Minder vlees op het menu?

Door: Irene van Gent.

Minder vlees eten? Waarom zou je dat doen? Toen ik net begon met koken (zo’n 15 jaar geleden) at ik vrijwel elke dag vlees. Vlees was iets wat mijn moeder ons ook elke dag voorschotelde, dus dat vond ik de normaalste zaak van de wereld. Vlees was vaak het hoofdbestanddeel van mijn maaltijd en ik wist jarenlang niet wat ik moest maken zonder vlees. Een paar jaar later woonde ik samen met een vegetariër en een veganist. Zij kookten meestal voor mij, zodat ik niet hoefde na te denken over wat ik moest klaarmaken als ik geen vlees en zuivel kon gebruiken. Ik kan me nog herinneren dat ik het regelmatig niet lekker vond, die toevoegingen van noten, vleesvervangers en bijvoorbeeld kikkererwten. Jaren later ontdekte ik pas hoe lekker je kunt koken zonder vlees en eet ik alleen nog maar vlees als ik zeker weet dat het dier een goed leven heeft gehad.

Drukke baan

Na een jaar of 10 verhuisde ik naar een buurt waar weinig winkels waren (op 5 minuten lopen van mijn huis). Ik had een drukke baan en wilde vaak zo snel mogelijk klaar zijn met mijn boodschappen. Dus ging ik altijd naar de dichtstbijzijnde supermarkt. Die had een (verse) vleesafdeling, maar dat vlees zag er vaak zo oud en vies uit, dat ik besloot geen vlees meer te kopen. Zo werd ik op een natuurlijke manier vegetariër. Behalve op de dagen dat ik tijd had om naar de markt te gaan om verse vis te kopen, zo af en toe trakteerde ik mezelf dan ook op een heerlijke zalmmoot of een verse haring.

Minder vlees, veel groeten

Vlees at ik al die jaren niet. Ik kookte voornamelijk met groenten, fruit, noten en af en toe kaas. Vlees is een zwaar ingrediënt en dat kon mijn lijf maar moeilijk verwerken. Door mijn vegetarische eetpatroon kreeg ik steeds meer energie en ik werd heel erg creatief in de keuken. Ik ontdekte allerlei nieuwe groenten en maakte combinaties die ik met vlees nooit bedacht zou hebben.

Goed voor het milieu

Op het moment dat ik me meer ging verdiepen in de productie van vlees, ontdekte ik dat de vleesconsumptie zwaar drukt op het milieu. Als we allemaal een dag geen vlees eten, betekent dit een grandioze daling van de CO2-uitstoot èn het heeft grote gevolgen voor de wereldvoedselconsumptie. En dat is toch ook wat waard. Daarnaast betekent minder vlees eten ook dat je gezonder bent. Het dagelijks consumeren van rood vlees, worst of ham vergroot de kans op een hartaanval, beroerte, diabetes en verschillende vormen van kanker. Zo is gebleken uit onderzoek van Harvard.

Dus begin met een dag minder vlees per week en geniet van de veelzijdigheid van groente en fruit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.