Kinderen bewegen te weinig!

Een op de vijf kinderen beweegt te weinig. Ouders geven het slechte voorbeeld.
Uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van a.s.r., blijkt dat ruim twintig procent van de kinderen in de leeftijd van 7 t/m 14 jaar nog altijd te weinig beweegt. Slechts iets meer dan de helft beweegt meer dan een uur per dag, het absolute minimum voor kinderen om te bewegen. Dit blijkt ook uit het sportgedrag van deze groep kinderen, want ze sporten niet of nauwelijks. Volgens hun ouders komt dit vooral omdat sport te duur is, het kind andere vrijetijdsactiviteiten leuker vindt of gewoonweg niet vaker wil sporten. Toch zegt een derde van de kinderen die geen lid zijn van een sportvereniging zelf wel te willen sporten en bij meisjes is dit percentage zelfs nog hoger. Op 9 november is er in Utrecht het gratis sportevenement ‘De andere spelen’. Kom andere sporten proberen met je kinderen!

Ouders sporten te weinig

Belangrijk gegeven ook: ruim 40% van de ouders van de kinderen die te weinig sporten ziet zichzelf niet als sporter of iemand die veel beweegt. En dat ziet het kind: fors meer dan de helft van de kinderen in deze leeftijd vindt dat zijn ouders (te) weinig sporten. Dit alles blijkt uit het door marktonderzoeksbureau GfK uitgevoerde onderzoek onder ruim 1.000 ouders en bijna 900 kinderen van 7 t/m 14 jaar.

Meer bewegen door de Andere Spelen

Deze cijfers zijn mede aanleiding voor a.s.r. om op 9 november het sportevenement ‘de Andere Spelen’ voor kinderen en hun ouders te organiseren. Met ‘de Andere Spelen’ wil a.s.r. bijdragen aan de maatschappelijke uitdaging om kinderen meer te laten bewegen: op hun eigen manier en met plezier. Ook wil het gezinnen in Nederland kennis laten maken met – minder bekende en betaalbare – ‘andere’ sporten, zoals freestyle frisbee, kaatsen, fierljeppen, onderwaterhockey, sjoelen en bossaball.

Doe eens wat anders!

Het merendeel van de kinderen uit het onderzoek staat ervoor open om eens een andere relatief onbekende sport uit te proberen. a.s.r. wil ‘helpen door te doen’ en doet dit onder meer door samen te werken met ‘andere’ sportverenigingen door het hele land. Voor en met hen realiseert a.s.r op zondag 9 november 2014 in de Utrechtse Jaarbeurs een groot – gratis toegankelijk – sportevenement voor kinderen (van 7 t/m 14 jaar) en hun ouders. Met ruimte voor ruim 10.000 bezoekers roept de verzekeraar gezinnen in Nederland op tijdens ‘de Andere Spelen’ 10 andere sporten te zien of eraan deel te nemen.

Geld speelt nog altijd een grote rol

Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau bleek eerder dat 350.000 kinderen geen lid van een sportclub zijn omdat ouders dit niet kunnen betalen. Dat signaleert a.s.r. in het onderzoek ook: ruim een kwart van de ouders van wie de kinderen niet sporten geeft aan dat zij het beoefenen van een sport te duur vindt. Ook blijkt bijna de helft van de kinderen – die geen lid zijn van een sportvereniging én waarvan hun ouders ‘te duur’ als reden hebben genoemd waarom hun kind niet (vaker) sport – eigenlijk wel op een sport te willen. a.s.r. vindt het zeer belangrijk dat kinderen makkelijk en meer kunnen sporten en ontwikkelt daarom de Speelkaart. Met deze gratis Speelkaart wordt het voor kinderen mogelijk om de andere sporten bij een vereniging in de buurt op een prettige manier te leren kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.