Hondenvoeding, 5 tips om op te letten

Hondenvoeding: tips en tricks

honden en tanden
Golden Retriever eats a deer leg, ©istock.com/PhilStev

Wanneer u een huisdier houdt, wilt u graag goed voor hem of haar zorgen. Voeding is dan natuurlijk een van de meest essentiële zaken. Het is niet alleen belangrijk dat uw hond de hondenvoeding lekker vindt, maar ook dat deze gezond is. Hierdoor zal het lichaam van het dier goed functioneren en uw hond zal zich fit en energiek voelen.

1. De tijd van het voeren

Het is belangrijk dat u de hond niet te vaak voert. Volwassen honden hoeven maar zo’n twee keer per dag gevoerd te worden. Puppies worden wat vaker gevoerd, omdat zij nog in de groei zijn. Zij krijgen vier keer per dag te eten. Het is het beste om een vaste tijd te kiezen voor het voeren. Kies er bijvoorbeeld voor om in de ochtend en in de avond te voeren.

2. Brokjes?

hondenvoeding
Meat in a bowl as opposite of dry dog’d food, ©istock.com/humonia

Bent u bang dat de brokjes niet gezond zijn voor uw hond? Ook met brokjes worden huishonden ouder dan honden in het wild, en dit toont wel aan dat hondenbrokjes niet schadelijk hoeven te zijn voor de gezondheid van het dier. Kies altijd voor kwaliteitsvoeding en let op de ingrediënten. Hoe hoger het vleespercentage, hoe lekkerder uw hond het voer zal vinden. Goede brokjes vindt u bijvoorbeeld bij platinum.com.

3. De juiste kluiven

Honden zijn dol op kluiven en het is ook nog eens goed voor hun gebit. Niet alle botten zijn echter geschikt als kluif. Sommige botten kunnen zelfs gaan splinteren, waardoor de hond scherpe stukjes binnen kan krijgen. Ga daarom altijd voor een kluif die speciaal bestemd is voor honden. Zo kan de hond niet alleen lekker, maar ook veilig kluiven.

4. Wat is de juiste hoeveelheid?

Het is moeilijk om een specifieke hoeveelheid voer aan te geven, doordat dit per hond en per ras verschilt. Het is doorgaans afhankelijk van het gewicht van de hond. Vaak staat op het pak van de voeding al aangegeven hoeveel de hond per lichaamsgewicht per dag mag eten. Aan de hand van deze gegevens kunt u precies uitrekenen hoeveel uw viervoeter mag eten op een dag.

5. Natuurlijke voeding

Een nieuwe trend op het gebied van hondenvoer is barf-voeding. Barf staat voor Biologically Appropriate Raw Food. De voeding bestaat voor het grootste deel uit botten en rauw vlees. Daarnaast bevat het nog orgaanvlees, verse groenten en fruit en eventuele supplementen. Doordat het hier om natuurlijk voeding gaat, krijgt uw hond dezelfde ingrediënten binnen die hij in de vrije natuur ook zou krijgen. Een van de voordelen van deze voeding is ook dat de ontlasting van uw hond zal verminderen. Daarnaast zijn de meeste honden gek op deze voeding, juist door het hoge vleesaandeel. Voorstanders van barf geven aan dat de hond meer plezier heeft bij het eten en dat de vacht duidelijk meer gaat glanzen.

U kunt als hondenbezitter zelf het beste beoordelen welke voeding het beste is voor uw hond. U ziet hoe de hond op bepaalde voeding reageert en kunt daarom beslissen om deze voeding te blijven kopen of juist voor een andere voeding te gaan.

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.