Column: Relax, mama!

door: Tischa Neve, psychologe www.grootenklein.nl.
‘Ehm… maandag na school gitaarles. Dinsdag vroeg naar huis voor hockeytraining. Woensdag huiswerkbegeleiding en donderdag weer hockey. Vrijdag na school zwemles en naar oma. Ja,  donderdag over twee weken heeft hij tijd om te spelen met je zoontje.’ Veel ouders leiden een hectisch leven en we verwachten dat kinderen de sneltreinvaart bijbenen waarmee wij van hot naar her rennen. Door ons drukke schema hebben kinderen massaal stress. Kinderartsen krijgen steeds vaker te maken met patientjes die chronisch oververmoeid zijn. Dat uit zich in moeheid die langer dan drie maanden duurt, gewrichtspijn, concentratiestoornissen en druk gedrag.

We willen kinderen die succesvol en sociaal zijn, die hun talenten ontplooien. Dus vullen velen van ons de vrije uren van ons muzikale, sportieve en anderszins begaafde nageslacht met trainingen, muzieklessen, knutselclubjes, bijlessen en speelafspraken. En áls ze dan thuis zijn, gaat de tv aan of de computer. Het lijkt dan misschien of ze lekker tot rust komen, maar het tegendeel is het geval: ook al deze prikkels moeten worden verwerkt. Het gevolg: nog meer stress.

Ik pleit voor meer slow time. Geregeld lekker niets doen, niets moeten zonder je schuldig te voelen, dat werkt verrijkend. Lekker miertjes volgen en kijken hoe de regendruppels op het raam een patroontje maken. Welke bezigheden vindt je kind echt leuk? Kan het niet wat minder? Ben je bang dat je een slechte ouder bent als je je kind die kans niet biedt? Haal je kind van voetbal en ga zelf een balletje trappen in het park. Tussendoor lekker luieren in het gras. Leuk, en zonder verplichting of tijdsdruk.

Zorg dat er tijd is voor spontane momenten met het gezin: van een goed gesprek tot lekker wild door de kamer dansen of gewoon even een ijsje halen. Constant maar in een achtbaan zitten is niet goed voor kinderen. Laat ze dus af en toe een rondje uitstappen. Want je kinderen zelf? Die blijven lekker ronddraaien. Tot ze doordraaien. En jij vervolgens ook….

Tischa Neve is opvoedkundige, kinderpsycholoog en auteur van het boek “Positief en creatief opvoeden”. Met haar bedrijf Groot&klein geeft ze hulp bij opvoeden, lezingen en workshops over opvoeden. Tischa is de vaste opvoedcoach van J/M voor ouders, waarmee ze ook verschillende online cursussen over positief opvoeden heeft ontwikkeld. In januari 2013 verschijnt Tischa’s nieuwste boek: een voorleesboek met verhaaltjes over alledaagse leuke, spannende, nieuwe of heftige gebeurtenissen die een kind kan meemaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *