Winactie 2X5 filmkaartjes Wuthering Heights, winnaars zijn bekend!

De jonge Heathcliff wordt opgenomen in de familie Earnshaw. Hij moet zich staande houden in een weerbarstige omgeving. Heathcliff voelt zich sterk aangetrokken tot dochter Catherine, die hem de mooie kanten van het ruige plattelandsleven toont. Er groeit een stille, hevige verliefdheid tussen hen. Maar Heathcliff blijft een buitenbeentje. Zelfs Catherine kan zich niet aan hem overgeven. Als hij jaren later als welgestelde heer terugkeert, probeert hij Catherine opnieuw voor zich te winnen. Hun verboden liefde groeit uit tot een obsessie. Vanaf 12 april in de zalen. De winnaars zijn bekend: Natasja Delfos-Kloosterman
Miriam Oosthoek
Marielle Bouwhuis
Maria Bertram
Diona Ben Thuis
Gefeliciteerd en veel plezier ermee!

WIN filmkaartjes!
Wil jij 2 kaartjes winnen voor deze mooie film? Mama’s mag er 2X5 weggeven. Like ons op Facebook en wij kiezen op 16 april 5 winnaars!

Romeo oh Romeo wherefore art thou Romeo?

Vier op tien is na 10 jaar nog steeds verliefd
Sommige mensen zoeken er hun hele leven naar en anderen krijgen de liefde van hun hele leven zo in hun schoot geworpen. Lucky bastards die Romeo en Julia … of toch tenminste heel even dan! Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat één op de twee huwelijken binnen de twintig jaar strandt. Dat is nu niet meteen hoopgevend. Maar toch is er ook goed nieuws. Vier op de tien stelletjes geeft aan dat ze zelfs na 10 jaar nog even verliefd zijn als in het begin. Ook na dertig jaar blijkt bij 40% de verliefdheid nog steeds aanwezig te zijn. Die fladderende vlinders in onze buik verdwijnen dan toch niet zo snel als we dachten. Als je one of the happy few bent die de liefde al gevonden heeft, dan weet je vast ook wel dat liefde niet altijd van een leien dakje loopt. Heel wat liefdes zijn onmogelijk, eindigen in mineur of vragen heel wat bloed, zweet en tranen. In Andrea Arnold’s ruwe en eerlijke interpretatie van Brontë’s meesterwerk Wuthering Heights krijgt het liefdesverhaal tussen Heatcliff en Cathy een hele andere lading. Vanaf 12 april is de film bij ons in de zalen en is zeker de moeite waard om met je lover te gaan kijken.

Schrijvers en filmmakers laten zich meer dan eens inspireren door de liefde en dat kunnen we nog steeds bewonderen in een aantal historische boek- en filmjuweeltjes. Dat ze ons keer op keer blijven fascineren, blijkt wel uit de vele remakes. Hier een paar bekende, moeilijke, dodelijke, droevige en opvallende liefdesverhalen uit de literatuurgeschiedenis.

Aan de overkant van het kanaal kunnen ze er wat van
Wuthering Heights is een klassieker van formaat. Het boek van Emily Brontë wordt gezien als één van de invloedrijkste boeken uit de Engelse literatuur. De schrijfster kreeg heel wat tegenwind en kritiek met haar feministische opvattingen en pas veel later kreeg ze erkenning voor haar originele en baanbrekende boek. Emily is niet de enige die de (Engelse) literatuur net dat tikkeltje rijker gemaakt heeft. Haar twee zussen hadden het schrijven ook in hun bloed. Zo schreef Charlotte Brontë Jane Eyre, opnieuw een iconisch boek van de overkant van het kanaal. Jane Austen mogen we ook zeker niet vergeten. Zij schreef onder andere Pride and Prejudice en dankzij Charlotte en haar tijdgenoten zijn hun opgetekende geesteskinderen in de loop van de filmgeschiedenis ook verfilmd met prachtige kostuums en weelderige sets.

Van je familie moet je het hebben
William Shakespeare  – ook een Brit!- schreef Romeo en Julia, misschien wel het bekendste liefdesverhaal of all time, en het scoort ook vandaag nog steeds goed. Het Italiaanse stadje Verona, waar het allemaal gebeurt, werd door dit verhaal meteen op de kaart gezet. In Verona wonen twee rivaliserende adellijke families, de Capulets en de Montague’s. Als Romeo, een Montague, valt op de mooie en bevallige Julia Capulet, is het hek van de dam. Hoewel iedereen het ze verbiedt, vechten ze – natuurlijk – toch voor hun liefde. Uiteindelijk plegen beiden zelfmoord en krijgen ze toch nog de kans om samen te zijn. In 1996 werd er een moderne remake van gemaakt met hunk Leondardo DiCaprio en de mooie Claire Danes.

