Snel internet voor het hele gezin, kunnen we nog zonder?

snel internetHoe hard de meeste ouders het ook tegen proberen te houden, we moeten inmiddels bijna wel accepteren dat we in een gezin met opgroeiende kinderen niet meer zonder snel internet en on demand films en series kunnen. Gaan we op vakantie bij voorkeur naar plekken waar onze telefoon het niet of nauwelijks doet, in het dagelijks leven kunnen we nog maar slecht zonder. Streamen, online TV kijken en games spelen is voor de meeste kinderen ‘superbelangrijk’. En als ouders af en toe thuis werken, zijn zij ook gebaat bij een snelle internet verbinding. Maar ben jij ook zo iemand die zich zorgen maakt over de gezelligheid in huis? En weten je kinderen beter hoe al die techniek werkt dan jij?

Snel internet dat snappen we, maar wat is streamen?

Streamen is het bekijken van bewegende beelden via internet, zoals films en video’s, zonder dat je deze eerst op je computer op hoeft te slaan. Steeds meer mensen en vooral kinderen, willen vermaak op maat. Ze zijn niet snel tevreden met de programmering die de TV zenders bieden en willen ook niet wachten tot het programma van hun keuze uitgezonden wordt. Met streamen via internet ben je niet afhankelijk van de programmering van een tv-zender. Er zijn films en series genoeg te zien bij Netflix en Videoland of via Youtube. Je betaalt deze per stuk of via een abonnement en veel is ook gratis via Youtube te bekijken. En wil je deze op groot scherm kijken, dan kun je voor een paar tientjes een Chromecast apparaatje kopen. Deze plug je in de TV, je maakt contact met je iPhone of tablet via Wifi en dan zie je de film van jouw keuze direct op de TV. De techniek staat voor niets meer. Je hebt tegenwoordig zelfs tot 500MBits per seconden bij providers als KPN. Iedereen kan kijken wat hij wil. En belangrijker nog, het kan op elk gewenst moment.

Samen een film kijken, gebeurt dat nog?

Wat veel ouders zich niet realiseren als zij bijvoorbeeld een Netflix abonnement afsluiten, is dat iedereen op zijn eigen computer, tablet of telefoon een film of serie naar keuze kan kijken. En zeker met snel internet, kan iedereen dat tegelijk op hetzelfde moment doen. Omdat je elkaar niet wilt storen verdwijnt dan iedereen naar zijn of haar eigen kamer en kijkt alleen naar het gekozen programma. Vroeger leerden we nog geduld op te brengen en onze fantasie de vrije loop laten. We konden en mochten veel. Maar nooit allemaal tegelijk. En ook niet alles nu meteen. Zat je smachtend te wachten op een aflevering van je favoriete TV serie? Dan kon je na afloop een volle week wachten op het vervolg. In de tussentijd fantaseerde je erop los over hoe de avonturen af zouden kunnen lopen en bouwde je ondertussen een boomhut of een dam in de beek in het bos. Dat je nu onbeperkt alles kunt kijken is niet alleen voor kinderen, maar zelfs voor volwassenen moeilijk te weerstaan. Daarom is het wel handig om goede afspraken te maken over tijdstippen waarop gekeken wordt, avonden waarop je samen kijkt en een beperking van de tijdsduur die je kinderen eraan besteden. Als dat lukt is al die techniek een groot plezier voor het hele gezin!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.