Column: Zen in de caravan

door: Annette van der Maarel, www.familycounselling.nl.
Auto inpakken. File op weg naar het vliegveld. Ruzie op de achterbank. Aanhoudende regen op de camping. Kids met buikgriep. Partner die geen zin heeft om te shoppen terwijl je wel in Parijs bent. Of misschien kun je dit jaar helemaal niet op vakantie en word je gek van het idee om de hele zomer thuis te zitten. Die momenten van zomerstress kennen we allemaal. Maar hoe word/blijf je nu relaxed als het even tegenzit tijdens de vakantie?

1)      Het leven is niet elke dag een feestje. Ook niet, of misschien wel juist niet, als je het hele jaar al hebt lopen dromen over de perfecte vakantie. Je voelt je gewoon rot op dit moment (Zoals in: Auto inpakken. File op weg naar het vliegveld…) Kun je aanvaarden dat het maar een momentopname is? Het is niet erg om nu even uit balans te zijn – aanvaard het maar zoals het is. En weet je wat? Als je dat doet, trekken die donkere wolken des te sneller weg. Je hoeft niet eens een oplossing te zoeken. Die gevoelens ebben weer weg.
2)      Daar komt dan ook nog eens die oordelende stem bovenop: ‘Wat stel je je aan dat je zo’n toestand maakt over dit huisje’. ‘Wat doe je toch lelijk tegen de kinderen, je bent echt een slechte moeder’.  Adem diep, laat los en leer dat er een verschil zit tussen wat er feitelijk nu is en hoe je daar over oordeelt. Dat zijn twee verschillende dingen. Wees vooral lief voor jezelf op zo’n moment.

3)      Als je kunt aanvaarden hoe je je nu voelt, kun je ook denken: Ik kan altijd en op elk moment weer opnieuw beginnen! Je kunt leren om leiding te geven over je gedachten. Hoe? Denk eens aan alles waar je blij mee bent. ‘Ik ben blij met m’n kinderen die ondanks hun ruzie over de i-Pad de allerliefste en leukste kids ter wereld zijn. Ik ben dankbaar voor de prachtige wolken aan de hemel, voor vrije weken voor de boeg, voor….’

4)      Neem een stapje terug en kijk naar jezelf als in een film. Je kunt het bijna niet laten om te lachen om die vrouw die  kleddernat en met een boos gezicht geultjes graaft rond de tent vanwege de aanhoudende regen.  Terwijl haar kinderen nergens last van hebben en in de plassen stampen en joelen van blijheid.

5)      Even time-out. Even iets doen waar je blij van word, inspiratie uit put. Even een vriendin bellen en je hart uitstorten. Een miniwandeling maken. Een kopje koffie gaan drinken. Iets leuks voor jezelf kopen. Harde muziek opzetten. Knuffelen. Hardlopen.

Kan dat allemaal niet? Haal dan adem.  Vestig al je aandacht op je ademhaling, en merk dat je lijf en je gedachten weer rustig worden. Je zult het zien: je word vanzelf weer helemaal Zen in de Caravan. Ach, waarschijnlijk heb je deze tips helemaal niet nodig, en krijg je gewoon een heerlijke, relaxte vakantie met z’n allen. Dat wens ik je in ieder geval van harte toe. Heb jij nog leuke tips? Daar kan ik ook nog wat van leren ;-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.