze doen niet alleen véél, maar willen dat ook nog allemaal góed doen. Dat is niet zo vreemd, in een maatschappij waar prestaties erg belangrijk zijn. Kinderyoga kan daarbij een steuntje in de rug zijn. De bedoeling van yoga is dat de kinderen zich op een leuke en ontspannen manier met hun lichaam en geest bezighouden”

Net zo belangrijk als sporten
Uiteraard zijn er nog veel meer manieren om te ontspannen, maar het begint met de bewustwording dat ontspanning belangrijk is voor jou en je kind. Misschien wel net zo of minstens zo belangrijk als bewegen en sport. Voorkom dat je kinderen problemen krijgen in een steeds drukker wordende en veeleisende maatschappij. Dus maak de keuze om in jullie weekschema’s tijd in te ruimen voor echt ontspannen. En doe dat spelenderwijs en stap voor stap. En je zult merken dat kinderen het heel leuk en normaal vinden om te doen!

Laat je verder inspireren door boeken zoals: “Opvoeden vanuit het Hart” isbn 90.80895.33.4 en “Het yoga-avontuur voor kinderen” isbn 90.76771.51.0

Margriet Schmitz
Happy Family Life

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.