Onderzoek borstvoeding: openbaar moet wel beschut

Meer dan de helft van de moeders – zo’n 62%- die in het openbaar de borst geven, ondervinden hierbij de nodige intimiteitsproblemen. Bijna driekwart van deze moeders gebruikt hulpmiddelen als sjaals en voedingsschorten om tijdens borstvoeding in de publieke ruimte toch een beschutte en vertrouwde sfeer te creëren.

Onderzoek borstvoeding

Dat is gebleken uit een onderzoek naar borstvoeding onder ruim 2.000 moeders, dat afgelopen maart werd gedaan door TrotseMoeders.nl in samenwerking met HetWitteHuis babyartikelen. Het onderzoek werd gehouden naar aanleiding van de introductie van de Udder CoversTM voedingsschorten in Nederland.

Langer borstvoeding

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de lactatieperiode gemiddeld nog altijd langer wordt: bijna een derde van de moeders gaf aan een jaar of langer borstvoeding te geven.

Waarom borstvoeding

Gevraagd naar het waarom van borstvoeding noemde de helft van de ondervraagden de gezondheid van het kind. Een kwart van de moeders vond borstvoeding wel belangrijk, maar niet noodzakelijk. Twintig procent noemde “handig en goedkoop” als belangrijk voordeel van borstvoeding. Slechts 2% gaf aan geen interesse in borstvoeding te hebben.

Problemen

Naast de voornoemde intimiteitsproblemen rondom borstvoeding in het openbaar hadden veel moeders last van “opstartproblemen” bij het geven van borstvoeding. Ook tepelkloven (33%), pijn bij voeden (26%) en borstontsteking (23%) zijn veelgenoemde problemen. Bijna een kwart van de moeders gaf aan geen problemen te hebben met het geven van borstvoeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.