Jeugdcriminaliteit / ‘Opvoedcursus wordt in toekomst heel gewoon’

bron:Trouw.

Recent onderzoek toont aan dat 90 procent van alle jeugdgevangenen een psychische stoornis heeft. Daarmee telt Nederland meer jonge psychiatrische patiënten in het gevang dan in de daarvoor bedoelde inrichtingen. De massale opsluitingen waren te voorkomen geweest, vindt hoogleraar psychiatrie Rolf Loeber.
Oorspronkelijk artikel door Malika el Ayadi

Als onderwijzers meer oog hebben voor afwijkend gedrag, zouden veel jongeren op latere leeftijd niet in de gevangenis hoeven te belanden, zegt Rolf Loeber. Hij is verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en de universiteit van het Amerikaanse Pittsburg.
,,Gedragsproblemen die zich later uiten in crimineel gedrag zijn vaak al te zien op de lagere school. Het gaat om frequent liegen, manipuleren, pesten, ook spijbelen. Nu zijn er veel ouders die zeggen: ik spijbelde ook vroeger. Toch weet je niet of het gedrag van jouw kind iets anders betekent.”

De tijden zijn veranderd, zegt Loeber. ,,In de toekomst zal crimineel gedrag nóg minder getolereerd worden.

Ook ouders moeten met dat nieuwe denken mee. Als pesten, spijbelen en frequent liegen een soort stoornis zijn, dan moeten de ouders voor het kind dus hulp zoeken. ,,Opvoedcursussen zullen in de toekomst steeds gewoner worden in Nederland. Ouders hebben soms geen benul van wat normaal of abnormaal kindergedrag is.”

Lees meer op:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.