Zingeving

door: Manon Moret, www.moretpartners.com.

Op zoek naar de zin van het leven In mijn praktijk zie ik veel vrouwen in de leeftijd tussen de 30 en 45 jaar. Zij komen bij mij met zeer uiteenlopende probleemsituaties of vraagstukken. Toch kom ik bij de meeste van mijn cliënten uiteindelijk uit op het vraagstuk ‘zingeving’ .. Wat maakt mijn leven de moeite waard, wat is eigenlijk het doel van mijn leven? Het is een vraag die absoluut leeft onder vrouwen in deze leeftijdsgroep. Wat doet deze behoefte aan zingeving met ons vrouwen? Is het iets positiefs of zit er ‘een luchtje aan’? Streven we misschien naar iets dat helemaal niet bestaat?

Ik plant mij voort dus ik besta
Ik denk dat veel vrouwen verwachten (of hopen) de zin van hun leven te gaan begrijpen als zij kinderen krijgen. Je geeft leven aan een mens en dat is een bewijs van je eigen bestaan (Ik plant mijzelf voort dus ik besta…). Het krijgen van een baby vervaagt even alles dat ooit zo belangrijk voor je was. Deze euforische staat van zijn is echter meestal van tijdelijke aard..het leven gaat weer door en veel vrouwen zoeken naar een tijdje meer. Het opvoeden van hun kinderen geeft hen niet de voldoening die zij zoeken. Zij zoeken uitdaging, willen geprikkeld worden, willen nieuwe mensen ontmoeten, willen groeien.

Het leven van alledag biedt ons niet genoeg
Het leven zoals het zich aandient is voor de meeste moderne vrouwen niet meer genoeg. Het leven moet alles bevatten. Vrouwen hebben haast en zijn verschrikkelijk bang om de boot te missen. Kinderen, werk, een druk sociaal leven, persoonlijke ontwikkeling. Alles moet in dat ene korte leventje worden gepropt en het frustreert als het niet lukt. Het gevolg is, dat vrouwen depressief worden, continue stress ervaren of spanning hebben in hun relatie.

Hoe komt het dat vrouwen steeds meer verwachten van het leven? Waarom hebben wij zoveel haast om onze dromen waar te maken? Is het de tijdsgeest? Weten wij in onze tijd meer over de mogelijkheden van het leven waardoor we zo onrustig worden of zijn we juist minder slim dan vroeger en jagen we iets na wat helemaal niet bestaat? Hadden onze moeders en oma’s meer rust doordat zij gewoonweg geen mogelijkheden zagen om dingen te ondernemen naast het moederschap of hadden zij meer rust omdat zij gewoonweg wisten dat hun zingeving niet verder hoefde te rijken dan hun eigen gezin en de moederrol? Het is een interessant vraagstuk waar waarschijnlijk niemand een echt antwoord op heeft. Ook ik niet. Als therapeut kan ik alleen maar kijken wat er bij mijzelf gebeurt en wat er bij mijn cliënten gebeurt.

‘Verloren’ tijd inhalen
Persoonlijk heb ik enorm veel haast gehad toen ik eindelijk de overstap maakte van de IT naar psychologie. Omdat ik na jaren eindelijk het werk vond wat bij mij paste, probeerde ik verloren tijd in te halen. Veel uren maken, veel werk naar mij toetrekken….geen geduld hebben…alles in het teken van de groei van mijn praktijk. Een toekomstplaatje dus..
Ondertussen voerde ik prachtige gesprekken met vrouwen en dat gaf achteraf bezien voldoende zingeving. Ik ben dus meer en meer gaan inzien dat verloren tijd helemaal niet bestaat. Alles komt op het juiste moment op je pad. Je hoeft helemaal niet te streven naar meer of beter.. alles dat je nodig hebt is al aanwezig.. je moet alleen beter kijken!

Ook cliënten wijs ik op ‘haast’ gedrag en extreme verwachtingspatronen. Ik kijk samen met mijn cliënten naar de gevolgen van deze verwachtingen. Vaak zie je dat vrouwen zijn doorgeschoten in een bepaald gedrag. Zij rennen als een kip zonder kop rond en zien niet meer dat zij hun doel voorbijstreven. Het gelukkige leven dat zij willen hebben is een toekomstplaatje. Als je maar keihard rent en vliegt zal geluk je beloning zijn. Volgens mij zit het leven anders in elkaar..

De positieve en negatieve aspecten van de zoektocht naar zingeving
Het zoeken naar de zin van je bestaan heeft volgens mij een positieve kant, maar ook zeker een negatieve kant. Het positieve is, dat je niet vastroest in je bestaande patronen en inziet dat er meer is dan de dagelijkse beslommeringen van je eigen leven. Het is goed dat vrouwen zich hebben geëmancipeerd en meer en meer hun eigen weg gaan.
De keerzijde is echter, dat vrouwen hun leven kunnen vullen met hun zoektocht om er na verloop van tijd achter te komen dat er niet meer is dan wat er nu is..het leven van alledag..
Veel vrouwen zoeken naar een plaats en tijd waar het beter is dan waar zij nu zijn. Ze vergeten daarmee dat de belangrijke dingen altijd hier en nu zijn. Het is niet realistisch te denken dat je leven later beter zal worden. Hier gebeurt het..nu gebeurt het..Je kunt je tijd verspillen door het zoeken naar een betere of andere plek.

Zingeving in het hier en nu
Onze kinderen zijn helemaal niet bezig met later of vroeger. Zij halen alles uit het moment waarin ze zijn. Hun doel in hun leven verandert van minuut tot minuut. Ik zie het aan onze zoon Dominique. Het ene moment is zijn hoogste doel het potje lieveheersbeestjes die hij heeft gevangen, het volgende moment is zijn doel zo hard mogelijk door de bocht te fietsen zonder te vallen. Zijn zingeving gaat niet verder dan het moment dat hij werkelijk heeft…het nu. Doordat hij het begrip ‘geluk’ niet probeert te definiëren en vastzet als een toekomstbeeld, is hij gewoonweg gelukkig.

Mijn conclusie is dat het fantastisch is dat wij moderne vrouwen verder kijken dan onze neuzen lang zijn. We maken meer en meer gebruik van al onze fantastische kwaliteiten. Ik ben alleen van mening dat je een ongelukkig mens kunt worden als je alleen maar leeft vanuit een ‘hoger doel’..als ik dit heb bereikt dan..als ik dat heb gedaan dan..

Kijk naar de ingrediënten van je leven die er vandaag zijn om het fijn te hebben, dat is zingeving…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *