Paarden knuffelen is goed voor emotionele ontwikkeling

door: Vivienne Westerhoud.

Paarden knuffelen voor iedereen

Paarden knuffelenCoaching met paarden is niet voor niets zo populair. Paarden zijn spirituele gevoelige dieren, met een verrassend groot inlevingsvermogen. Waar ze vroeger hielpen de kar te trekken, zijn paarden nu vooral in trek bij de coaching van zakenmensen. Maar ook op mensen met een depressie hebben zij een wonderlijk positieve invloed. Een paard zit vol begrip en compassie. En het leeft volledig in het NU. Als je tegen een paard praat kun je energetisch voelen dat het je begrijpt. Zonder woorden. En soms zijn er voor gevoelens en emoties nu eenmaal moeilijk woorden te vinden. Ook op de emotionele ontwikkeling van kinderen heeft paarden knuffelen een positief effect.

Paarden en kinderen

Paarden en kinderenPaarden hebben op veel kinderen een magische aantrekkingskracht. De onbevangenheid en echtheid van een kind, maakt ook dat het veilig is voor kinderen om met paarden om te gaan. Paarden spiegelen de ziel, zeggen ze. Dus als een paard een liefdevol, onschuldig wezen voor zich heeft staan, zal het met liefde en zachtheid reageren. Voor kinderen in de pubertijd en volwassenen, kan een paard helpen om meer inzicht te krijgen in het eigen gedrag. Vraag je teveel of is je binnenwereld onrustig? Dan merk je dat ook aan je paard. Natuurlijk heeft elk paard zijn eigen karakter en zal daarom het ene paard je meer aanspreken dan het andere. En dat is meestal wederzijds. Wil je samen met je kinderen ervaring opdoen met paarden knuffelen? Begin dan eens op een manege in de buurt.

Minipaarden en shetlanders als huisdieren voor het gezin

Als je eenmaal kennis hebt gemaakt met pony’s en paarden, dan komt bij veel mensen de wens een eigen paard te hebben. Ook al is ‘hebben’ net als bij kinderen niet het juiste woord. Je neemt ze op in je gezin en dat schept verantwoordelijkheid. Voor kinderen zijn Shetlanders leuke handzame beestjes. Ook al kunnen die behoorlijk eigenwijs zijn. En wil je het echt klein houden? Denk dan eens aan een minipaardje. Minipaardjes hebben een stokhoogte van tussen de 70 en 98 centimeter. Let wel, een minipaard is géén doorgefokte pony. Er zijn vier rassen, waarvan de meest bekende Falabella is. Ze zijn echter vaak duurder in de aanschaf dan een groot paard. De online Minihorseshop.nl biedt veel informatie over de verzorging van shetlanders en minipaarden.

Wat is jouw ervaring met paarden?

Paard en kindVijf jaar geleden wandelde Spirit ons leven binnen. Zij is een schimmel Arabier en net te klein om echt paard te zijn. Je ziet haar met mijn dochters op de foto’s in dit artikel. Toen we haar kregen kon ze slecht lopen. Mijn dochters kenden haar van de manege en we kregen bericht dat ze naar de slager zou gaan. Dat voelde zo slecht voor mij en mijn dochters, dat we haar meenamen. Binnen een week stond ze op een boerderij op loopafstand van ons huis. Door rust en een minder intensieve manier van berijden, liep zij binnen twee maanden helemaal goed! Mijn dochters rijden vaak zonder zadel en liefst ook zonder hoofdstel. Spirit is een lief, nieuwsgierig, warm paard. We hebben alle drie al veel van haar geleerd. Ze is dol op knuffelen en ze maakt ons gezin compleet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *