Nee zeggen, zo doe je dat!

nee zeggendoor Vivienne Westerhoud, Mamas.nl.
Nee zeggen is voor veel mensen lastig. Het lijkt onbeleefd of zelf onaardig om nee te zeggen als iemand je iets vraagt. Iemand vraagt om hulp en wij moeders zijn behulpzaam. Iemand nodigt je uit en wij voelen ons verplicht, juist omdat het zo aardig is dat wij gevraagd worden. Maar er wordt vaak zoveel hulp gevraagd en uitgenodigd, dat je bijna niet meer aan je eigen doelen toekomt als je overal op in zou gaan. We hebben simpelweg de tijd niet om overal ja op te zeggen, dus moeten we leren nee te zeggen.

Nee zeggen tegen je kind

Behalve familie, vrienden en kennissen zal je eigen kind ook veel van je vragen. Wij moeders doen veel voor onze kinderen. En dat is ook goed. Maar er zijn grenzen. En grenzen zijn ook goed voor je kind. Je kind leert daardoor ook voor zichzelf grenzen aan te geven. Want wat jij voordoet als moeder, kopieert je kind. Dat helpt al een beetje bij het moed verzamelen om nee te zeggen tegen je kind. Want je helpt je kind ermee! Kleine kinderen vanaf een jaar of twee, kunnen erg slecht tegen het woord ‘nee’, maar gebruiken het zelf in elke zin. Een lastige periode voor veel ouders. Maar juist dit is de gevoelige periode waarin een kind niet alleen leert om nee te zeggen, maar het ook leert te accepteren van anderen. Die peuters kunnen over de grond gaan rollen van ellende, omdat ze niet met ‘nee’ om kunnen gaan. Maar geef nooit op! Als je gedrag beloont, zal het zich blijven herhalen. Wat vroeger bij mijn kinderen hielp als ze mij iets vroegen, waarop ‘nee’ het antwoord was, zei ik eerst ‘ja, dat is een goed idee, maar we gaan dat nu niet doen/kopen/..’. ‘Ja, maar nu niet’ is eigenlijk een ‘nee’, maar komt bij een peuter veel beter aan. Gewoon omdat je eerst aangeeft dat je het gehoord hebt, een goed idee vindt en dus niet je kind afwijst, maar slechts de actie op dat moment niet goedkeurt.

Ja zeggen tegen jezelf

Eigenlijk werkt nee zeggen tegen anderen net zo. Je hoeft niet het gevoel te hebben dat je de ander afwijst. Je wijst slechts een vraag, idee of uitnodiging af. Doe het vriendelijk en zonder schuldgevoel, dan komt het ook goed aan bij de ander. Ik rende jarenlang als een kip zonder kop van de ene naar de andere afspraak en pamperde mijn dochters teveel, doordat ik geen ‘nee’ kon zeggen. Tot ik tekenen van uitputting begon te vertonen. Dat was het moment waarop ik na ging denken wat ik eigenlijk zelf wilde. Mijn doelen helder stelde en me voornam om ‘nee’ te zeggen tegen alles wat mijn doelen niet ondersteunt. Natuurlijk wil ik ook graag dingen voor anderen doen. En dat doe ik ook zoveel ik kan in de tijd die ik daarvoor uit kan trekken. Maar mijn eigen plan staat voorop en heeft prioriteiten waar ik mijn handen al aan vol heb zoals mijn gezondheid, mijn kinderen, mijn liefde, mijn dromen & werk en mijn moeder en vriendinnen. Als je weet wat belangrijk voor jou is, is nee zeggen niet moeilijk meer. Voel ook goed welke bezigheden en mensen jou energie brengen en welke niet. En maak je keuze. ‘Nee zeggen’ tegen een ander is eigenlijk ‘ja zeggen’ tegen jezelf!

Durf te leven!
Vivienne Westerhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.