Hogere verwachtingen maken kinderen letterlijk ziek

bron: Trouw.

‘Het kind onder druk’ heet het tweedaagse sympsium dat onlangs gehouden werd in Utrecht. Onderzoekers van het Wilhelmina Kinderziekenhuis maken zich zorgen. ,,Stress kan kinderen net zo ziek maken als een lichamelijke ziekte.”
Oorspronkelijk artikel door Eveline Brandt,,De laatste jaren zien wij in de kliniek een toename van het aantal kinderen met klachten als vermoeidheid, pijn in de gewrichten en druk gedrag. Aandoeningen waarbij psychische factoren een rol spelen, want een lichamelijke oorzaak wordt vaak niet gevonden.”

Wat letterlijk ziekmakend kan zijn, signaleert de kinderarts, is de druk op kinderen die op allerlei manieren is toegenomen. Er zijn meer prikkels en hogere verwachtingen dan vroeger. ,,Elke tiener heeft een mobiele telefoon en moet altijd bereikbaar zijn. Daarnaast moeten ze nog internetten, chatten en msn’en. Ouders verlangen dat hun kinderen zich aanpassen aan het drukke leven dat zij zelf hebben. Op school is er een bijna constante druk van toetsen, schriftelijke overhoringen -allemaal prestaties die geleverd moeten worden. En ook in de sportclubs wordt er veel meer van kinderen gevraagd dan vroeger.

Stress is niet altijd slecht voor opgroeiende kinderen -sterker, het is normaal, benadrukt Kimpen. ,,Stress is ook nódig voor een kind om elke volgende stap in zijn ontwikkeling te kunnen zetten. Het ontwennen van borstvoeding, of de overstap naar de middelbare school -dat soort stress is niet erg. Alleen moeten we opletten dat het niet te veel wordt.”

Lees meer op:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.