Fijne kerstdagen met je samengestelde gezin

fijne kerstdagen samengesteld gezinDoor: Annette van der Maarel www.annettevandermaarel.com. Kerst en oud en nieuw zijn een heftige tijd voor stiefmama´s. Misschien wel de moeilijkste tijd van het jaar Vind jij dat ook? Dan begrijp ik je stress, en heb er zelf ook jarenlang tegenop gezien. Ik gun je zo een fijne tijd, waar je ondanks alle typische stiefsores, ook van die magische kerstmomenten zult ervaren. Speciaal voor jou heb ik zeven gouden tips geschreven zodat je fijne kerstdagen met je samengestelde gezin krijgt.

Maar eerst. Wat gooit er zoal roet in het eten?

  • Onverwachte veranderingen in het schema door de ex
  • Stiefkinderen die uitgeput binnenvallen na de zoveelste kerstviering en niet mee willen werken
  •  De pijn die wordt uitvergroot:  zoals je buitengesloten voelen of er niet bij horen
  •  Teleurgestelde familieleden omdat je niet langskomt dit jaar…

Tunnelvisie

Je kunt makkelijk terechtkomen in een tunnelvisie. Waarin je je maar niet kunt losmaken van je negatief gekleurde beelden.

Hoe vreselijk het gaat worden. Hoe ellendig je je gaat voelen. Wat een rampzalige kerst het weer gaat worden… net als vorig jaar… feestdagen met je stiefgezin. Niet waar je op gehoopt had. Terwijl je zo verlangt naar fijne kerstdagen met je samengestelde gezin.

Verwachtingen van een stiefgezin

Je eigen verwachtingen en dromen van een sprookjesachtige kerst kunnen je ernstig belemmeren. Of de vergelijking met kerstvieringen uit eigen jeugd of vorig huwelijk. Het is ANDERS in een tweede gezin. Je moet het anders gaan doen om er een succes van te maken.

Kerst vieren hebben wij altijd zó gedaan en dat was zo gezellig´.

Bovendien heb je niet alleen je eigen dromen, maar je hebt ook te dealen met die van je partner, stiefkids, eigen kids, jouw familie, je schoonfamilie en de familie van de ex. Dat kan bijna niet bij elkaar komen. Lees verder voor zeven gouden tips voor fijne feestdagen met je stiefgezin.

Kiezen is verliezen

Er worden beslissingen gemaakt. Keuzes over wie bij wie en waar. Er zullen mensen teleurgesteld worden door de keuzes die jullie maken. De keuzes die anderen maken, zullen jou teleurstellen.

En dat is beroerd, vooral als je een pleaser bent en alles goed wilt doen voor iedereen. In een tweede gezin zijn er ALTIJD onverwachte veranderingen. Dat is dé constante factor.

Het is ook pijnlijk als je het op jouw manier wilt doen en je man of zijn ex de plannen overhoop halen. Ook al staan die niet in het ouderschapsplan.

Terwijl jij zo´n leuke pyjama-ochtend voor ogen had met cadeautjes onder de boom en je stiefkind nu toch naar opa en oma gaat…dat maakt dat je je buitengesloten en onbelangrijk voelt.

Fijne kerstdagen met je samengestelde gezin

Dit zijn allemaal echte ervaringen van cliënten die ik hier boven beschrijf. Het is ook niet makkelijk. Het gaat niet vanzelf. Maar we gaan er voor zorgen dat het dit jaar anders gaat.

Met deze zeven gouden tips voor fijne kerstdagen met je samengestelde gezin kun je toch een heerlijke tijd creëren. Pak de kans om deze feestdagen op jullie eigen persoonlijke manier een gouden randje te geven. En te gaan genieten van wat je wél hebt.

1. Geen oorlog maar vrede

Zorg er in ieder geval voor dat het geen oorlog wordt met de kerst. Denk dan maar aan de boodschap van vrede. Daar waar het allemaal om draait. Gun je stiefkind mooie herinneringen. Bij jou. Of bij iemand anders.  Ga pas in het nieuwe jaar weer onderhandelen met de ex. Kerst is daar niet de tijd hiervoor. Handel vanuit liefde en mildheid, niet vanuit angst of boosheid.

2. Pas de tradities aan

De kans is groot dat je samenstelde gezin niet de hele kerst onder jouw dak is. Dat de kids opeens toch bij de opa en oma aan de andere kant zijn. Flexibel zijn dat is een kwaliteit die je heel mooi kunt ontwikkelen in je gezin.

Wie zegt dat je niet kerstavond heel bijzonder kunt maken in plaats van eerste kerstdag? Of een derde kerstdag kunt invoeren? Wie zegt dat je niet lekker dvd´s kan kijken en voor de tv eten als iedereen uitgeput is?

