Perfecte moeders bestaan niet

door: Mariska Wiersum, www.jondibi.nl.
Ken je dat? Dat je zo graag iets goed wil doen, dat je helemaal verlamt? Of dat je zo ontzettend hard je best gaat doen, dat de lol er al snel van af is? Het is een “favoriet” onderwerp in mijn praktijk. We noemen het ook wel “perfectionisme”. Of, een iets minder beladen beschrijving “iets goed willen doen” of “je best doen”. Veel vrouwen doen erg hun best, willen graag dat anderen tevreden over hen zijn, goed over hen denken. Zij willen dit zelf ook graag en creëren op die manier een situatie waarin de positieve reacties -of het uitblijven van negatieve reacties- als gevolg op het “goed doen” de basis vormen voor hun eigenwaarde.

Eigenwaarde
Je eigenwaarde af laten hangen van de meningen van anderen, is gevaarlijk. Dit omdat het simpelweg niet altijd mogelijk is om alles perfect te doen en je dus vaak teleurgesteld zal zijn en ontevreden over jezelf. Om alsnog te proberen die waardering te krijgen, gaan we nog meer ons best doen en verliezen zo ons enthousiasme en plezier. En dat is het punt dat vrouwen bij mij aankloppen. Ze zijn moe, ze genieten nergens meer van, maar kunnen niet precies aangeven hoe dat komt.

Perfectionisme
Als we dan aan de slag gaan, blijkt er vaak achter hun emoties en handelingen een vorm van perfectionisme te zitten. Als je dan verder kijkt, is er vaak sprake van een lage zelfwaardering. Ga maar na, je doet steeds je best om goedkeuring van anderen te krijgen. Of zelfs van jezelf. Waar heb je die goedkeuring voor nodig als je jezelf goed vindt zoals je bent?

Goede moeder
Bij veel moeders komt dit voor, dus misschien is dit bij jou ook wel het geval. Vind jij jezelf een goede moeder? Trek jij je eigen plan of laat je je leiden door meningen van anderen? Het geeft niet als je antwoord is dat je je laat leiden. Nu heb je een idee waar dat misschien door komt en kan je er wat aan gaan doen. Als je dat wil natuurlijk. Als jij je best doet om waardering te krijgen voor wie je bent, dan zal je vaak teleurgesteld worden. Het wordt vaak gezegd, maar niet altijd echt gehoord, maar je bent echt niet perfect. Je bent goed in veel dingen, maar er zullen ook dingen zijn waar je wat minder goed in bent. Of sterker nog, misschien ben je er wel ontzettend goed in, maar je beleeft er gewoon niet zoveel lol aan. En dan heb je misschien aan het einde wel een compliment gekregen, maar je hebt er helemaal geen lol in gehad.

Voldoende
De kunst is nu om echt, en dan bedoel ik ook écht, te leren dat een 7 ook voldoende is. Ruim voldoende zelfs volgens ons onderwijssysteem. Want dat zal je in staat stellen om de dingen die je niet zo leuk vindt om te doen, iets sneller te doen (want het hoeft niet perfect) of zelfs (jawel, komt ie) dit over te laten aan manlief/buurvrouw/schoonmoeder/moeder/de winkel. Hoewel dit al zal helpen om je leven als moeder wat aangenamer te maken, is het natuurlijk niet de kern van de situatie. De kern is dat jij jezelf eigenlijk niet goed genoeg vindt. De kern is dat jij van jezelf van alles moet, voordat je jezelf een schouderklopje mag geven. En omdat je dat zelf zo moeilijk vindt om te doen, zoek je het bij anderen.

Als je er genoeg van hebt om steeds moe te zijn, is dát het thema waarmee je aan de slag moet gaan. Want pas als jij tevreden bent met jezelf en niet afhankelijk bent van de mening van anderen, kan jij zonder al te veel moeite veel meer genieten van je leven als moeder. Ik nodig je uit om bij jezelf (eerlijk) na te gaan hoe dit bij jou zit. Of dit perfectionisme en de lage zelfwaardering bij jou ook van invloed zijn op je gedrag. Zo ja, no worries, daar kan je wat aan doen. Zit jezelf niet meteen op de kop, want dat helpt niet, geloof me. Het realiseren van dit feit is vaak al een super grote stap, omdat je dan kleine nieuwe keuzes kan gaan maken. Dingen niet meer doen bijvoorbeeld, of jezelf beloven maar 2 uur aan iets te besteden in plaats van “net zo lang als nodig is om het perfect te krijgen”.

Als dit je lukt, geef je jezelf een super mooi cadeau. Meer genieten van je leven als moeder met minder moeite…klinkt goed toch?

Nu ga ik het zelf ook eens proberen. Als mijn volgende blog niet helemaal lekker in elkaar zit, bij voorbaat mijn excuses, maar dan kan je er donder op zeggen dat ik ontzettend veel lol heb gehad met het schrijven ervan!

Ps. Als jij hiermee aan de slag wilt, maar je hebt moeite om tot de kern te komen, neem dan contact met me op, dan kijken we hoe je dit aan kan pakken.
Dit is een artikel van Mariska Wiersum. Mariska is oprichter van Jondibi. Daar helpt ze vrouwen die worstelen met hun rol als moeder om het moederschap in te vullen op een manier die bij hen past, zodat ze er met minder moeite meer van kunnen genieten. www.jondibi.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.