Hormonen…. vriend of vijand?

door: Manon Moret, www.moretpartners.com.

Zijn mijn hormonen mij de baas?
Het gebeurt geregeld dat vrouwen bij mij komen met klachten over hun hormonen. Veel vrouwen hebben minimaal een paar dagen per maand het gevoel dat zij meer labiel zijn, eerder geïrriteerd, geëmotioneerd of snel in tranen. Bij sommigen duren deze klachten zelfs enkele weken per maand!
Er zijn ook vrouwen die tijdens de zwangerschap of na hun bevalling het gevoel hebben speelbal te zijn van hun hormonen. Het is een feit dat vrouwen onderhevig zijn aan hormoonschommelingen tijdens deze periode. Wat het doet met het gevoel is een tweede.
Lichaam of geest; wil de dader nu opstaan?
Als counsellor doe ik nooit uitspraken over lichamelijke klachten. Daar zijn artsen voor. Ik kan echter door alles wat ik in mijn praktijk hoor en zie de invloed van hormoonschommelingen op het gevoel niet ontkennen. De lichamelijke gesteldheid van mensen heeft invloed op de geestelijke gesteldheid en andersom.

Het is aan mij als counsellor om vrouwen te begeleiden bij gevoelskwesties, of dit nu is te herleiden naar lichamelijke oorzaken of niet. Mijn insteek is altijd; een arts gaat over jouw lichaam, jij zelf gaat over jouw geest en ik wil je daarin bijstaan.
Mijn advies aan vrouwen die klagen over hun hormonen is dus ook altijd; consulteer een arts als jij wilt vaststellen wat jouw hormonen precies doen in je lijf. Ga daarnaast met je gevoel aan de gang, eventueel onder begeleiding van een counsellor of therapeut.

Hormonen en depressie
Persoonlijk voelde ik mij na de geboorte van onze zoon een zielig klein hoopje mens. Ik weet dat dit een samenloop is geweest van een griezelige bevalling, onze baby die veel huilde waardoor wij ’s nachts weinig sliepen, de hormoonschommelingen en niet te vergeten…mijn eigen negatieve gedachten.
Ik heb destijds besloten om mijn hormonen te laten voor wat zij waren. Ik ging aan het werk met de emotie die hoorde bij een zielig hoopje mens en de gedachten die mij dit zielige gevoel gaven. Dit gaf mij weer zeggenschap over mijzelf. Ik voelde mij niet langer overgeleverd aan de omstandigheden.

Controle over je gedachten
Zoals ik al eerder heb gezegd is de staat van je lichaam van invloed op je geest, je bent tenslotte als mens één geheel. Als mens wordt je dan ook extra uitgedaagd in je kracht wanneer je lichamelijk instabiel bent. Uiteindelijk zijn het echter de gedachtepatronen die je geestelijk onderuit halen. Ik ben er achter gekomen dat ik mijzelf met negatieve gedachten verder van huis hielp en dat mijn gemoedstoestand het enige aspect was waar ik zelf iets aan kon veranderen. Gedachten zijn controleerbaar voor een mens, hoe moeilijk het ook lijkt. Een mens is in staat zichzelf geestelijk instabiel te denken. Andersom is iemand ook in staat om dezelfde kracht en energie anders in te zetten en zich daardoor beter en krachtiger te voelen.
De hormoonschommelingen blijven dus misschien wel hetzelfde, maar de ervaring kan minder negatief of zelfs positief worden, doordat je er anders mee omgaat.

Baas over mijzelf (ondanks gierende hormonen)
Veel vrouwen zullen enorm opknappen nadat hun arts een hormoonbehandeling heeft voorgeschreven. Ik spreek daar geen waardeoordeel over uit.
Wat ik hier duidelijk probeer te maken is, dat een mens in elke lastige situatie iets waardevols over zichzelf kan leren. Wanneer jij je als vrouw labiel voelt onder invloed van je hormonen is dat een prachtige gelegenheid om te kijken welke informatie over jou en je gedachtepatronen wordt blootgelegd. Waar gaan jouw negatieve gedachten naar uit als je hormonen je in de weg zitten? Waar zit ‘m die pijn? Dit is iets waar jij en alleen jij een antwoord op kunt geven en invloed op hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *