Kinderen op eigen benen, de checklist

kinderen op eigen benenOf ze nu gaan studeren, de liefde van hun leven ontmoeten of gewoon onder het juk van hun ouders uit willen. Vroeg of laat slaan kinderen hun vleugels uit. Vanaf het moment dat onze kinderen geboren zijn, zijn er we al mee bezig om te zorgen dat ze later op eigen benen kunnen staan. Toch willen we onze kinderen graag lang bij ons houden, want kinderen in Nederland hoeven van hun ouders pas rond hun 21ste op eigen benen te kunnen staan. Dit blijkt uit onderzoek van coöperatie DELA, naar aanleiding van hun nieuwe campagne ‘Wat je meegeeft, is wat je straks achterlaat’.

Toch blijft het spannend als ze eenmaal echt hun vleugels gaan uitslaan. Met deze checklist weet je zeker dat ze in elk geval zonder zorgen op eigen benen kunnen staan.

 1. Dak boven het hoofd
  Als ouder ben je onderhoudsplichtig totdat je kind 21 jaar is en dus verantwoordelijk voor scholing, medische hulp, voeding, kleding én onderdak. Misschien is het financieel interessant om een huis te kopen voor of samen met je kind. Er zijn daarnaast tal van huurmogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld particulier huren maar ook via de woningbouwvereniging. Zorg dat je kind zich kan inschrijven op het woonadres, en check of hij of zij in aanmerking komt voor huurtoeslag. Neem bovendien samen het huurcontract goed door en wees vooral scherp op extra kosten, zoals gemeentebelasting, gas, water, licht en internet.
 2. DigiD aanvragen
  Voor het ondertekenen van alle digitale aanvragen zoals studiefinanciering en toeslagen heb is een DigiD nodig. Zonder een DigiD ben je dus nergens, vraag hem daarom op tijd aan. Hoe dit moet lees je op de website van DigiD.nl.
 3. Verzekeringen
  Als je kind op zichzelf gaat wonen, is het handig een aantal verzekeringen af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan een aansprakelijkheidsverzekering voor als hij of zij iets kapot maakt of beschadigt van een ander en je kind aansprakelijk is voor die schade. Ook een inboedelverzekering is verstandig. Een inboedelverzekering vergoedt je spullen bij bijvoorbeeld inbraak, diefstal en brand. Onder inboedel worden niet alleen meubels verstaan, maar ook kleding en je laptop. Als je kind op kamers gaat, vraag dan na of er een inboedelverzekering bij de huurprijs is inbegrepen. Sommige verhuurders hebben een collectieve verzekering of een inboedelverzekering afgesloten.
 4. Zorgtoeslag
  Iedereen in Nederland van 18 jaar en ouder is verplicht om een basispakket van de zorgverzekering af te sluiten. Waarschijnlijk heeft je kind straks een laag inkomen waardoor het recht heeft op een tegemoetkoming in de verzekeringspremie. Hiervoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Check goed of je kind recht heeft op zorgtoeslag, anders moet hij of zij misschien een groot bedrag terugbetalen. Lees er hier meer over. Tot hun achttiende zijn kinderen meeverzekerd met hun ouders. Het maakt niet uit of ze dan thuis of al op zichzelf wonen. Daarna moeten ze zelf een zorgverzekering afsluiten. Voor andere verzekeringen, zoals een aansprakelijkheids-, rechtsbijstand- en reisverzekering, kunnen kinderen in de meeste gevallen zelfs tot hun 27e meeliften op hun ouders. Wel belangrijk om even goed te checken of dit bij jou ook het geval is.
 5. Uitvaartverzekering regelen
  Om maar met de deur in huis te vallen: doodgaan is een dure grap. In Nederland kost dat al gauw €7.500,-. Uiteraard wil je daar nog niet aan denken, maar het is wel verstandig om vanaf het moment dat je kind 18 jaar is een uitvaartverzekering te regelen. Of in ieder geval voor jezelf, zodat je kinderen niet voor deze kosten komen te staan mocht je zelf te komen overlijden.
 6. Budget
  Natuurlijk wil je je kind een poosje financieel blijven ondersteunen. Maar op jezelf wonen betekent ook verantwoordelijkheid nemen. Ook als het gaat om inkomsten en uitgaven. Goed idee om samen een budget te berekenen en ervoor te zorgen dat hij of zij daar ook binnen blijft. Kijk eens op de site van het Nibud, hier kun je handige tips vinden.
 7. Schenken
  Je kunt je kind een kickstart geven door een bepaald bedrag te schenken. Zolang je onder de jaarlijkse belastingvrijstelling blijft, betaalt je kind geen schenkbelasting. Aan kinderen schenk je jaarlijks € 5.277 belastingvrij. Maak je gebruik van de eenmalig verhoogde belastingvrijstellingen? Dan schenk je aan je kind zelfs tot € 52.752 belastingvrij. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden.
 8. Baantje
  Een bijbaantje is niet alleen fijn voor extra inkomsten, het is bovendien de ideale manier om sociale contacten op te doen. Zeker als je kind naar een nieuwe stad verhuist. Slim om te checken of je kind recht heeft op loonheffingskorting, dat scheelt weer in uitbetaling. Houd rekening met het feit dat als je kind meerdere bijbaantjes heeft er maar bij één baan loonheffingskorting mag worden toegepast, anders moet je achteraf belasting betalen. Wel kun je de ingehouden loonheffing terug te vragen via de belasting.
 9. Regel de stufi
  Via Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kan je kind in aanmerking komen voor een financiële tegemoetkoming en reiskostenvergoeding van de overheid. Mbo’ers van achttien jaar of ouder krijgen bijvoorbeeld studiefinanciering. En ook als je kind gaat studeren aan hbo of universiteit kan hij of zij ‘stufi’ aanvragen. Afhankelijk van de situatie is het bedrag een lening of een gift.
 10. Lege Nest Syndroom
  Je hoeft het niet te regelen, maar je kunt er wel last van krijgen: Het Lege Nest Syndroom De psychologie omschrijft het als een ‘reactieve depressie’. Logisch, het is ook gewoon écht wennen als je kinderen gevlogen zijn. Maar als je het een en ander regelt, kun je je hierop goed voorbereiden. Door bijvoorbeeld al eens zonder je kinderen op vakantie te gaan, je thuiswonende kinderen verantwoordelijkheden te geven in het huishouden en betrokken te zijn bij de zoektocht naar een studie of huis. Behandel je kind daarnaast ook steeds meer als een volwassene. Ga bijvoorbeeld eens ergens samen een kop koffie drinken, of een hapje eten. En vergeet vooral niet te genieten van de dingen waarvoor je opeens weer tijd hebt. Lekker uitslapen, eten waar je zelf trek in hebt, ongestoord je favoriete tv-programma kijken. De meeste ouders hebben na een jaar hun nieuwe draai helemaal gevonden.

Een reactie

 1. Handig lijstje. Mijn oudste is het huis uit en dat was idd erg vreemd…..en is het heerlijk genieten als hij langs komt en het gezin weer even compleet is! Ik vind het wel prachtig om te zien hoe goed hij het allemaal voor elkaar heeft weten te boksen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.