Aanrecht enige recht van de vrouw? Allang niet meer!

aanrecht

Aanrecht & recht van de vrouw

Je kent hem wel:de machoman die te pas en te onpas roept dat het enige recht van een vrouw het aanrecht is. Wij als zelfstandige vrouw weten als geen ander dat dit beeld niet meer van deze tijd is. Maar waar komt deze uitspraak eigenlijk vandaan?

Evolutie van de vrouw

Biologisch gezien is een vrouw gemaakt om kinderen te baren, verzorgen en op te voeden. De man wordt gezien om te zorgen voor het levensonderhoud en bescherming van het gezin. Waar vroeger de mannen gingen jagen, bleven de vrouwen achter om voor de kinderen en het eten te zorgen. In sommige culturen is dit overigens nog steeds het geval.
De industriële revolutie bracht al wat verandering in de rolverdeling teweeg. Zowel mannen als vrouwen werkten samen aan productielijnen, maar het meer technische en geschoolde werk werd toch meestal door een man gedaan. De komst van de nieuwere technologieën, als telefoons en typemachines, zorgde ervoor dat er nieuw werk voor vrouwen kwam. Dit is nog steeds zo.

Huidige rolverdeling

Sinds de jaren ’70 zijn steeds meer vrouwen onafhankelijker van hun man geworden, door zelf hun geld te verdienen. Toch is er nog weinig veranderd in de traditionele rolverdeling in huis. De man zorgt doorgaans nog steeds voor het grootste deel van de inkomsten en de vrouw zorgt, naast haar werk, voor het huishouden en de kinderen.
Wel laten huidige trends zien dat de man zijn handen niet omdraait om een lekkere maaltijd op tafel te zetten. Meer dan 75% van de mannen vindt het leuk om te koken. Dit hebben zij vaak geleerd van hun moeder. Soms houden ze het bij vaste gerechten, soms pakken ze ook goed uit. Zo zijn er heel wat mannen die het zien zitten om een uitgebreid kerstdiner te bereiden of het leuk vinden om te koken voor vrienden. Uit onderzoek van een Britse supermarktketen blijkt dat 54% van de mannen het liefst zou zien dat zijn partner iedere avond voor het eten zou zorgen. Gaat de man toch achter het aanrecht staan? Dan vindt hij het vooral belangrijk dat alles functioneert en dat alle apparatuur aanwezig is. Leuke plankjes met kookboeken of eigen kruidenplantjes zijn aan mannen niet besteed. Voor de man is het vooral belangrijk om in een degelijke keuken met goede apparatuur te werken. Nu vrouwen steeds meer werken, is het logisch dat de man dan ook meer onderneemt in het huishouden en vaker in de keuken staat.

Mannelijker keukengerei

Wanneer mannen dan in de keuken staan, willen ze vooral werken met mannelijk keukengerei. Dus het liefst niet met de pastelkleurige spatels, maar eerder met roestvrij stalen, stoere producten. Dit zou ook te maken hebben met de populariteit van de stoere chefkoks als Gordon Ramsey en Herman den Blijker. Gelukkig voor mannen hebben zij ook een eigen lijn in pannen en kookartikelen. Misschien een leuk kado voor vaderdag, om je man te stimuleren in zijn activiteiten in de keuken. En de afwas? Die kunnen de kinderen mooi doen!
Om mannen te inspireren is zelfs een heus YouTube foodkanaal gericht op mannen. Het kanaal ‘Meneer in de Keuken’ wil het dagelijks koken voor mannen toegankelijker en spannend maken.

Gelukkig is er in de afgelopen jaren al flink wat veranderd aan het beeld van de vrouw in het huishouden. Ondanks het feit dat de vrouw vaak nog het voortouw neemt in het huishouden hebben wij zeker meer recht dan wat het simpele gezegde beweert!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.