Spaargeld, wie is de baas over de kinderspaarrekening?

Spaargeld op een kinderspaarrekening

spaargeldEen spaarrekening openen voor je (klein)kind is vooruitkijken. Zo heeft je spruit of kleinkind straks een mooi extraatje. Bijvoorbeeld voor als het gaat studeren, een rijbewijs wil halen of op kamers gaat. Maar, wie is de baas over het spaargeld op een kinder- of jeugdspaarrekening?

Sparen op naam van het kind?

Als je een spaarrekening voor je (klein)kind opent kun je sparen op de naam van het kind of op de naam van de (groot)ouders. Zet je als grootouders zijnde de rekening op naam van je kleinkind? Dan moeten de ouders daarvoor toestemming geven. Immers, zij zijn formeel de beheerders van de spaarrekening. Zet je de spaarrekening voor je (klein)kind op je eigen naam? Dan blijf je dus de baas over de spaarrekening. Je mag dan in principe met het geld doen wat je wilt.

Kinderspaarrekening en BEM-clausule

Kies je voor sparen op naam van je (klein)kind? Dan zijn er banken die kinder- en jeugdspaarrekeningen aanbieden met de BEM-clausule, Beschikking Eigen Middelen. De spaarrekening staat dan wel op naam van je (klein)kind. Echter, hij kan niet aan het spaartegoed komen. Dit kan dan pas vanaf zijn 18e jaar. Zo kun je voorkomen dat je (klein)kind voortijdig, voor z’n 18e jaar, de spaarrekening leeghaalt.

Spaargeld (klein)kind en belastingen

Spaar je voor je (klein)kind? Dan bestaat de kans dat je vermogensbelasting moet betalen over het spaargeld. Uitgangspunt hierbij is dat degene die het spaargeld beheert, belasting betaalt over het spaartegoed Dus: staat de kinder- of jeugdspaarrekening op naam van je (klein)kind? Dan valt het tegoed onder het vermogen van de ouders. Of je wel of niet de zogenaamde vermogensrendementsheffing van 1,2% moet betalen over het spaartegoed van je kind hangt af van je uiteindelijke vermogen na aftrek van schulden. Is je vermogen in 2017 minder dan €25.000? Dan krijg je vrijstelling en hoef je geen vermogensbelasting (1,2%) te betalen. Voor fiscale partners, en dus ouders geldt het dubbele bedrag.

Spaarrentes en -rekeningen vergelijken

Heb je plannen om een kinder- of jeugdspaarrekening voor je (klein)kind te openen? Het is dan verstandig van te voren even de verschillende spaarrekeningen met elkaar te vergelijken. Zowel de voorwaarden als de hoogste spaarrente kunnen nogal verschillen. Bijvoorbeeld de Brand New Day kinderrekening. Op spaarrentesvergelijken.net vergelijk je eenvoudig op welke kinder- of jeugdspaarrekening je de beste voorwaarden en hoogste rente biedt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.