Buurtfeesten en buitenspelen met de kinderen

buurtfeestenSinds het Oranjefonds samen met Douwe Egberts de jaarlijkse burendag in het leven riep, wordt er veel meer feest gevierd in de wijken. Waar voorheen buren elkaar vaak nauwelijks kenden, is er duidelijk meer contact gekomen. Misschien niet in elke wijk in Nederland. Maar waar ik woon in Leusden bijvoorbeeld, is het de laatste jaren in elke straat burendag. Dit jaar staat deze gezellige dag met buren gepland op 23 september. Erg leuk om elkaar zo af en toe eens te spreken onder het genot van een hapje en een drankje. Buurtfeesten winnen duidelijk aan populariteit.

Buurtfeesten en activiteiten

In veel buurten wordt gezamenlijk jaarlijks feest gevierd. Er zijn altijd wel een paar actieve buren, die een gezellige bijeenkomst organiseren of samen de handen uit de mouwen steken om de buurt veiliger, groener of gezelliger te maken. Zo zijn er groen-, veiligheids- en feestcommissies. Op de website burendag.nl kun je trouwens een budget van vierhonderd euro aanvragen om de burendag te organiseren. Wees er wel snel bij, want op is op! In onze buurt besteedden wij dat bedrag een aantal jaar geleden aan een grote picknicktafel, waar we het hele jaar door ook in kleinere groepjes samenkomen. Terwijl de kinderen samen spelen, praten ouders gezellig even bij. En er wordt in de zomer regelmatig gezamenlijk gegeten.

Buitenspeelgoed en sociale controle

Staan er in jouw buurt al leuke speeltoestellen waar de kinderen uit de staat samen kunnen spelen? Bij Grootplezier.nl bijvoorbeeld kun je leuk groot buitenspeelgoed kopen. Nu je de buren wat beter kent door de buurtfeesten, kun je ook een inzameling doen en met de hele straat een mooi speeltoestel plaatsen. Als buren elkaar beter kennen is ook de sociale controle op elkaars kinderen groter. Je kunt kinderen van ouders die je kent gemakkelijker aanspreken op slecht gedrag. En je doet zelf ook gemakkelijk net wat meer voor een ander kind als je ook samen buurtfeesten viert. Die samenhang in een buurt geeft meer veiligheid en plezier in het dagelijkse leven. Het is fijn als je elkaar af en toe kunt helpen met een boodschapje als iemand ziek is, oppassen op de kinderen van de buren of de katten verzorgen als zij op vakantie zijn.

Hoe is de samenhang in jouw buurt? Ken jij al je buren? Doen jullie veel voor elkaar? Laat je reactie achter onder dit bericht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.