Gouden regels voor bedtijd

Deze Kerst nodigen de Walt Disney Studios iedereen uit om de wereld te betreden waar dromen uitkomen en de realiteit een fantasie wordt. Het leven van Skeeter (Adam Sandler) en zijn nichtje Bobbi en neefje Patrick veranderen radicaal wanneer de uitgebreide verhaaltjes die hij hen vertelt voor het slapen gaan op magische wijze werkelijkheid worden. Het is weliswaar wat vergezocht, maar de film stelt een interessant probleem aan de orde waar alle ouders elke dag bij de opvoeding van hun kinderen mee te maken hebben… hoe krijg ik mijn kind zover dat het gaat slapen?

Voor kinderen bestaat de dag uit allerlei nieuwe en opwindende ervaringen, dus het is geen wonder dat slaap niet het eerste is waar ze aan denken is als het bedtijd is geworden. Dit is vooral goed te merken bij kinderen die al naar school gaan, en veel nieuwe informatie te verwerken hebben, nieuwe vaardigheden leren en zich misschien zorgen maken over huiswerk. Slaapproblemen bij kinderen kunnen een bron van grote bezorgdheid van ouders zijn, maar wanneer zij een aantal richtlijnen opvolgen, kunnen vaders en moeders hun kind leren zich te ontspannen en in slaap te vallen. Hier zijn enkele belangrijke tips voor bezorgde ouders, gepresenteerd met behulp van de beroemde slaapdeskundigeAndrea Grace.

Het belangrijkste wat u moet instellen in uw gezin is een routine die u steeds rond bedtijd uitvoert. Als u die strikt opvolgt, weet het kind dat u de touwtjes in handen heeft, en dat u ook speciaal tijd vrijmaakt om samen door te brengen. Wanneer u de moeite neemt en tijd met uw kind doorbrengt en u elkaar laat weten hoeveel u van elkaar houdt voordat u welterusten zegt, kan het kind rustiger slapen en houden de ouders daar een tevreden gevoel aan over.

-De eerste stap is dus een bedtijdroutine invoeren – een reeks vertrouwde handelingen met als eindresultaat dat uw kind in slaap valt, dat hoeft niet per se een tijd van stilte te zijn, zolang het maar een tijd is die u liefdevol met u kind doorbrengt.

-De routine moet beginnen met het uitzetten van de TV en het negeren van de telefoon. Besteed ten minste een half uur aan een goed samenzijn met uw kind.

– Maak een warm bad klaar voor uw kind. Vooral jongere kinderen hebben er baat bij als ze iedere avond hetzelfde liedje in bad kunnen zingen samen met de ouders.

– Na het bad moeten kinderen meteen naar de slaapkamer gaan en worden aangemoedigd om iedere avond dezelfde routine in hun kamer uit te voeren, bijvoorbeeld pyjama aantrekken, speelgoed de juiste plaats geven, warme melk of iets dergelijks drinken, even kort over de dag napraten, lekker in bed kruipen, en welterusten of iets van die strekking zeggen.

– De slaapkamer is om in te slapen, dus stuur uw kinderen niet naar hun slaapkamer als straf. Kinderen kunnen anders hun slaapkamer in verband gaan brengen met stress en negatieve activiteiten en ervaringen in plaats van met slaap.

– Houd de verlichting gedimd, maar de slaapkamer hoeft niet pikdonker te zijn; een licht aan op de overloop of een niet te fel brandend lampje in de kamer is voldoende.

– Kinderen van schoolgaande leeftijd hebben zo’n 8 tot 10 uur slaap nodig, dus bedtijd moet tussen 7 en 8 uur liggen, zodat er genoeg tijd is om de routine te doorlopen, en uiterlijk 9 uur moeten de lichten uit zijn.

 

– Tijd om te lezen moet zeker een onderdeel van de bedtijdroutine voor het kind zijn, dit kan het kind niet alleen een veilig gevoel geven, maar ook liefde voor literatuur aanwakkeren.

– Een verhaaltje voor het slapen gaan wordt sterk aanbevolen voor kinderen van meer dan zes maanden oud. Voor kinderen die moeilijk in slaap vallen, raadt Andrea aan om het laatste verhaal iedere avond hetzelfde te houden, dat schept een veilig gevoel, en roept ook slaperigheid op.

 

De keuze van het verhaal is belangrijk. Sommige kinderen houden wel van een griezelig onderwerp en kunnen er goed tegen, maar anderen kunnen erdoor van slag raken. Hetzelfde geldt voor heel spannende boeken. Voor sommige kinderen is een verhaal dat wordt afgebroken op een heel spannend moment voldoende om ze de eerste uren klaarwakker te houden, voor anderen werkt het simpelweg luisteren naar een verhaal dat wordt verteld kalmerend en vallen ze eenvoudig in slaap. Uiteindelijk weet u als ouders het beste wat voor soort verhalen het meest geschikt zijn voor uw kind. Als u wat ideeën wilt opdoen over de soorten verhalen, kunt u naar de nieuwe Walt Disney-film ‘Bedtime Stories’ kijken die in de bioscopen verschijnt met kerstmis dit jaar.

Andrea Grace denkt dat poëzieboeken een goede keuze zijn om voor het slapen gaan uit voor te lezen, daar de ritmische teksten bevorderlijk kunnen zijn voor een goede nachtrust.

– Probeer het voorlezen van een verhaal voor het slapen gaan interactief te maken, en moedig kinderen aan hun fantasie te gebruiken en deel te nemen aan de vertelling van het verhaal.

– Nu de vakantie voor de deur staat, geeft Andrea Grace ook een paar tips om de slaappatronen van uw kinderen in deze periode niet te verstoren.

– Tijdens vakanties mogen kinderen best wat later naar bed, maar aangezien ze overdag al zoveel nieuws en opwindends hebben meegemaakt, doet u er verstandig aan de kinderen niet te vermoeid te laten raken, want daar kan de kwaliteit van de slaap onder lijden.

– Voer vergelijkbare routines uit, zoals u het anders ook zou doen rond die tijd, met misschien een kleine verandering in het tijdstip. Een vaste routine kan gemakkelijk gevolgd worden door zowel kinderen en ouders in de vakantie, ook al gebeurt het allemaal wat later en op een andere plaats.

– ‘Draagbare slaapverwekkers’, zoals bekende liedjes of verhalen kunnen in deze omstandigheden van grote waarde zijn, dus ouders doen er goed aan om deze al vroeg in hun dagelijkse routines op te nemen.

Het beste advies dat Andrea Grace alle ouders geeft is: Geniet van ieder kostbaar moment dat u met uw kind doorbrengt rond bedtijd. Deze tijd kan worden gebruikt om even rustig met uw kind over zijn of haar dag te praten. Geniet van eventuele typische en unieke tradities in uw gezin rond het “Welterusten”. Als u bereikt dat uw kind vredig in slaap valt met het gevoel dat papa en mama van hem/haar houden, is dat het beste wat een vader of moeder kan doen voor het geluk van hun kind.

Bezoek voor meer informatie over slaapstoornissen of bedtijd de website van Andrea Grace, www.andreagrace.co.uk of www.ukfamily.co.uk, een Engelstalige site van Disney UK over ouderschap, waar regelmatig stukken van Andrea worden geplaatst en zij af en toe webchats met ouders organiseert.

Ga deze Kerst naar de bioscoop om Bedtime Stories te zien en een wereld vol magie, fantasie, dromen en levendige verbeelding te ontdekken zoals u die nog nooit eerder hebt gezien!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.