Wie zegt dat je niet het eerste weekend van januari een nieuwjaarsreceptie kunt inplannen voor je nieuwe gezin? Kleed je mooi aan, maak het feestelijk. Fijne kerstdagen met je samengestelde gezin? Het kan! Zo houd je zelf de regie in handen.

3.Maak nu al een Plan B

Maak vast een reserveplan voor als het niet loopt zoals je had gehoopt.  Dat geeft een gevoel van controle. Het geeft voldoening. Zo kun je veel slimmer en makkelijker switchen zonder dat je het gevoel krijgt dat iedereen over je heen loopt. Het is leuk om creatieve oplossingen te verzinnen, toch? Zo kun je toch fijne kerstdagen voor je samengestelde gezin krijgen!

4. Put yourself together

Spreek vandaag nog je volwassenheid aan. Neem verantwoordelijkheid voor jezelf. Je hebt gekozen voor deze man. Zijn kind hoort erbij. Je kunt en wilt het niet meer terugdraaien, want je houdt van deze man, toch? Verlies jezelf niet in een slachtoffer-rol. Maak er het beste van en geniet vooral van wat wél goed gaat, door bijvoorbeeld elke avond drie dingen te benoemen waar je dankbaar voor bent.

5.Blijf praten met je partner

Je staat er niet alleen voor. Je hebt een liefdevolle partner – die weliswaar ook problemen heeft,  zoals schuldgevoelens en het gevoel tussen jou en de rest te staan – maar blijf praten, leg uit hoe het voor je is en luister ook oprecht naar hem. Steun elkaar! Vier jullie liefde deze kerst. Verdiep de verbinding.

6.Zelf-acceptatie en eigen liefde

Ga ook niet nog eens jezelf op je kop geven als het tegenzit, stiefmoeder! Kies er bewust voor om deze kerst te werken aan je zelfacceptie en eigenliefde. Gooi de schuldgevoelens en verwijten overboord. Geef je eigen hongerige hart wat het nodig heeft. Hoe doe je dat? Sta jezelf toe om te voelen. Om pijn en irritaties te ervaren als die lang komen. Het er te laten zijn. Zonder oordelen. Dan hoef je ze ook niet af te reageren op je gezin. Houd van jezelf!

7. Praktische tips voor stiefmoeder zelfzorg tijdens de kerst

Het lijkt een open deur, maar de meeste stiefmama´s zorgen niet goed voor zichzelf. Hoe meer stress, hoe meer zelfzorg heb je nodig.

  • Ontspan en relax zoveel je maar kan. Zorg voor kwali-tijd.  Weet je nu al dat dit lastig wordt? Vraag of een vriendin je af en toe belt zodat je je hart uit kunt storten
  • Ga er even tussenuit, vraag desnoods of je de hond van de buren kunt uitlaten
  • Plan nu een leuk uitje voor januari samen met je man, waar je naar uit kunt kijken als het moeizaam wordt
  • Je hoeft echt niet met alles mee te doen!
  • Skip gewoon alles waar je geen zin hebt

En verzin vooral je eigen oplossingen. Doe het anders dit jaar en maak er op jullie eigen manier een magische tijd van!

Heb jij nog aanvullende tips? Wil je ze hier delen? Dank!

Red-je-stiefgezin-sessie

Ik heb weer plek voor GRATIS strategie sessies per skype in het leven geroepen voor als je bang bent dat de kerst een disaster wordt. Ik geef tien ´red-je-stiefgezin-sessie´ van een half uur twv 147 euro per weg.Het is vrijblijvend, merk ik dat we een klik hebben, dan stuur ik je nog een persoonlijk aanbod later via de mail. Gaat jouw hart nu harder kloppen? Denk je: Ja, dat wil ik wel! Gewoon doen, zodat ook jij dit jaar fijne kerstdagen krijgt voor je samengestelde gezin. Meld je dan aan via a.vandermaarel@hotmail.com Je mag me ook even bellen om te horen wat zo’n gesprek inhoudt.
Ik wens je alvast heel fijne feestdagen allemaal! Lieve groet, Annette

Annette van der Maarel is coach voor stiefmoeders. Dit doet ze met veel toewijding en liefde. ´Ik weet uit eigen ervaring hoe mooi, maar ook hoe moeilijk het leven in een samengesteld gezin kan zijn. Weet je wat het grootste geheim is van een gelukkig stiefgezin? Je kunt het leren!´ Annette is ruim tien jaar stiefmoeder en moeder van drie dochters. Samen met man en kinderen woont ze in Arnhem-Noord. In deze rubriek ‘stiefmama’ geeft Annette je tips om het leven in een samengesteld gezin soepeler te laten verlopen.  Met begrip en liefde kom je een heel eind. Maar het is zo complex. Je hebt meer nodig om een gelukkig stiefgezin op te bouwen.  www.annettevandermaarel.com.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.