Zwanger worden…dat doen we even? Mooi niet!

door: Manon Moret, www.moretpartners.com.

Zwanger worden geen vanzelfsprekendheid

In mijn columns heb ik het vaak over vrouwen die depressief raken tijdens hun zwangerschap of na hun bevalling. Dit komt doordat ik veel vrouwen begeleid die te maken krijgen met deze problematiek. Ik realiseer mij echter dat dit onderwerp een negatieve klank kan hebben voor een heel andere groep vrouwen, namelijk die proberen zwanger te raken zonder resultaat. Het aantal vrouwen dat hiermee te maken krijgt is minstens zo groot als het aantal dat te maken krijgt met PPD. De problematiek is niet vergelijkbaar, de pijn die wordt ervaren wel. Voor veel vrouwen die (nog) ongewenst kinderloos zijn is het desondanks onbegrijpelijk dat je depressief kunt zijn terwijl je een wolk van een baby in je armen houdt. Zij zitten met lege handen en weten niet wat de toekomst hen brengt.

Alles geprobeerd en zonder resultaat

In de loop der jaren heb ik een aantal vrouwen (of stellen) begeleid waarbij het niet lukte zwanger te raken. Bij sommigen was na onderzoek duidelijk geworden waarom zij niet zwanger raakten. Voor anderen was het nog steeds een raadsel waarom het niet lukte. Sommige stellen zijn al jaren onder behandeling in het ziekenhuis. Soms zijn alle mogelijke behandelingen de revue gepasseerd en krijgen mensen het advies te stoppen met de behandelingen omdat het enerzijds niet meer wordt vergoed door de verzekeraar en anderzijds een te zware psychische druk legt op de mensen. Dit laatste kan ik beamen. De psychische gevolgen van vruchtbaarheidsproblematiek moet men serieus nemen.

Mijn lichaam laat mij in de steek

Veel vrouwen die niet zwanger (kunnen) worden hebben het gevoel mislukt te zijn op dit gebied. Zij hebben het gevoel te falen. Je hoeft de straat maar op te gaan en je ziet direct een zwangere vrouw. Voor vrouwen die worstelen met vruchtbaarheidsproblematiek lijkt het soms of iedereen om hen heen zwanger is. Waarom gaat het bij anderen zo vanzelf? Wat doe ik niet goed? Waarom laat mijn lichaam mij zo in de steek? Boosheid, onmacht en zelfs schuldgevoelens (naar de partner) zijn veelgehoorde gevoelens.

Reacties van de omgeving

Voor velen is het lastig om te gaan met alle vragen en opmerkingen vanuit de omgeving. Doordat mensen niet weten wat ze tegen je moeten zeggen worden er soms de domste opmerkingen geplaatst. “Wees blij dat je nog geen gezin hebt, dan kun je nog lekker doen waar je zin in hebt” of “Je moet het natuurlijk wel op het juiste moment met elkaar doen!”. Wanneer je al een of meer kinderen hebt moet je het vaak doen met “wees blij dat je al een gezond kind hebt!” Je kunt het zo gek niet bedenken of mensen flappen het eruit. Men noemt dat wel eens “goedbedoeld” maar ik denk dat het meer te maken heeft met het grote onvermogen je te verplaatsen in een ander. Mensen onderschatten vaak de impact van dit probleem.

De relatie onder druk

Voor veel stellen betekent vruchtbaarheidsproblematiek dat hun relatie onder grote druk komt te staan. Je hebt beiden geen controle over de situatie en de manier waarop mensen dit verwerken kan totaal anders zijn. Daar kan onenigheid of onbegrip door ontstaan. Voor veel stellen betekent het niet zwanger kunnen worden een grote verandering in hun seksleven. Na het ondergaan van vruchtbaarheidsbehandelingen in het ziekenhuis kan het lastig zijn voor mensen om hun partner hier nog los van te zien. Het kan lastig zijn om van seks te genieten doordat het direct is gekoppeld aan ‘het’ probleem.

Elke keer dat een menstruatie begint is er weer die teleurstelling en moeten mensen opnieuw de kracht zien te vinden om door te gaan.

Bespreekbaar maken!

Vruchtbaarheidsproblematiek wordt eigenlijk nog steeds niet voldoende bespreekbaar gemaakt. Dit is vreemd, zeker gezien het grote aantal stellen dat hiermee worstelt. Wanneer jij in deze situatie zit en je merkt dat het een negatieve invloed heeft op je leven, druk ik je op het hart begeleiding te zoeken. Je kunt in gesprek gaan met een deskundig therapeut of maatschappelijk werker. Een therapeut kan natuurlijk niet de feitelijke situatie voor je veranderen, maar kan jullie wel helpen anders met de buitenwereld om te gaan of op een andere manier tegen de situatie aan te kijken. Aarzel niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.