Begrafenis regelen voor dierbaren, waar moet je aan denken?

Begrafenis, je wilt er niet aan denken

begrafenisWe staan er liever niet bij stil. Maar wanneer er een dierbare overlijdt, komt er veel bij kijken om een mooi afscheid te regelen. Is er een verzekering voor de begrafenis afgesloten? Of is dit voor rekening van de familie? Welke mensen moeten erbij zijn en hoe ziet de uitvaart eruit? Zorg dat je dit bespreekt met je ouders en je partner. Je wilt immers zo goed mogelijk afscheid kunnen nemen, zonder je zorgen te maken over geld of de twijfels en discussies over de wensen van de overledene.

Bespreek wensen op tijd

Natuurlijk weet je nooit zeker wanneer je gaat. En sommige mensen of kinderen gaan veel te vroeg. Al voordat je weet welke voorkeuren deze geliefden hebben met betrekking tot hun begrafenis. Misschien willen zij liever een crematie bijvoorbeeld. Maar naarmate de jaren verstrijken weet je dat je ouders waarschijnlijk als eersten zullen gaan. Neem een goed moment om dat eens te bespreken, al voordat er iemand ziek is. Het lijkt taboe om erover te praten. Een beladen onderwerp. De wensen voor als je zelf overlijdt, zou je kunnen delen om het onderwerp ook bespreekbaar te maken voor de mensen waar je van houdt. Of als je samen een begrafenis bezoekt van mensen die wat verder van je af staan. Iedereen heeft wel een idee over wat zij wel of niet zouden willen. Wat mooi is, aangrijpend of passend bij wie jij nu bent. Het is fijn voor de nabestaanden om daar een beeld van te hebben. Zo kunnen zij het gevoel hebben dat ze het goed doen als jij gaat.

Welke verhalen geef je mee

Als een geliefde of een ouder overlijdt staat de wereld even stil. Je komt bij elkaar met familie en vrienden om te praten over de manier waarop je het afscheid vorm wilt geven. Dat komt dan vaak vanzelf door samen te praten en herinneringen op te halen. Je weet samen welke muziek diegene mooi vond en er vormen zich verhalen die uitgesproken kunnen worden. Dit onderdeel van het afscheid is voor de meeste mensen de belangrijkste start voor de verwerking van het verlies. Bedenk goed welke mensen er een bijdrage kunnen leveren aan dat afscheid. En geef ook vrienden de ruimte om hun verhaal te vertellen. De puzzel van alle herinneringen samen, maken het afscheid compleet en waardevol.

Wat kost een begrafenis?

Afhankelijk van de wensen kan een begrafenis of crematie tussen de duizend en zeven duizend euro kosten. De prijs maakt minder uit als je goed verzekerd bent. Maar een goedkope begrafenis kan net zo goed een bijzonder en waardevol afscheid zijn als een dure. De liefde waarmee je afscheid neemt is niet afhankelijk van het aantal volgauto’s of de kwaliteit van de hapjes na afloop. De waarde van het afscheid wordt veel duidelijker gevormd door de aanwezigen en de persoonlijke verhalen die zij willen delen met de nabestaanden.

3 reacties

 1. Ik ga volledig akkoord dat je moet niet bang van herinneringen zijn omdat hoe sneller jouw “denial” periode doorloopt hoe beter. Mijn moeder is net overleden en ik wil dat ik zoveel mogelijk tijd met mijn familie zal doorbrengen en samen rouwen. Daarom schakel ik liever een uitvaart service in om alle details te regelen op dit moeilijke voor ons moment.

  • Nog gecondoleerd Lauren,
   Je hebt helemaal gelijk op zo een moment laat je het gewoon liever door anderen regelen.
   Hun bieden veel troost. Er is wel veel verschil in prijs, dus even zoeken naar een betaalbare.
   Met vriendelijke groet,
   Riley Groeneveld

 2. Ik ga volledig akkoord dat deze verhalen het begin van het rouwverwerling proces zijn. Ook ben ik van mening dat als iemand zich in deze situatie bevindt heeft hij zoveel mogelijk hulp nodig. En dan is het de goede oplossing naar verschillende professionele services te zoeken om het rouwproces te verlichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.