Sugar Blues

Door: Eva van Nieuwbrug, age-well.nl.

In onze cultuur is het zo gewoon. Er is bijna geen verpakt product dat geen suiker bevat. Ongemerkt krijgen we per dag heel wat suiker binnen. De meesten van ons doen suiker in de koffie, thee of drinken het in de vorm van frisdranken en snacks. Maar suiker zit ook in het meeste brood en vele soorten broodbeleg, als vleeswaren, salades en natuurlijkde de zoete broodsmeersels. Ook ontbijtdranken, toetjes, sausjes, tussendoortjes als liga, koek, repen en snoep bevatten allemaal suiker.

De optelsom
Wat me aan het hart gaat is het feit dat onze gezondheid èn die van onze kleine kinderen en pubers wordt ondermijnd door de grote hoeveelheden suiker die we eten. Het gaat niet om dat éne koekje bij de thee. Het gaat om de optelsom van alle verborgen en zichtbare suikers die we per dag eten.
Er zijn nog steeds middelbare scholen in Nederland waar de automaten meerdere malen per dag worden bijgevuld. Pubers drinken graag energiedrankjes met ladingen suiker en caffeïne. Niet echt het krachtvoer wat zorgt voor goede leerprestaties. Volgens de Amerikaanse schrijvers Marilyn Diamond en Donald Burton gaan onze hersenen namelijk slechter functioneren na het eten van suiker, het zorgt voor een verstoring in het biochemische evenwicht van ons lichaam. Ook onze weerstand gaat enkele uren na het eten van suiker omlaag.

Het verslavende effect van suiker
Ken je het gevoel dat je enorme trek hebt in iets zoets en dat je een kwartier na het eten daarvan nog meer zoet wilt eten?
David Wolfe omschrijft in zijn boek Eating for Beauty het verslavende effect van suiker als volgt:
“Geraffineerde suiker is een drug die een kunstmatige high veroorzaakt, het veroorzaakt stemmingswisselingen, depressie en een gebrek aan energie. Niemand weet dat in de zestiende eeuw suiker als recreatieve drug gezien werd aan het koninklijke hof in Europa.”
Volgens Wolfe onttrekt voeding met veel koolhydraten en weinig mineralen juist mineralen uit ons lichaam. Bijvoorbeeld onze botten. De alvleesklier heeft mineralen nodig om suiker en koolhydraatrijke voeding te verwerken. Botontkalking en suikerziekte zijn volgens hem onder andere een gevolg van de grote hoeveelheid suiker en koolhydraten die we in onze maatschappij eten.
Ik ben het met hem eens. Ik denk ook dat de hongeraanvallen die mensen hebben, samenhangen met een chronisch mineraal tekort. Het is mijn eigen ervaring en mijn ervaring met klanten dat als iemand meer goed opneembare mineralen binnenkrijgt, het onbestemde “ik MOET eten”-gevoel snel verdwijnt.

Schimmelinfecties
Deze hang naar koolhydraten in onze cultuur in combinatie met een gebrek aan werkelijke voeding en antibiotica-gebruik, zorgt ervoor dat veel mensen kampen met een schimmel. Suiker is namelijk voeding voor een schimmel als candida. En antibiotica doodt de goede bacteriën die de schimmel in toom houdt.
Schimmel kan zich op vele manieren manifesteren in het lichaam, huidschimmel, voetschimmel, vaginale schimmel en schimmel in de darmen. Wat veel mensen zich niet realiseren is, dat als een schimmel als candida eenmaal grip heeft gekregen in het maag-/darmkanaal, het zich met gemak door het hele lichaam kan verspreiden en allerlei klachten kan veroorzaken. De volgende blog zal ik aan dit onderwerp wijden en beschrijven wat je kunt doen om schimmelproblemen te verbeteren en soms zelfs helemaal op te lossen.

Suikervrij leven haalbaar?
Het is heel goed mogelijk om zonder geraffineerde suiker te leven. Het valt mij in ieder geval vrij makkelijk. Ik leef niet 100% suikervrij, want ik eet graag donkere chocolade van minimaal 72% en soms haal ik iets als tomatentapenade, waar ook suiker aan toegevoegd is. Verder eet ik nagenoeg suikervrij.
Natuurlijk wil ik ook wel eens iets zoetigs eten. Ik gebruik bijvoorbeeld stevia of bij uitzondering een vorm van suiker die niet geraffineerd is, zoals oerzoet (sucanat) of palmsuiker. Dit zijn beide vormen van suiker die de nodige mineralen voor de verwerking ervan nog bevatten. Daardoor zijn ze minder belastend voor ons lichaam dan geraffineerde suiker.
Ik eet zelf graag een tussendoortje van noten met cranberry’s of gojibessen, zelfgemaakt bessenijs met superfoods, gesneden groenten met humus of schapenkaas en natuurlijk donkere chocolade.

De mensen die ik ken die suiker en andere geraffineerde koolhydraten hebben afgezworen, voelen allemaal een verbetering in vitaliteit door dit besluit. Ben je een echte sugar addict? Gebruik dan een mineraalrijk poeder zoals vitamineral green om van je verslaving af te komen. Dat gaat je zeker helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.