Gezond eten: Eten voor je genen

door: Eva van Nieuwburg.
Eten voor je genenEr is steeds meer belangstelling voor hoe je je gezondheid kunt beïnvloeden door middel van voeding. Magazine’s, kranten en tv-programma’s besteden er veel aandacht aan. Trendwatchers geven aan dat voeding het medicijn van de toekomst is. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat wat we eten invloed heeft op hoe onze genen zich gedragen. Deze tak van de wetenschap wordt nutrigenomica genoemd.

Genen worden overschat

Enkele jaren geleden dachten we nog dat mensen voor hun gezondheid afhankelijk zijn van de genen die ze van hun ouders en voorouders mee krijgen. Nu is bekend dat we met levensstijl heel veel invloed uitoefenen op onze genen. Deze invloed hebben we onder andere door middel van voeding, beweging en ontspanning. Maar ook een sterk, liefdevol sociaal netwerk waarin we ons gewaardeerd voelen en waar we een belangrijke bijdrage aan leveren is belangrijk.

Van de ziekten die in onze families voorkomen is bijvoorbeeld bekend geworden dat 70 tot 90% van onze levensstijl verantwoordelijk is voor of deze genen wel of niet geactiveerd worden. Inmiddels is er een grote groep dermatologen, voedingsdeskundigen en wetenschappers die onderzoek doen naar de invloed van voeding, emoties en gedachten op de expressie van genen. Zoals: dr. Nicholas Perricone (The wrinkle cure), David Wolfe (Eating for beauty) en Bruce Lipton (The biology of believe)

Eten beïnvloedt je genen

Door te eten voor je genen zet je beschermende genen aan en zet je genen uit die een mogelijk negatief effect hebben op je gezondheid. Voeding is volgens de Amerikaanse nutrional biochemicus Jeffrey Bland letterlijk informatie voor de genen. Over de hele wereld bestaan gezondheidsklinieken die door het inzetten van voeding als medicijn welvaartsziekten behandelen. En vaak ook genezen. Eén van de redenen daarvoor is dat de genexpressie positiever wordt met voeding die bij onze genen past. Dit is goed nieuws voor iedereen die door middel van het aanpassen van de levensstijl het verouderingsproces wil vertragen. Maar wat betekent dit in de praktijk?

Kleurrijk en kruidig eten

Nicholas Perricone, een succesvolle Amerikaanse dermatoloog vertelt zijn klanten dat het eten van alle kleuren van de regenboog het lichaam jong houdt. Het heelt het lichaam op celniveau. Het is aangetoond dat kruiden een positieve werking hebben op onze genexpressie. Deze worden door bepaalde culturen veel gebruikt als natuurlijk medicijn. Voorbeelden van dit soort kruiden zijn kurkuma, kaneel en kruidnagel. Er bestaan veel verschillende meningen over wat we zouden moeten eten. Maar ondanks de verschillende benaderingen en visies op voeding staat bij de meeste deskundigen voorop dat het een zo onbewerkt mogelijke, natuurlijke -liefst biologische- voeding moet zijn. Met de nadruk op groenten en weinig suikers en koolhydraten.

Eten is het medicijn van de toekomst

Volgens de Nederlands/Surinaamse trendwatcher Adjiedj Bakas is voeding het medicijn van de toekomst. Persoonlijk ben ik er van overtuigd dat we een toekomst tegemoet gaan waarin we niet langer oud en krakkemikkig achter de geraniums verblijven. Maar actief en gezond onze oude dag doorbrengen. Net zoals de ouderen in Okinawa, de Hunzavallei, Abchazië en Vilcabamba. We worden allemaal ouder. De vraag is alleen op welke manier. We hebben met de nutrigenomica, het eten voor de genen, nieuw gereedschap in handen. Om niet alleen energiek, slank en gezond te leven maar ook gezond en vitaal van onze oude dag te genieten.

Over Eva van Nieuwburg

Dit is een artikel van Eva van Nieuwburg. Zij is internationaal geschoolde voedingsdeskundige gespecialiseerd in anti-aging. En ervaringsdeskundige op het gebied van voedsel allergieën. Eva werkt op een niet-dogmatische manier met voeding. Genieten van het leven en van eten neemt een belangrijke plaats in in haar benadering. Ze geeft consulten en lezingen op diverse locaties in het land. Ook heeft ze het Anti-Aging Voedingsprogramma ontwikkeld met producten, recepten, boodschappenlijsten en vier weekmenu’s. Voor verjonging en schoonheid van binnenuit. Kijk op beautyfoodacademy.nl.

Een reactie

 1. baumers paul

  beste
  daar ik van mijn geboorte astma heb en allergische ben voor extreem veel stoffen ben ik in mijn jeugd zeer veel geconfronteerd geweest met dokters.de leidensweg begon toen ik 20jaar was en zeer ernstig endogeen depressief werd zonder psychische problemen door de depressies kreeg ik er nog een angststoornis bovenop.wat me later het probleem gaf van hyperthentie.tot ik zeer hoge therapeutische dosis ommega 3 vetzuren innam en mijn depressies als sneeuw voor de zon verdween !!!! mijn celmembranen waren ontstoken waardoor de antidepressiva nutteloos was.mijn bloeddruk die niet onder controle te krijgen was is gestabilseerd door dagelijks 12 gram kurkuma in te nemen met peper.de bissoprolol ben ik mee gestopt omdat mijn bloeddruk zosnel daalde door de curcumine dat ik bijna bewusteloos viel van de lagere waardes die ik niet gewent was te hebben!!!enkel door voedingsstoffen stabiliteit brengen en de juiste moleculaire psychiater tegen te komen zijn mijn celmembranen terug ordentelijk wat de klasieke geneeskunde niet kon is door voedingstoffen de kwaliteit van mijn leven sterk te verbeteren na al die giftige geneesmiddelen die ik jaren in mijn lichaam gepomd kreeg.
  gelieve hier uiterst discreet mee om te gaan.
  ik steun je denkwijze erg
  groeten paul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.