Hoe belangrijk vind je zelfvertrouwen in jouw manier van opvoeden?

door: Linda Ketting-Spek, www.zelfzekerkind.nl.
Heb je ook het gevoel dat je tegenwoordig moet opvoeden volgens allerlei ‘richtlijnen’? Je wilt het allemaal zo goed mogelijk doen en je streeft ernaar de richtlijnen na te komen en de ‘perfecte’ ouder te zijn. En vraag jij je ook af waar je oermoederlijk of oervaderlijk gevoel blijft? Er is nou eenmaal geen handleiding waarin staat beschreven wat je moet doen om je kind gelukkig te laten worden. Opvoeden wil je liever op gevoel doen.  Als coach zie ik regelmatig ouders die vermoeid en gefrustreerd zijn, omdat ze het onmogelijke uit hun manier van opvoeden willen halen door het volgen van allerlei regeltjes. Ouders blijven richtlijnen en methoden uitproberen, waardoor ze door de bomen het bos niet meer zien. Ze weten niet wat ze bij zichzelf of hun kind kunnen veranderen of verbeteren, zodat het opvoeden hen makkelijker afgaat en voldoening geeft.
Waarschijnlijk komt dit doordat je per dag blootstaat aan allerlei verschillende invloeden. Invloeden kunnen zijn: de manier waarop jouw ouders je hebben opgevoed, je persoonlijkheid, je omgang met stress, je levensstijl, de reacties van ouders op het schoolplein en de buurt waarin je woont.  Invloeden en reacties van buitenaf maken je onzeker en daardoor probeer je het juist nog beter te doen dan je eigenlijk zou willen. Je bent bang om fouten te maken, je legt de lat steeds hoger voor jezelf en je blijft je focussen op het zijn van de ‘perfecte’ ouder.

Om meer te ontspannen en te kunnen genieten van het opvoeden, is het belangrijk om exact te weten wat je met je opvoeding wilt bereiken. Je algemene doel zal bestaan uit het laten opgroeien van je kind tot een evenwichtig persoon. Maar waar ga jij je focus écht op leggen? Wat vind je écht belangrijk? Wil jij je kind vrij of beschermend opvoeden? Of wil jij je kind meegeven dat hij ambitieus en zelfverzekerd moet zijn?

Hoe vaak neem je een “time out” om na te denken over je opvoedstijl? Aan het begin van dit artikel vertelde ik je over de ouders die door alle invloeden het bos niet meer zien. Wat deze gezinnen missen is een doel, duidelijkheid en vertrouwen dat ze het goed doen.

Geef jezelf nu eens een paar minuten de tijd om de volgende vragen te beantwoorden.

  • Heb je een doel waar je heen wilt met jouw manier van opvoeden?
  • Heb je een doel wat je wilt bereiken met je kinderen?
  • Welke normen en waarden zijn belangrijk voor je?

Schrijf, naar aanleiding van je antwoorden, vijf duidelijke en positieve doelen op die je wilt bereiken met je opvoeding. Door je doelen voor ogen te houden, blijf je op de been tijdens lastige situaties en periodes.  Maar let op! Ouderschap ontwikkelt zich en groeit met je kind mee. Blijf flexibel. Opvoeden is meegaan in de verschillende levensstadia van je kind. Blijft flexibel door je aan te passen. Je reageert immers anders op een peuter dan op een puber. Lees je doelen af en toe eens door en pas ze misschien een klein beetje aan naar de leeftijd van je kind.

Kortom.  Invloeden en reacties kunnen ervoor zorgen dat je onzeker wordt, de lat voor jezelf steeds hoger legt en je door de bomen het bos niet meer ziet. Focus je op wat JIJ wilt bereiken in je opvoeding en houdt deze doelen ten alle tijden voor ogen. Zo kom je door veranderingen en lastige situaties heen. Streven naar het bereiken van je doelen en je flexibel opstellen, geven je kind voldoening en dragen bij aan een gelukkige jeugd.

© 2012 Linda Ketting-Spek | ZelfZekerKind

Wil je helemaal gratis en vrijblijvend de praktische tips wekelijks in je mailbox ontvangen? Ga dan naar www.zelfzekerkind.nl en schrijf je in. Bovendien ontvang je direct na je aanmelding het gratis e-boek “In 3 stappen op weg naar een kind met meer moed, meer durf en meer zelfvertrouwen.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.