5 Tips hoe je het zelfbeeld van je kind een positieve ‘boost’ geeft.

door: Linda Ketting-Spek, www.zelfzekerkind.nl.
Je wilt niets liever dan een kind met een positief zelfbeeld, een kind die gelukkig is en goed in zijn vel zit. Ik heb ten minste in de praktijk nog nooit een ouder horen zeggen: “Het lage zelfbeeld van mijn kind, daar is hij zó ontzettend blij mee!”  Voor je kind is een goed zelfbeeld erg belangrijk, omdat het van grote invloed is op het zelfvertrouwen van je kind. Zelfvertrouwen is het vertrouwen dat je hebt in jezelf en in wat je doet. Je kind vindt zichzelf de moeite waard en heeft er vertrouwen in de uitdagingen van het leven aan te kunnen. Je kind met zelfvertrouwen heeft een positief zelfbeeld.

Een kind met een positief zelfbeeld denkt van zichzelf: “Ik ben aardig en ik mag er zijn zoals ik ben.” Je kind ontwikkelt of heeft een negatief zelfbeeld zodra hij denkt: “Natuurlijk vinden mijn familie en vrienden mij niet aardig.”  Een laag zelfbeeld is heel vervelend. Je kind moet bijvoorbeeld van zichzelf alsmaar voldoen aan eisen van anderen en hij heeft meer kans om gepest te worden. Je kind heeft de neiging om onzeker te worden en zich stil en teruggetrokken, dwars en afstandelijk of boos en uitbundig te gaan gedragen. Je kind komt in een neerwaartse cirkel terecht die lastig te doorbreken is.

Zodra je kind niet zeker van zichzelf is, heeft hij kans om nieuwe ervaringen uit de weg te gaan en hierdoor zijn ontwikkeling te belemmeren. Door zijn onzekerheid voelt hij zich niet vrij om de wereld om hem heen te verkennen, van zijn ervaringen te leren en hierdoor te groeien. Experimenteren, onderzoeken en nieuwe ervaringen opdoen gaat je kind waarschijnlijk gemakkelijker af als hij gelooft in zichzelf.  Om dit te bereiken moet je kind eerst positiever over zichzelf leren denken.

Wat kan je doen om een positief zelfbeeld bij je kind te stimuleren?

  • Wees een goed voorbeeld voor je kind. Zodra jezelf beschikt over een positief zelfbeeld, ben je een geweldig voorbeeld voor je kind. Je kind kijkt en leert van jou hoe hij zich moet gedragen en hoe hij moet handelen. Hij imiteert zijn grote voorbeeld.
  • Breng tijd door met je kind en praat met hem. Het is een goede manier om aan je kind duidelijk te maken dat hij belangrijk voor je is en dat hij geliefd is.
  • Oefen met je kind de situaties die lastig zijn voor hem. Het oefenen kan thuis in de vorm van toneelspelen. Hoe meer je met je kind oefent, des te meer zelfvertrouwen hij opdoet om dezelfde situatie straks in het dagelijks leven aan te gaan.
  • Geef complimenten aan je kind. Deze waardering is enorm belangrijk voor je kind. Hij weet welk gedrag je van hem op prijs stelt en wat hem de moeite waard maakt.
  • Geef je kind de ruimte om zelf dingen aan te pakken, maar stel wel grenzen. Laat je kind aan dingen beginnen waarvan je zeker weet dat hij het aankan. Grijp in als er gevaar dreigt of als je twijfelt of je kind het nog wel aankan. Probeer hier evenwicht in te vinden.

Kortom. Als je kind last heeft van een laag zelfbeeld is dat heel vervelend. Hij heeft hierdoor bijvoorbeeld meer kans om alsmaar te voldoen aan wensen van anderen, gepest te worden en nieuwe ervaringen uit de weg te gaan. Door je kind te helpen inzien dat hij geliefd en gewaardeerd wordt omdat hij is zoals hij is, creëer je een veilige thuisbasis voor hem en geef je zijn zelfbeeld een positieve ‘boost’.

© 2012 Linda Ketting-Spek | ZelfZekerKind

Wil je helemaal gratis en vrijblijvend de praktische tips wekelijks in je mailbox ontvangen? Ga dan naar www.zelfzekerkind.nl en schrijf je in. Bovendien ontvang je direct na je aanmelding het gratis e-boek “In 3 stappen op weg naar een kind met meer moed, meer durf en meer zelfvertrouwen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.