5 handige tips om te leren typen van de Typetuin

Leren typen

leren typenZit je kind op school? Dan zal vaak gevraagd worden om een werkstuk te maken of een boekverslag te schrijven. De tijd dat je kind deze met de pen schrijft is natuurlijk allang voorbij. Vaak is het de bedoeling dat je kind verslagen of presentaties op de computer uitwerkt. Dan is snel en nauwkeurig leren typen erg nuttig! Uiteraard kun je gebruik maken van een goede typecursus om je kind dit aan te laten leren. En met onderstaande tips van de Typetuin kunnen je kinderen alvast op een speelse manier beginnen met de basis van goed typen.

5 tips voor goed leren typen

We noemen hierbij 5 tips voor je kind of hoe je je kind kunt aanleren om goed te typen. Deze tips zijn uiteraard ook nuttig voor volwassenen die willen leren typen.

1. Zorg voor de juiste motivatie

Misschien vind je het helemaal niet leuk om te gaan typen maar als het met een leuk spelletje kan leren dan valt het best mee. En als je straks voor school een werkstuk moet maken, dan komt het mooi uit dat je eerder klaar bent omdat je goed kunt typen. Het is nuttig om je kind dit ook duidelijk te maken. Veel typecursussen maken overigens gebruik van spelelementen in de typelessen. Hierdoor blijft je kind uiteraard ook makkelijker gemotiveerd.

2. Leg je handen op de juiste positie

Als je een toetsenbord gebruikt is het belangrijk dat je jezelf aanleert om je vingers op de juiste positie te plaatsen. De juiste posities voor de vingers van je linkse hand zijn:

  • Pink op de A;
  • Ringvinger op de S;
  • Middelvinger op de D;
  • Wijsvinger op de F.

Je duim kun je op de spatiebalk leggen. Voor je rechtse hand geldt:

  • Pink op de ; toets;
  • Ringvinger op de L;
  • Middelvinger op de K;
  • Wijsvinger op de J.

Ook je rechtse duim kun je op de spatiebalk leggen.

Als je hier direct aan gaat wennen dan heb je de eerste basispositie voor de juiste manier van typen al geleerd.

3. Andere letters typen

Als je aan de juiste positie gewend ben dan is het de bedoeling dat je met je vingers de letters onder en boven iedere vinger typt met die exacte vinger. Wanneer je professionele typeles krijgt dan wordt je dit ook wel geleerd door je heel veel verschillende woordjes te laten typen. Je kunt dit zelf oefenen door zelf woordjes te bedenken en jezelf te trainen om dit steeds te herhalen. Zorg er steeds voor dat je vingers weer terug plaatst op de basispositie van tip 2.

4. Typen zonder te kijken

Zodra je gewend ben om je vingers op de goede posities te gebruiken en woorden te typen zoals bij tip 2 en 3 uitgelegd, dan is de volgende stap om te typen zonder te kijken. Wanneer opdrachten gedaan moeten worden voor school dan is het eenvoudig als je een tekst kunt verwerken zonder dat je steeds op je toetsenbord moet kijken.

5. Gebruik begeleiding

De rol van een begeleider of typedocent bij het leren typen is erg belangrijk. Dit werkt niet alleen om beter te motiveren, maar ook om voortdurend de juiste stappen te maken in het proces van beter en sneller typen. Daarnaast is begeleiding in feite de beste manier om de juiste typehouding aan te leren, wat gunstig is voor je rug en je spieren.

Extra: Gebruik vaak een toetsenbord

Al doende leert men. We gebruiken steeds vaker een tablet of een smartphone om informatie op te zoeken of om spelletjes te doen. Dat is natuurlijk erg leuk om te doen maar om te leren typen is het een goed begin om vaak ook een toetsenbord te gebruiken. Je zult merken dat je een stuk efficiënter en sneller werkt dan bij een touchscreen.

Als je je kind wilt voorbereiden op de toekomst dan is typen tegenwoordig een basisvaardigheid die in vrijwel iedere beroepsgroep nodig is. Stimuleer dus je kind op jonge leeftijd om het typen op de juiste manier aan te leren.

Bovenstaande tips zijn verstrekt door Typetuin. Op dit moment kun je de online typecursus van Typetuin voordelig bestelen met een interessante korting!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.