Afvallen? Of je mooi, gezond en fit voelen?

door: Vivienne Westerhoud.
Vind jij jezelf te zwaar? Of ben je dat misschien ook echt? En probeer je de moed te vatten om af te vallen? Ik ken dat. Ik ben altijd te zwaar of mollig of in elk geval stevig en rond geweest. Ik vond dat vroeger heel vervelend. Zeker toen ik na mijn bevalling echt veel te zwaar werd. Ik woog honderd kilo en ben niet zo lang. Dus dat was echt niet goed. Ik snoepte ook wel veel. En als ik dat een week niet deed viel ik ook wel af, maar ik hield het nooit vol.
Toen ontdekte ik een paar dingen die mij geholpen hebben om twintig kilo af te vallen in een paar maanden tijd. En ook al schommel ik nog wel eens wat en heb ik er zelfs een periode alle kilo’s weer bij gehad. Ik weet nu hoe ik ze vrij gemakkelijk kwijt kan raken. Het gaat niet zo zeer om afvallen, maar je mooi, gezond en fit voelen.

Verwen jezelf

Daarbij is het vooral heel belangrijk hoe je over jezelf denkt. Als je ’s ochtends voor de spiegel staat en je ziet een ‘dik persoon’ en verder niets, dan is het moeilijk om daar gedurende de dag goed voor te zorgen. Als je mooie dingen over jezelf denkt, zorg je beter voor jezelf en val je gemakkelijker af. Verwen jezelf met gezond eten en koop leuke kleren. Ook al is nu de maat nog wat groot en heb je de neiging te wachten met kleren kopen tot je bent afgevallen, het is juist belangrijk om je nu al mooi te voelen. Het helpt als je naar de kapper gaat, je nagels doet en een leuke outfit shopt.

Beweeg rustig

Begin vervolgens elke ochtend voor het ontbijt met een stevige wandeling in de natuur. Liefst een uur, maar een half uur is ook al heel mooi. Drink voordat je de deur uitgaat alleen en glas water en verder niets. Dit stevige doorwandelen is voor je ververbranding nog beter dan hardlopen en je bouwt er een goede conditie mee op, terwijl je weinig kans hebt op blessures. Ideaal dus!

Groene smoothies

Neem als ontbijt een groene smoothie. Bijvoorbeeld sinnaasappelsap, spinazie en banaan. En neem als je zin hebt bij de koffie of thee wat noten of dadels. Als lunch kun je een feestelijke salade voor jezelf maken met bijvoorbeeld geitenkaas. En laat bij het avondeten de koolhydraten achterwege (rijst, pasta, aardappelen) of neem speltpasta. Probeer alles waar suiker in zit zoveel mogelijk te vermijden. Dat zal je steeds beter lukken naarmate je je lekkerder gaat voelen. Eet fruit als je zin hebt in zoet.

Voldoende rust

Neem voldoende rust, want als je moe bent ga je meer eten. Put jezelf niet teveel uit, wees lief voor je lichaam. En verwijd stress zoveel mogelijk. Pak ook zaken en situaties aan waar je ontevreden over bent. Nu je je fitter voelt, zul je stappen kunnen nemen, die je eerst veel te moeilijk vond. Probeer verder zo min mogelijk op de weegschaal te staan. Het gaat niet om de kilo’s, het gaat om hoe je je voelt. Ik weet hoeveel weerstand je kunt voelen op ‘moeten afvallen’ daarom is het belangrijk te focussen op ‘je mooi, gezond en fit voelen’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.