Foto’s maken van je kind, welke camera gebruik je?

Foto’s maken van je kind

foto's makenFoto’s maken? Welke camera kun je het best gebruiken? Dat is een persoonlijke keuze. Als je kinderen hebt is er eigenlijk geen leuker onderwerp waar je foto’s van wilt maken dan je kind. Omdat er altijd onverwachte situaties zijn, die leuk zijn om vast te leggen, is het handig je fotocamera altijd bij je te hebben. Sommige smartphones hebben een goede camera ingebouwd, maar dat zijn vaak de wat duurdere toestellen. Als je die niet hebt is een compact camera handig om mee te nemen. Een lichtgewicht die je in elke handtas mee kunt nemen.

Camera altijd bij je

‘De beste camera is de camera die je bij je hebt’, is een herkenbare uitspraak. Hoe vaak kom je niet de mooiste momenten en plaatjes tegen als je buiten de deur bent. Op stap met je kind. Dan wil je niet misgrijpen. Compact camera’s zijn kleine digitale camera’s. Foto’s maken van je kind kan overal. Een compact camera kun je overal mee naartoe nemen. Ook zijn ze gemakkelijk in gebruik. Met weinig instellingen, kun je met een druk op de knop een kwalitatief goede foto maken. Je kunt je concentreren op het onderwerp en de compositie van de foto, zonder allerlei instellingen aan het toestel te hoeven doen. De beeldkwaliteit is voldoende voor leuke gezins- en familiefoto’s. Foto’s gemaakt met een compact camera hebben een minder hoge resolutie dan die van een spiegelreflex camera. Spiegelreflex camera’s geven meer pixels zoals dat heet. Maar een spiegelreflex camera heeft een langere handleiding en is over het algemeen groter, zwaarder en dus lastiger om altijd bij je te hebben.

Wat zijn pixels en waar heb ik die voor nodig?

Een spiegelreflex camera geeft foto’ met een hogere resolutie aan pixels dan die van een compact camera. Elke foto die je maakt met een digitale camera is opgebouwd uit hele kleine gekleurde stippen –pixels. Hoe meer pixels per vierkante centimeter, hoe scherper de foto is. Een compact camera geeft minder pixels per foto. Maar hoe belangrijk is dat voor dagelijks gebruik? Als je foto’s op klein formaat afdrukt of digitaal gebruikt, zie je met het blote oog het verschil niet eens tussen een foto van hoge of lage resolutie. Pas als je vergrotingen gaat maken heb je genoeg pixels nodig om het beeld scherp te kunnen houden. De resolutie wordt aangegeven met dpi het is de afkorting van de Engelse term ‘dots per inch’, dus stippen per inch (en een inch is 2,5 centimeter). Als je dus van plan bent met vergrotingen te gaan werken, is het handig om uit te zoeken hoeveel pixels je nodig hebt in een foto, voordat je een camera kiest.

Zoomen en close-up beelden

close-up fotograferenEen compact camera heeft een een groter ‘zoombereik’ dan een spiegelreflex camera. Je kunt het onderwerp in je foto dus gemakkelijk dichterbij halen of van een grotere afstand fotograferen. Bij een spiegelreflex camera moet je daarvoor meer handmatige instellingen doen. Ook als je een onderwerp beeldvullend wilt fotograferen kan dat gemakkelijker met een compact camera. Je mag dus kiezen, als fotograferen je hobby is en je wilt je er meer in verdiepen, neem dan een spiegelreflex camera en hang die om je nek als je naar buiten gaat. Wil je vooral leuke foto’s die gelijk lukken? Kies er dan voor om een compact camera in je tas te stoppen. Laat je goed informeren voordat je overgaat tot het aanschaffen van de juiste camera. Wordt het een spiegelreflex of kies je een hoge kwaliteit compact camera van bijvoorbeeld Sony, Canon, Nikon of Leica, deze bieden al een heleboel mogelijkheden, zonder dat je een studie van je toestel hoeft te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.