Fotoboek maken voor de feestdagen

door: Vivienne Westerhoud.
fotoboek makenFotoboek maken van vakanties en van je kinderen? Doe jij dat wel? Digitale fotografie is superhandig en alles gaat heel snel en efficiënt. Maar als we echt iets met die foto’s willen doen, moeten we er wel even voor gaan zitten. Ik maak zelf zoveel foto’s, dat mijn digitale camera en mijn telefoon regelmatig vol zitten. Voordeel van digitale fotografie is dat je niet meer kritisch hoeft te kijken voordat je een foto maakt. Je hoeft in elk geval niet te kiezen voordat je een beeld vastlegt. Er zit uiteindelijk altijd wel een mooi beeld bij als je zoveel beelden schiet. Dit is gelijk ook een nadeel, want het kost achteraf veel meer tijd om uit te zoeken welke beelden je echt wilt bewaren. Je kunt digitaal immers ook niet oneindig veel foto’s gratis bewaren. Kiezen komt dus later. En dat is soms best lastig, want gooi maar eens een foto van je kinderen weg. Dat doe je niet zo gemakkelijk. Dat is net als met de schoolfotograaf. Ook al staat je kind er niet op haar voordeligst op, terugsturen lijkt wreed.

Fotoboek maken voor opa en oma

Ik maak graag fotoboeken. Want als je die prachtige digitale beelden eenmaal hebt uitgezocht, dan is het wel zo leuk als je ze regelmatig kunt bekijken. Ik laat die fotoboekjes dan ook graag rondslingeren in huis. Zodat we op onbewaakte ogenblikken een vrolijke blik in het verleden kunnen werpen. Om te zien hoe schattig en jong de kinderen waren en ook om te zien hoe mooi en goed ons leven is. Voor het geval we dat op sommige regenachtige dagen mochten vergeten. Het is goed om de hoogtepunten vast de leggen. De grote en kleine momenten met dierbaren, in de natuur of met je dieren. De goede dingen waar je dankbaar voor bent, zeg maar. De decembermaand is voor veel mensen een periode van terugkijken op het afgelopen jaar. Er waren goede dingen en misschien ook moeilijke dingen, waar we hopelijk van gegroeid zijn. Daarom vind ik een fotoboek maken aan het einde van het jaar ook fijn. Het is een soort afsluiting en een nieuw begin tegelijk. Dit boekje kan dicht, het volgende mag open. Je kunt zo’n fotoboek zelf houden, maar het is ook een mooi cadeau. Je kunt opa en oma bijvoorbeeld een fotoboek cadeau doen waarin hun kleinkind de hoofdrol speelt.

fotoboek maken

Hoe maak ik online een fotoboek?

Wil jij een fotoboek maken? Dat kan in alle formaten en zowel liggend, staand als vierkant. Je kunt het maken van een fotoboek zo eenvoudig of ingewikkeld maken als je zelf wilt. Via online diverse printpartners heb je meerdere mogelijkheden. Zo kun je heel eenvoudig een paar foto’s selecteren op je computer en daar automatisch een fotoboekje van laten maken. Maar als je meer opties wilt, zelf de indeling en kaders wilt bepalen en tekst of achtergronden wilt toevoegen, dan kan dat ook. Mijn ervaring is dat het gemakkelijk werkt. Je hoeft geen extra programma’s te downloaden, want je upload jouw foto’s in het programma van de aanbieder online. Denk aan Albelli, Cewe of de fotofabriek. Ik kies zelf altijd voor het formaat 20X20 met hoogglans papier en bijna nooit met tekst. Je kunt de indeling per pagina zelf kiezen en sleept vervolgens de foto’s ernaar toe. Daarna kun je schuiven en de maat van elke foto apart aanpassen. Precies zoals je het hebben wilt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.