Als je kind diabetes heeft

Op weg naar genezing van Julia (4 jaar) met diabetes

Als je kind diabetes heeft, wat betekent dat voor je kind en voor jou? Diabetes is een onderschatte ziekte met een behoorlijke impact en vaak ernstige gevolgen. Dat is te zien op donderdag 26 maart bij Tijd voor MAX. De 4-jarige Julia en haar moeder Janneke uit Deventer vertellen over de angst voor complicaties die haar dochtertje boven het hoofd hangen.

Leven in het teken van diabetes

Bij een kind met diabetes staat het dagelijks leven van het hele gezin in het teken van de ziekte. Janneke: “Dag en nacht prikken om Julia’s bloedsuiker te meten. Om de drie dagen het naaldje in haar bil vervangen voor de insulinepomp. Bij alles wat Julia eet en drinkt uitrekenen hoeveel koolhydraten erin zitten, en verwerken in haar pomp. Een vergissing kan fataal zijn.”

Kans op complicaties als je kind diabetes heeft

Sinds Julia 2 is, heeft ze diabetes. Haar lichaam maakt geen insuline meer aan, waardoor het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer zelf regelt. Ook met een behandeling lukt dat niet altijd even goed, wat gevolgen heeft in het hele lichaam. Janneke: “De kans op complicaties is beangstigend. Dat de ziekte haar organen aantast. Dat die complicaties een realiteit zijn die bij de ziekte horen, is voor veel mensen totaal onbekend.”

Hoe leg je prikken uit aan je kind?

Janneke: “Het is naar om je eigen dochter te moeten prikken. Julia knijpt bij elke vingerprik haar ogen dicht. In een slechte periode moet dat wel 10 keer per dag.” Als Julia een te hoge bloedsuikerspiegel heeft, gaat ze zweten en trillen. Is hij veel te laag dan heet dat een hypo, met het risico op bewusteloosheid. “Je voelt je bovendien zo machteloos als je haar niet kunt uitleggen waarom zij diabetes heeft en haar zusje niet.”

Dag per dag bekijken

Janneke: “Ik zou de diabetes direct van Julia overnemen als dat kon, om haar een onbezorgde jeugd en toekomst te geven. Ik zie de toekomst niet somber in, maar wel reëel. Ik bekijk het per dag. Ik hoop dat genezing van diabetes zo snel mogelijk komt. Zodat Julia een normaal even kan leiden, kind kan zijn en een leven heeft zonder elke dag zorgen te hebben.”

Genezing in de toekomst

In de uitzending van Tijd voor MAX komt ook aan het woord professor Eelco de Koning van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Hubrecht Instituut. Hij vertelt over zijn onderzoek naar genezing, mogelijk gemaakt door het Diabetes Fonds. Dit onderzoek is belangrijk voor Julia en 100.000 andere Nederlanders met diabetes type 1. Onderzoek dat alleen verder kan gaan als er voldoende middelen beschikbaar komen. Kijk Tijd voor MAX op donderdag 26 maart om 17.40 uur op NPO 2. Herhaling op zondag 29 maart om 08.35 uur op NPO 1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.