December….hemel of hel?

door: Manon Moret, www.moretpartners.com.

Het is weer zover. De winter is in aantocht en de feestdagen staan voor de deur. Voor sommigen een reden om blij te worden, maar dat geldt helaas niet voor iedereen. Voor veel vrouwen die bij mij op gesprek komen betekent deze periode doorbijten, doorbijten en nog eens doorbijten.

Nu kennen wij allemaal de winterdip, als gevolg van een verandering in je melatonine huishouding en daardoor een verlaging van je serotonine gehalte. De donkere dagen kunnen je dus somber maken en dat kan puur een lichaamskwestie zijn. Lichttherapie kan uitkomst bieden.
Helaas speelt er voor veel vrouwen echter meer dan alleen die vervelende lichaamsstoffen die je uit balans doen raken. Laten we de psychologische aspecten van de winter niet uitvlakken.

Door de feestdagen komt er sociaal gezien een behoorlijke druk te liggen op vrouwen. Het begint al met het Sint en Pieten feest, dat allereerst uitvoerig op school wordt gevierd en dan nog eens thuis dunnetjes moet worden overgedaan. En dan de Kerst. Dit feest betekent voor velen schipperen tussen twee families en dingen doen waar je eigenlijk geen zin in hebt. Onuitgesproken spanningen binnen families mogen er aan de kersttafel opeens niet zijn. Schoonmoeders en schoondochters zitten netjes aangekleed tegenover of naast elkaar en hebben beiden kramp in hun kaken van de gemaakte lachjes. De onderhuidse spanningen in families zijn voor allen voelbaar, maar niemand spreekt het uit. Het wordt als het ware onder het kerstkleed geveegd. Ook culinair wordt er een hoop van ons verwacht. Dat kan je onzeker maken. Alle ogen zijn op de kok gericht en jij moet het maar weer waarmaken.

Oud en nieuw kan (net als bovengenoemde feesten) oergezellig zijn, maar niet als je al slecht in je vel zit. Al die blije mensen, al die drank. Het is een en al vrolijkheid en als je in een dip zit, dan is het bijna ondraaglijk om andere mensen zo blij te zien doen. Met Oud en Nieuw  kijkt iedereen even terug op het oude jaar en besluiten velen dingen anders aan te pakken.  Als je somber bent heb je er geen benul van  hoe je het in het nieuwe jaar anders zal doen. Dat kan behoorlijk confronterend zijn.

Misschien klinkt bovenstaande betoog wel heel negatief in je oren en denk je “maar zo erg is het toch allemaal niet”? In dat geval ben ik heel blij dat jij er minder of zelfs geen moeite mee hebt. De realiteit is echter dat de wintermaanden mijn drukste maanden zijn, ieder jaar weer. De stemming waarin je bent wordt door de feestmaand versterkt. Ben je al vrolijk en optimistisch, dan zullen de feesten dit gevoel versterken. Ben je down dan zal dit erger worden in december. Vrouwen lopen tegen zichzelf aan door dat hele sociale karakter van december. Het heeft alles te maken met de hooggespannen verwachtingen die vrouwen hebben van zichzelf. Alles moet goed gaan deze maand, de verschillende maskers worden uit de kast getrokken; die van supermama, van superschoondochter, van superdochter, superzus, supervrouw/vriendin en superwerkneemster.

Vrouwen projecteren hun eigen verwachtingen (die zij van zichzelf hebben) op hun omgeving en gaan er van uit dat anderen hetzelfde van hen zullen verwachten. Dat geeft een gespannen situatie, want eigenlijk weet je niet precies wat anderen verwachten. Meestal blijkt dat je niet iedereen tevreden kunt stellen. Daarom denk ik dat je er goed aan doet (als je dit bij jezelf herkent) om eerst eens te kijken naar je eigen verwachtingen. Zijn ze realistisch of vraag je teveel van jezelf? Moet je echt die supervrouw zijn of probeer jij jezelf te meten met andere moeders? Ik kan je in dat geval namelijk gelijk uit de droom helpen. Het gaat je niet lukken om iemand anders te worden. Jij bent jij en als je goed naar jezelf luistert (je lichaam geeft signalen, het kleine stemmetje in je hoofd) weet jij waar je goed aan doet en wat je beter kunt laten. Plan bijvoorbeeld maar één kerstdag in en breng niet drie volle dagen met familie door als je daar beroerd van wordt. Wat is erger, een (schoon)moeder die zegt teleurgesteld in je te zijn of zover bij jezelf verwijderd te zijn dat jij niet eens meer weet voor wie je iets doet? Ik denk dat het eerstgenoemde (een teleurgestelde omgeving) voor veel vrouwen  een waar schrikbeeld is, maar uiteindelijk zul jij beter in je vel zitten als je trouw bent aan jezelf.

Ren jezelf niet voorbij in december. Zorg goed voor jezelf…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.