Een gebouw voor een vrouw
Sjah Jahan uit India ging een stapje, of eerder een bouwwerk, verder om zijn liefde voor zijn vrouw te tonen. De Taj Mahal in Agra, ten westen van Delhi, is het resultaat van wat liefde soms kan doen met een mens. Sjah Jahan liet de Taj Mahal bouwen voor zijn overleden vrouw Mumtaz Mahal. Mumtaz stierf bij de geboorte van hun veertiende kind en Shah Jahan vond dit toen zo erg dat hij beloofde om iets te bouwen dat net zo mooi was als zij – Ooh wat lief! – De Taj Mahal is in 1983 uitgeroepen tot werelderfgoed door Unesco dus we kunnen er dan wel van uit gaan dat de Sjah zijn belofte is nagekomen. Het levert India in ieder geval een gigantische toeristenattractie op.

Haast en spoed is zelden goed
Orpheus, een Griekse god, kon een aardig toontje zingen, zag er goed uit en was zielsgelukkig met de wondermooie nimf Eurydice – die goden hebben het toch altijd voor elkaar! Hij had een wondermooie stem en hij kon met zijn gezang iedereen in vervoering brengen. Het ging Orpheus alleen maar voor de wind totdat Eurydice door een adder gebeten werd en stierf. Orpheus daalde af naar de onderwereld om haar terug te krijgen en dat lukte op voorwaarde dat hij niet naar haar zou kijken tot ze het zonlicht bereikt hadden. Orpheus kon niet wachten en daardoor werd Eurydice weer meegenomen naar de onderwereld. Orpheus was zo verdrietig dat hij nooit nog een andere vrouw wilde en de bosnimfen waren hier zo boos over dat ze hem levend verscheurden. Over een pijnlijk liefdesverhaal gesproken.

De heer en het gewone meisje
Pride and Prejudice, geschreven door Jane Austen, alweer een Britse die een knaller van een boek geschreven heeft! Het boek werd meermaals verfilmd en het laatst gebeurde dat in 2005 met onder andere de mooie Keira Knightley in de hoofdrol. Het verhaal speelt zich af in het 18e en 19e eeuwse Engeland. Klasse en status zijn enorm belangrijk en wanneer een welgestelde en bevallige Darcy de gewone Elizabeth Bennet ontmoet en verliefd wordt, is dat vragen om moeilijkheden. De twee moeten opboksen tegen, zoals de titel al doet vermoeden, vooroordelen en hun trots. Dat lukt hen aardig want uiteindelijk trouwen ze met elkaar en leven ze, zoals een liefdesverhaal doet vermoeden, happily ever after.

Heathcliff and Cathy
Het beroemde verhaal Wuthering Heights past ook zeker in het rijtje van moeilijke liefdesverhalen. In dit verhaal wordt je helemaal opgeslokt door Heatcliff (James Howson) en Cathy (Kaya Scodelario) die verliefd worden en zich in een wild avontuur storten. Deze remake is de moeite waard omdat de nadruk niet zozeer op esthetica of fysieke schoonheid ligt, maar wel op het verhaal zelf: 100% ruwe en pure liefde zonder franjes en strikken. De jonge Heathcliff wordt opgenomen in de familie Earnshaw en moet zich staande houden in een weerbarstige omgeving. Heathcliff voelt zich sterk aangetrokken tot dochter Catherine, die hem de mooie kanten van het ruige plattelandsleven toont. Er groeit een stille, hevige verliefdheid tussen hen. Maar Heathcliff blijft een buitenbeentje. Zelfs Catherine kan zich niet aan hem overgeven. Als hij jaren later als welgestelde heer terugkeert, probeert hij Catherine opnieuw voor zich te winnen. Hun verboden liefde groeit uit tot een obsessie. Wil je weten hoe dit afloopt? Vanaf 12 april verschijnt hij in de zalen. De regie is van de hand van Andrea Arnold die eerder al Fishtank regisseerde.

9 reacties

 1. Wat een leuke prijs

 2. Het is een heel mooi boek, ik ben benieuwt naar de film

 3. Wow, had geen idee dat de film uit kwam. Het boek is fantastisch! Zou graag de film willen zien… samen met m’n vriendin, heerlijk genieten…

 4. jacqueline de Waal

  Lijkt me een prachtige film hoor!
  Zou er heel graag heen gaan.

 5. Ik vind het boek al prachtig en zou de film dolgraag zien.

 6. mooie actie, doe graag mee

 7. Lijkt me een hele mooie film en kan wel wat ontspanning gebruiken, wie weet of ik mag.

 8. m.van klaveren

  ik wil graag die kaartjes winnen want ze zijn erg mooi die films

 9. Graag zou ik willen winnen, heb vroeger het boek verslonden en ook de oude versie van de film gezien. Het is voor mij een soort van jeugdsentiment. Prachtige film, ik wist niet dat hij opnieuw ging komen. Dit is een heke mooie actie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.