5 tips om moeiteloos af te vallen en balans te vinden

balansBovenaan het lijstje van goede voornemens staat voor veel mensen dat zij af willen vallen. De overtollige kilo’s na een zwangerschap kwijt raken, bijvoorbeeld. Of doordat je gewoon een tijdje wat minder oplette wat je at. We zijn vaak ‘te druk’ met werk en de zorg voor ons gezin, om goed voor onszelf te zorgen. En precies dat zorgt ervoor dat we vaak niet fit genoeg zijn om ons drukke leven vol te houden. Daarom mogen we juist onszelf als belangrijkste persoon beschouwen en in de eerste plaats goed voor onszelf zorgen. Dat klinkt egoïstisch, maar juist als we goed voor onszelf zorgen, houden we eindeloos veel energie over voor ons werk en de zorg voor ons gezin. Uiteindelijk doe je dus iedereen een plezier! En moet afvallen altijd moeilijk zijn? Nee, natuurlijk niet. Het is juist heel fijn om tijd en aandacht aan je eigen lijf te besteden. En als je eenmaal begint, voel je al snel dat je meer balans en voldoende energie hebt om je drukke leventje vol te houden.

Ga niet op dieet

Het klinkt misschien gek, maar ‘op dieet’ gaan heeft geen enkele zin. We weten dat inmiddels wel. Op dieet gaan, heeft een tijdelijk karakter en zal je dan ook tijdelijk van je kilo’s af helpen. Zodra je stopt met je dieet, val je terug in oude gewoonten en kom je snel weer aan. Je hebt vast al wel eens het jojo effect van diëten ervaren. Het is belangrijk een ‘gewoonte’ te maken van anders eten. En dat hoeft niet rigoureus. Je kunt kleine veranderingen aanbrengen, die op termijn een groots effect zullen hebben.

Doe het stap voor stap

Als je jouw eetgewoonten wilt veranderen, mag dat stap voor stap. Als je de stappen te groot maakt, val je gemakkelijker terug in oude gewoonten. Als je na elke stap eerst je balans zoekt, kun je duurzaam je eetgewoonten aanpassen. Dus begin bijvoorbeeld met het aanpassen van je ontbijt. Ontbijt je nooit? Begin daar dan vandaag nog mee. Want voor een goede stofwisseling en vetverbranding, heb je een stevig ontbijt elke dag nodig! Eet fruit of maak een groene smoothie met spinazie, sinaasappel en banaan. Of bak een paar eieren om de dag mee te beginnen.

Eet minder suikers

Geraffineerde zogenaamde ‘snelle’ suikers, zoals in snoep en koek – zijn de belangrijkste boosdoeners in je voeding. Niet alleen slaan deze op als vet in je lichaam, ze maken je ook moe en lusteloos. En voor mensen die daar gevoelig voor zijn, kunnen suikers zelfs neerslachtigheid veroorzaken. En als je een positieve verandering in je lichaam en je leven wilt maken, heb je juist een positieve gemoedstoestand nodig. Vergeet niet dat koolhydraten en suikers in veel voedingsmiddelen zitten, die je dagelijks eet. Eet je veel brood? Probeer daarvan minder te eten en kies voor granen als Spelt, die gemakkelijker te verteren zijn en minder invloed hebben op je bloedsuikerspiegel.

Neem voldoende rust

Veel mensen denken dat ze in beweging moeten blijven om af te vallen. En als je te weinig beweegt, is dat zeker iets om op te pakken. Maar er zijn ook mensen die aankomen in gewicht als ze te weinig rust nemen. Je lichaam is een ingewikkelde machine, die op allerlei manieren uit balans kan raken. Voel dus zelf goed aan of je juist meer actie nodig hebt, of dat jouw lichaam schreeuwt om rust. Zorg altijd voor een goede nachtrust. En als dat ’s nachts niet lukt, slaap dan na de lunch een uurtje.

Sporten en rust in balans

Bewegen helpt je om de kilo’s kwijt te raken. Maar bewegen hoeft helemaal niet zo intensief als we altijd dachten. Twee keer per dag minimaal een half uur wandelen op marstempo (zes kilometer per uur= stevig doorstappen) heeft hetzelfde positieve effect op de vet verbranding als hardlopen. Het voordeel is ook nog dat je minder kans hebt om blessures op te lopen. En als je al moe bent, kan hardlopen of te intensief sporten je lichaam uitputten. En een lichaam dat zich uitgeput voelt, staat in de ‘overlevingsstand’. En dat betekent weer dat je lichaam vetten op wil slaan. Vergeet dus niet de balans te vinden tussen beweging en rust! Want alleen een lichaam in balans zal bereid zijn kilo’s los te laten. Het draait dus allemaal om balans.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.