Column: Brief aan je kind

door: Asha Vasconcellos – Badal, www.zijnwiejebent.nl.
Een grote angst van heel veel moeders is iets doen of nalaten waardoor de opvoeding of de relatie met hun kind totaal verpest wordt. Ik geef toe, ik kende die angst ook. Want wat als ik mijn grens aangeef en mijn kind dat zo oppakt alsof ik haar afwijs? Of wat als ik iets verbied en zij dat opslaat als ‘Ik mag ook niets van jou!’? Of wat als we ruzie krijgen..komt dat dan ooit goed?

Iedereen heeft zijn eigen reis in het leven. Met zijn eigen avonturen en lessen. Onze kinderen dus ook. We kunnen ze niet voor alles behoeden of in alles ontzien, want we weten niet welke lessen ze te leren hebben. En ondertussen gaan onze eigen lessen gewoon door. Ook lopen onze lessen door elkaar heen. Van moeder en kind samen.

We kunnen zorgen voor wat schokbrekers tijdens de reis. Zoals onze gevoelens accepteren. Zowel de goede als de slechte. En onszelf niet veroordelen als we reageren op een door ons ongewenste manier. Maar wat doe je als je net ruzie hebt gehad met je kind en hij heeft zichzelf niet in de hand kunnen houden? Misschien zijn er wat spulletjes gesneuveld of zijn er harde woorden gevallen. Hoe ga je dan verder?

Schrijf een brief aan je kind. Doet dat zodra je kind uit beeld is. Ga zitten en schrijf een brief. Een brief over de ruzie, wat er gebeurde, wat je kind zei, wat jij zei. En neem op deze manier afstand van de situatie.

Vertel je kind hoe hij op jou overkomt. Dat je ziet waar hij moeite mee heeft. Beschrijf hoe erg je het voor hem vindt en dat je wilt helpen om ermee om te gaan. Schrijf in de laatste alinea wat je zo bewondert en mooi vindt aan hem en welke geweldige dingen je hem toewenst.

Vertel op het eind hoeveel je van hem houdt. Dat je – wat zijn gedrag ook is – ALTIJD van hem zal houden. Sta er bij stil hoe je je voelt na het schrijven van de brief. Is er rust gekomen? Voel je vrede?

Lees dan de brief terug. Waarin herken je jezelf in jouw kind? Is het zijn gedrag? Of de emoties? Trok jij je ook altijd terug als kind als je je niet gehoord voelde of werd je juist ook brutaal? Heb jij ook de behoefte om te smijten met spullen om je frustratie te uiten of neig je juist naar een depressie? Of misschien allebei?

Kijk naar het einde van de brief. Hoe zou het zijn als dat aan jou gericht zou zijn? Als deze woorden tegen jou worden gezegd, nadat je boos, gefrustreerd, depressief, onredelijk, e.d. bent geweest? Hoe zou jij het vinden als je brieven had van je moeder en/of vader aan jou gericht die vol liefde spraken… ondanks je gedrag?

Bewaar deze brieven voor jouw kind… en het kind in jou.

P.S. Voel of je je kind(eren) deze brieven wilt laten lezen of dat je ze geeft wanneer ze volwassen zijn.
P.S.2: Overal waar ‘hij’ staat wordt natuurlijk ook ‘zij’ bedoeld. J

Asha Vasconcellos – Badal is Certified Transformational Life Coach & Certified EFT Therapist. Zit jij met emotionele pijn die je maar niet verwerkt krijgt? Wil je daar graag hulp bij? Neem dan gerust contact met haar op via www.zijnwiejebent.nl. Zij kan je helpen met EFT je pijn te neutraliseren. EFT is een makkelijk te leren interventietechniek, die snel en eenvoudig werkt. Op haar website kun je lezen hoe mensen het werken met Asha en EFT hebben ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *